Libertatea de a decide versus Neuromarketing

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
S-au facut cercetari in ultimii ani, pentru a se vedea daca exista anumite zone in creierul uman, care sa raspunda specific la anumiti stimuli exteriori. Neuromarketingul este o metoda de marketing aparuta recent, utlilizata pentru a promova si vinde produsele de pe piata. In promovarea produselor, pe langa cercetarea stiintifica, ar trebui sa se tina seama si de liberul arbitru al consumatorului, de dorintele si de necesitatile acestuia. Consumatorul trebuie sa aiba libertate de decizie si, de asemenea, cunostinte complete asupra produselor.
Clasificare JEL: M31
Cuvinte cheie: neuromarketing, libertate de decizie, consumator
Introducere
Daca privim in mass-media si in sectorul politic, se poate observa ca dreptul de a alege al consumatorului este promovat in mai multe moduri. Specialistii de marketing incearca sa influenteze procesele de evaluare si de selectie ale consumatorilor apeland la anumite tehnici si tehnologii care duc intr-o alta directie, consient sau nu, factorii de decizie (LeGresley, Muggli, 2006). Un exemplu ar fi plasarea de produse in jocuri video, programe de televiziune, filme. ,,Misiunea reclamei poate fi una din patru posibile: sa informeze, sa convinga, sa reaminteasca sau sa intareasca o decizie de cumparare" (Kotler, 2004, p 162). Apar, astfel, indoieli daca mai exista dreptul de a alege (din ce in ce mai popularizat) si se pun intrebari cat de mult intervine liberul arbitru al fiecarui consumator in luarea deciziilor si cat de mare este influenta politicilor de marketing ale firmelor.
A fost tratat un aspect al acestei probleme de catre Kuntzmann care, prin exemplul dat cu privire la fermele industriale, a dezbatut conceptia absurda potrivit careia ,,consumatorul prefera ieftin" (Kuntzmann, 2010). Insa, in general, libertatea de alegere a consumatorului pare a fi una mult mai problematica in viitor. 
Conform rezultatelor din domeniul neuromarketingul, sunt stabilite metode pentru a fi vandute cu succes fiecare dintre produse. Neuromarketingul este o metoda de marketing, care are la baza studii pe creier si studii ale fiziologiei comportamentului, in urma rezultatelor acestora putand fi dezvoltate principalele strategii de marketing privind oferta si strategiile de vanzare. De asemenea, a fost descris ca ,,aplicarea metodelor de laborator ale neurologiei pentru a gasi raspunsuri la intrebarile din domeniul publicitatii" (Thompson, 2003, p.53).


Fisiere in arhiva (1):

  • Libertatea de a decide versus Neuromarketing.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Carey J., 2005. Brain Facts. Washington DC: Society for Neuroscience.
Dalgleish T., 2004. The Emotional Brain. Nature Reviews Neuroscience, 5 (7), pp.582- 589.
Kotler, P., 2004. Marketing de la A la Z: 80 de concept pe care trebuie sa le cunoasca orice manager. Bucuresti: Editura Codecs.
Kuntzmann, P., 2010. Responsabilitatea consumatorului si o parte din limitarile lui. J Verbr Lebensm 5, pp.1- 5.
LeGresley E., Muggli M., 2006. Movie Moguls: British American Tobacco's Covert Strategy to Promote Cigarettes in Eastern Europe. European Journal of Public Health, 16 (5), pp.505- 508.
Renvoise P., Morin C., 2007. Neuromarketing: understanding the buy buttons in your customer's brain. Nashville: Thomas Nelson Publishing.
Rotfeld, H., 2007. Mistaking a Marketing Perspective for Ethical Analysis: When Consumers Can't Know That They Should Want. Journal of Consumer Marketing, 24 (7), pp. 383- 384.
Thompson, C., 2003. There's a Sucker Born in Every Medial Prefrontal Cortex. New York Times Magazine, October 25, p.53.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!