Întorsura Buzăului

Extras din referat Cum descarc?

PREZENTAREA LOCALITATII 
INTORSURA BUZAULUI
In inima Carpatilor de curbura , apare un mic bazinet depresionar care este, "Tara Buzaielor " cum mai este denumita depresiunea Intorsura Buzaului , care din toate punctele de vedere a fost potrivita pentru asezari umane, permanente, atat ca regiune de refugiu cat si de adapost. Este inconjurata de jur imprejur de inaltimi impadurite locuite de romani si stramosii lor care au dus o viata rurala tihnita si linistita, o viata de agricultori si de pastori 
Denumirea de Intorsura Buzaului este romaneasca, fiind inspirata locuitorilor de raul Buzau dupa ce curge pe directia sud - nord acesta efectueaza o " intoarcere brusca sub un unghi de 1800 " indreptandu - se spre sud. De la coltul sau intorsatura facuta de Buzau depresiunea strabatuta de acesta se numeste depresiunea Intorsura Buzaului,iar localitatea din zona centrala a depresiunii se numeste Intorsura Buzaului.
Vatra orasului se gaseste situata in bazinul central al depresiunii cu latimea cea mai mare. 
Foto 1.Vatra depresiunii vazuta de pe dealurile din imediata apropiere 
Prima mentionare documentara a localitatii Intorsura Buzaului dateaza din anul 1770 si a fost multa vreme un important loc de popas pentru negustorii care treceau prin pasul Buzau, inspre Muntenia si Transilvania.
Localitatea Intorsura Buzaului a avut in decursul timpului o evolutie strans legata de localitatile Sita Buzaului si Vama Buzaului cu care a format o comuna mare numita Buzaul Ardelean sau "Maghiarbodza", asa cum apare in scrierile maghiare din acea vreme.
Numeroase obiecte preistorice de cremene gasite, in urma sapaturilor efectuate in aceasta zona (Valea Cremenii, Valea Fetii), arata ca au existat asezari omenesti inca din epoca neoliticului, in aceasta regiune a Buzaielor.
Pe timpul migratiei barbare, zona Buzaielor a fost strabatuta de multe ori de aceste popoare, fapt ce a determinat o populare redusa a zonei, in grupuri de case aflate in zone greu accesibile pe dealurile din imprejurimi. Trecerea armatei lui Mihai Viteazu in 1599, prin pasul Buzaului a ramas vie in amintirea locuitorilor zonei Buzaielor, si in ziua de azi dealul pe care a poposit poarta numele de Dealul Taberei.
Odata cu linistirea vremurilor, dupa infrangerea turcilor si trecerea Ardealului in stapanirea habsburgilor, acestia au fortificat trecatorile din Carpati, construind si pentru apararea pasului Buzau fostificatii, iar pentru nevoile comerciale un Oficiu vamal.
Prin reforma administrativa din anul 1968 principala localitate a depresiunii - Intorsura Buzaului - a fost declarata oras.
Lucrari cu caracter monografic despre localitatea Intorsura Buzaului nu exista. Exista insa unele lucrari referitoare la intreaga depresiune Desi mica in comparatie cu alte depresiuni intramontane (cca 138 km - N Popescu, 1972 ) , ea s-a bucurat de atentie din partea geologilor si geografilor , din doua motive:
- in primul rand , pentru explicarea structurii geologjce si a raporturilor dintre unitatile flisului intern cu accent deosebit in zona Teliu - Bradet , (legat de intretinerea retelei de transport rutier si feroviar) 
- in al doilea rand , elucidarea evolutiei raului Buzau in zona montana.
ASEZARE GEOGRAFICA
Orasul Intorsura Buzaului se afla la 45 grade si 41' latitudine nordica si 26 grade longitudine estica si la altitudinea de 700 m, la poalele muntilor Ciucas, in 
interiorul arcului carpatic.
Orasul se afla situat la o distanta de 42 km de municipiul Brasov, la 51 km de municipiul resedinta de judet Sfantu Gheorghe si 114 km de municipiul Buzau. 
Suprafata orasului Intorsura Buzaului este de: 5.37 ha.


Fisiere in arhiva (2):

  • PROIECT RESURSE.docx
  • INTORSURA BUZAULUI.ppt

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!