Liderul și organizația

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un proverb chinez spune: "Acela care crede ca este la conducere, dar un il urmeaza nimeni, face doar o plimbare". Specialistii considera ca abilitatea cea mai importanta a unui lider ar trebui sa fie atragerea adeptilor. Cei mai multi oameni definesc calitatea de conducator ca fiind abilitatea de a obtine o pozitie. Scopul lor este sa urmareasca o pozitie, iar atunci cand o obtin cred ca au devenit lideri. Dar oare nu exista ceva mai mult de atat?

Liderul este un veritabil agent al schimbarii in organizatii. Trebuie sa inteleaga rolul fiecarui membru si pozitia lui in organizatie, sa poata mentine in timp coeziunea grupului. Un lider bun este un om puternic, pentru ca celorlalti nu le place sa urmeze oameni slabi. implini proiectele tale, iar puterea iti da libertatea de a te implica in proiectele celorlalti. Atunci cand influentezi un grup de oameni ai puterea si libertatea de a conduce. Liderul se muta din cand in cand de la conducerea efectiva a grupului. El trece alternativ din pozitia de lider in aceea de om de echipa in functie de context.

Liderii au influenta, nu pozitie

Asta este concluzia la care au ajuns toti analistii in afaceri si, mai mult decat atat, au identificat si au stabilit ca exista patru tipuri clare de lideri:

Primul tip este cel al pozitiei sau dreptului

"Am dreptul sa te conduc pentru ca mi s-a dat aceasta pozitie". La acest nivel, oamenii te urmeaza pentru ca trebuie si acesta este singurul motiv pentru care o fac. Toate celelalte trebuie castigate.

Al doilea tip este al permisiunii sau relationarii

Cu acest tip incepe cunoasterea oamenilor si apare permisiunea de a te cunoaste pe tine insati si de a te intelege mai bine. Oamenii te vor urma pentru ca vor. Si poti compara acest nivel cu o luna de miere.

Al treilea tip este al productiei sau rezultatului

Abia la acest nivel liderul devine important pentru structura unei organizatii prin ceea ce face pentru ea. Implementarea de schimbari pozitive ii determina pe oameni sa te urmeze pentru rezultatele pe care le aduci. Aici se poate discuta despre dezvoltarea oamenilor si nivelul de productie. La acest nivel, un lider isi va transfera calitatile catre 20% dintre subordonati cu scopul de a-i vedea transformandu-se ei insisi in lideri abili. Iar oamenii te vor urma pentru ceea ce ai facut pentru ei.

La al patrulea nivel au ajuns foarte putini lideri. Acestia sunt liderii absoluti, "Centrul Pamantului". La acest nivel de respect, oamenii te vor urma pur si simplu pentru ceea ce esti si ce reprezinti.

Cum ajungem insa la acest nivel- Cum ne castigam acest drept prin influentarea oamenilor si nu prin manipularea lor- Premisa de baza este ca un lider trebuie sa ajute la dezvoltarea oamenilor. Aceasta este diferenta intre un manager si un lider. Un manager permite unei persoane sa isi castige existenta intr-o organizatie prin simplul fapt ca dispune de resursele fizice ale companiei.

Un lider se va folosi de resursele emotionale si spirituale ale organizatiei. Va arata oamenilor cum au contribuit la atingerea scopurilor, ii va ajuta sa fie mandri si sa obtina satisfactie din munca lor. Structura si organizatia sunt importante, dar oamenii dintr-o companie sunt mult mai importanti decat organizatia in sine. Fara oameni, organizatia nu ar mai exista. De aceea liderii sunt hotarati sa isi foloseasca majoritatea timpului in gasirea de resurse si energie pentru a-i ajuta pe oamenii care lucreaza pentru el. Dar nu intotdeauna s-a intamplat ca liderii sa ia in consideratie faptul ca oamenii sunt mai importanti decat organizatia. Liderii de succes isi asuma responsabilitatea directa pentru formarea altor lideri.

John C. Maxwell , in introducerea cartii sale ,,Dezvolta liderul din tine", spune ca liderii pot fi incadrati in patru categorii sau niveluri de conducere:

Liderul total

- S-a nascut cu calitati de conducator.

- A vazut cum se modeleaza capacitatea de a conduce pe tot parcursul vietii.

- S-a instruit, invatand lucruri noi despre stiinta conducerii.

- Are autodisciplina necesara pentru a deveni un mare conducator.

Nota: Trei calitati din cele patru sunt dobandite.

Liderul format

- A vazut cum se modeleaza capacitatea de a conduce in cea mai mare parte a vietii.

- A invatat stiinta conducerii prin instruire.

- Are autodisciplina necesara pentru a deveni un mare conducator.

Nota: Toate cele trei calitati sunt dobandite.

Liderul latent

- A vazut de curand cum se modeleaza capacitatea de a conduce.

- Invata sa fie lider, instruindu-se in aceasta privinta.

- Are autodisciplina necesara pentru a deveni un mare conducator.

Nota: Toate cele trei calitati sunt dobandite.

Liderul limitat

- Are putine contacte, sau nici unul, cu lideri.

- Are putine contacte sau nici unul, cu instruirea in stiinta conducerii.

- Doreste sa devina lider.

Nota: Toate cele trei calitati pot fi dobandite.

Cum depistezi un lider- Dupa parerea lui Robert Townsend, se intalnesc lideri de toate marimile, varstele, formele si conditiile sociale. Unii sunt administratori slabi, iar altii sunt de o inteligenta medie. Exista totusi un indiciu: de vreme ce unii oameni sunt mediocri, adevaratul lider poate fi recunoscut prin performantele superioare pe care le realizeaza sistematic oamenii lui.

Un mare lider este mare nu datorita puterii lui, ci datorita capacitatii sale de a le insufla putere celorlalti. Succesul fara un succesor este esec. Principala responsabilitate a unui muncitor este sa faca munca singur. Principala responsabilitate a unui lider este sa-i formeze pe ceilalti, astfel incat ei sa poata face munca

Un adevarat lider cunoaste diferenta intre a fi sef si a fi lider, asa cum se arata in cele ce urmeaza:

Seful isi conduce subalternii; liderul ii trage dupa el.

Seful se bazeaza pe autoritate; liderul, pe bunavointa.

Seful inspira teama; liderul, entuziasm.

Seful spune "eu"; liderul spune "noi".

Seful cauta vinovati pentru esecuri; liderul cauta remedii.

Seful stie cum se realizeaza ceva; liderul arata cum.

Seful spune "Treci la treaba"; liderul spune "Sa pornim!".

Exista o foarte pronuntata tendinta de confunda stiinta conducerii cu managementul. Managementul este descris ca fiind capacitatea de a face fata unor probleme complexe de ordin organizational. Leadership-ul este descris drept capacitatea de a face fata schimbarilor. Managementul este procesul prin care se asigura aplicarea in practica a programului si obiectivelor organizatiei respective. Stiinta conducerii, pe de alta parte, are menirea de a zamisli idei de perspectiva si de a motiva oamenii.

"Oamenii nu doresc sa fie administrati. Ei vor sa fie condusi. Liderii conduc, nu administreaza.

In ceea ce priveste raportul lider manager, opinia mai multor autori este aceea ca nu se poate accepta ideea unei suprapuneri integrale.

Bibliografie:

John C. Maxwell , Dezvolta liderul din tine

Revista Capital

Dumitru Iacob, Diana-Maria Cismaru, Managementul deciziei in afaceri

Internet

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Liderul si organizatia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 901 cuvinte
Nr caractere:
29 778 caractere
Marime:
33.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
lideri, organizare, calitati
Predat:
la facultate
Materie:
Marketing
Sus!