Marketing

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Activitatea economica si organizarea productiei in conditiile economiei de piata in linii mari se regleaza prin oscilatii permanente ale cererii si ofertei si prin valoarea lor concentrata. Analiza categoriilor de cerere si oferta, starea de echilibru a pietii si oscilatiile acestea alcatuiesc obiectul analizei sistemului economic de piata.
Un rol important in economia moderna il ocupa piata cu mecanismele ei, studierea carora permite nasterea interrelatiilor dintre productie si consum, strategia dezvoltarii economice, relatiile dintre agenti economici.
Piata a aparut cu multe secole in urma ca punct de legatura intre productie si consum, atunci cand functiile acestor 2 sfere economice sau separat in timp si spatiu. In decursul secolelor schimbarile dintre producatori si consumatori s-au extins si s-au perfectionat. Piata moderna din tarile avansate economic s-a constituit si s-a consolidat in ultimele secole. Piata fiind o categorie a economiei de schimb reflecta sistemul de relatii vanzare-cumparare intre diferiti agenti economici si un mecanism complex ce consta din cerere si oferta, concurenta, preturi, etc. Piata este locul unde sunt efectuate tranzactiile dintre cumparator si vanzator. Asemenea tranzactii sunt bursa, iarmarocul, licitatia, targul etc. Piata include nu numai schimbul, dar si productia, reparatia si consumul, adica toate fazele de reproductie.
In conditiile pietei cumparatorul, procurand sau ignorand marfa, "voteaza" cu banii sai "pentru" sau "contra" productia acestei marfi. Piata verifica, in ultima instanta, concordanta sau neconcordanta dintre volumul, structura, calitatea productiei (ofertei) si nivelul, structura si calitatea consumului (cererii). Prin informatiile oferite de piata, agentii economici pot actiona in sensul realizarii concordantei relative dintre cerere si oferta.
In linii generale piata exercita urmatoarele functii:
a) Intretine relatia permanenta dintre producatorii de bunuri si servicii si consumatorii acestora, asigura alocarea si utilizarea eficienta a resurselor materiale, umane si funciare, determinand deciziile agentilor economici cu privire la productie, reparatie, schimb si consum.
b) Economia nationala se autoregleaza prin piata, stabileste independent propozitiile si echilibrul necesar propriei productii.
c) Asigura echilibrul dintre cerere si oferta, realizand interesele agentilor economici cu privire la utilizarea resurselor disponibile.
Trasaturile de baza ale pietei sunt concurenta libera dintre producatorii de marfuri si proprietarii de resurse, migrarea libera a capitalului intre ramuri economice si regiuni; realizarea marfurilor la preturile de echilibru, ce reflecta real corelatia dintre cerere si oferta.
In orice tara economia nationala trebuie sa dea raspuns la 5 intrebari "fundamentale": 1. In ce limite pot fi folosite resursele disponibile? 2. Ce fel de marfuri si servicii trebuie produse? 3. Cum sa fie produse aceste marfuri si servicii? 4. Cine sunt destinatarii acestor produse? 5. E capabil oare actualul sistem economic sa se adapteze la schimbarile de structura a necesitatilor consumatorului, la modificarile din resursele si tehnologiile de productie? La aceste probleme fundamentale poate da raspuns numai sistemul de piata care asigura, in primul rand, o dezvoltare echilibrata, propozitionala a economiei nationale, contribuie la stabilirea unei corelatii dintre factorii de productie (munca, acumulare, resursele naturale), intre sferele si ramurile economice, intre productie si consum, intre veniturile diferitor paturi sociale ale populatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!