Liber sa Alegi

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Cartea ,,LIBER SA ALEGI - un punct de vedere personal" are doua izvoare: Capitalism si liberatate, cartea precedenta publicata in 1968 si un serial de televiziune, intitulat asemenea volumului, Liber sa alegi. Episoadele au fost prezentate pe canalul Public Broadcasting Service in cursul a 10 saptamani succesive in anul 1980.
Capitalism si liberatate analizeaza ,,rolului capitalismnului competitiv - organizarea celei mai mari parti a activitatii economice prin intermediul intreprinderii particulare care actioneza pe o piata libera - ca sistem al libertatii economice si conditie necesara pentru libertatea politica". In argumentatie se defineste rolul pe care ar trebui sa il joace guvernul intr-o societate libera.
,,Regulile noastre ofera" - se spune in Capitalism si Libertate ,,directii flexibile de a folosi guvernul, in cea mai potrivita modalitate, pentru a realiza imrepuna ceea ce este greu sau imposibil de realizat, separat, numai prin schimb liber. In orice situatie specifica in care se propune interventia guvernului, trebuie sa cantarim separat avantajele si dezavantajele. Principiile noastre ne prezinta argumenet pro si contra si criterii pentru a le putea da credibilitate."
Liber sa alegi este o lucrare mai putin abstracta si, deci, mai concreta. Aici se studiaza functionarea interna si mai putin descrierea organismului. Cartea trateaza in mod egal sistemul economic si sistemul politic. Ambele sunt considerate piete in care rezultatul este stabilit de actiunile reciproce ale indivizilor ce isi urmaresc propriul interes, decat de telurile sociale pe care ceilalti considera ca este avantajos sa le formuleze. Aceasta reiese implicit din intreaga lucrare si este formulata explicit in capitolul final.
Pentru parintele economiei politice Adam Smith, explicatia este aceea ca ambele parti implicate intr-un schmb pot beneficia atat timp cat cooperarea este pe de-antregul liber consimtita, orice schimb putandu-se desfasura numai daca ambele parti castiga de pe urma lui. Nici o forta exterioara, nici o forta de constrangere, nici o violare a libertatii nu este necesara pentru a-i determina pe ceilalti implicati in castig sa coopereze. De aceea, asa cum arata Adam Smith, o persoana ,,care urmareste numai propriul castig" este ,,condusa de o mana invizibila spre un rezultat la care nu se gandea. Iar pentru societate faptul ca nu participa nu era cel mai rau lucru. Urmarindu-si propriul interes, individul, de cele mai multe ori, serveste interesul societatii mai eficient decat daca acesta ar fi telul sau. Nu am cunoscut niciodata multe realizari ale celor ce sustineau ca trudesc pentru binele tuturor ". (Adam Smith, The Wealth of Nations, 1776)
In cartea sa, Liber sa alegi.Un punct de vedere personal, Milton Friedman evidentiaza printr-o serie de exemple ale mai multor tari aflate de-o parte si de alta a fostei "cortine de fier", faptul ca o economie nu va putea fi functionala atata timp cat va fi comandata si controlata de la centru , in raport cu tarile in care aplicarea liberalizarii preturilor si a schimbului liber au fost masuri care au actionat ca un motor propulsor garantand o economie functionala. 
Printre mai multe subiecte interesante pe care le trateaza in aceasta carte, renumitul profesor subliniaza importanta delimitarii clare a atributiilor revenite statului, puterilor guvernamentale, aratand cum, spre exemplu in fosta Uniune Sovietica care aplica o economie centralizata planificata, aceea economie nu putea fi functionala. Desigur analizand la rece acest fapt, putem intelege cu atat mai mult cu cat insasi tara noastra a fost condusa in trecut de un guvern care aplica un astfel de sistem ineficient. Ineficacitatea evidenta care a rezultat din sistemul de economie centralizata este sintetizata pe larg, autorul reusind sa arate prin cateva exemple cum acesta a dat gres. Este clar ca tarile a caror economie s-a bazat pe schimbul liber nu au avut decat de castigat fiind favorizate atat prosperitatea cat si libertatea umana.
Desigur, intr-o societate schimbul reciproc acceptat, concurenta si libera alegere au un impact pozitiv asupra economiei si a cresterii nivelului de trai al populatiei, tarile care au azi o economie puternica sunt exemple evidente.
STRUCTURA
Cartea este structurata in zece capitole dintre care in continuare voi relata analiza capitolelor considerate relevante sau in tema cu propriile interese:
Cap.1 - Puterea pietei
Autorul arata prin mai argumente clare cum anumite sectoare economice, institutii care se gasesc in subordinea statului, functioneaza defectuos si cum ar functiona acestea daca ar fi redate sectorului privat. Sustine ideea delimitarii clare a rolului guvernului, si implicarea acestuia sintetizand ceea ce Adam Smith a raspuns cand a fost intrebat despre rolul guvernarii:"-Toate sistemele,fie ele liber consimtite sau impuse, odata complet inlaturate , sistemul libertatii naturale se organizeaza de la sine !", " Rolul guvernarii sa fie doar de a proteja societeatea de violenta si invazia altor societati, de a proteja fiecare membru al societatii de asuprirea sau nedreptatea oricarui alt membru, prin administrarea exacta a justitiei, si de a pastra institutiile publice in egala masura pentru totii membrii societatii!".
El discuta despre mai multe tari care au prosperat aplicand aceste princiipii, referindu-se si la Hong-Kong, despre care majoritatea dintre noi stiu ca este un exemplu modern de succes.


Fisiere in arhiva (1):

  • Liber sa Alegi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!