Importanța internetului în societatea contemporană

Cuprins referat Cum descarc?

Aspecte pozitive si negative ale internetului ..3
Amenintarile internetului si masuri de securitate 5
Furnizori de comunicatii unificate ...6
Referinte ...8


Extras din referat Cum descarc?

Aspecte pozitive si negative ale internetului
Internetul este o inventie care a schimbat cu totul lumea in care traim. Aceasta inventie nu poate fi atribuita unei singure persoane, ci foarte multe persoane si-au adus propria contributie pentru a da nastere tehnologiei ce sta astazi la baza internetului. Ceea ce noi astazi numim information superhoghway este rezultatul muncii a zeci de programatori, ingineri si cercetatori care au pus bazele si au dezvoltat diverse tehnologii. In momentul de fata internetul este deosebit de important mai ales pentru tineri deoarece ii pune fata in fata cu diversi oameni cu preocupari si pregatiri de seama, oameni pe care pot sa ii aleaga drept modele in viata. 
Media este un mijloc de comunicare care face referire la utilizarea informatiilor si accesul la instrumente, vectori, mijloace tehnice de informare, intermediari. Mass-media joaca un rol destul de important si are aspecte pozitive, dar si negative asupra societatii contemporane. Internetul reprezinta un important mediu informativ si educativ, cei care doresc sa isi imbogateasca cunostintele pot sa faca acest lucru foarte usor, fiind de ajuns sa aiba un dispozitiv conectat la internet. Avantajul accesarii rapide a multitudinii de informatii poate sa aiba si un aspect negativ deoarece din dorinta de a afla cat mai multe despre un anume subiect, se poate ajunge la accesarea unor informatii cu un impact negativ asupra bunei dezvoltari psihice si morale. Poate sa intre in contact cu diverse persoane rau intentionate care sa aiba alte dorinte decat cele de a ajuta. Teoria generatiilor a lui Mannheim (Mannheim, 2013) sustine ca exista o clasificare a populatiei astfel incat parsoanele care fac parte dintr-un anumit mediu social au tendinta de a partaja un set distinct de valori, aptitudini, credinte, comportamente.
Un alt avantantaj al internetului este ca ofera posibilitatea de a face comert online. Acest tip de comert se afla intr-o continua dezvoltare deoarece vine in spijinul tuturor oamenilor, mai ales pentru cei care se confrunta cu diverse probleme si deplasarea pana la magazin le ingreuneaza existenta. Reprezinta un avantaj si pentru companiile care desfasoara astfel de activitati deoarece le scuteste de cheltuielile pe care le-ar avea cu angajatii. In contextul noii economii, comertul electronic este elemetul de baza. Compania se bucura de avantajul ca isi poate extinde aria de activitata in pietele nationale si internationale cu un capital minim. Cu ajutorul internetului poate foarte usor sa isi identifice cei mai buni parteneri din lume, clientii si furnizorii. Internetul este mediul prin care se realizeaza comertul online, acesta este ieftin si accesibil, insa prezinta si anumite aspecte critice in ceea ce priveste securitatea datelor in efectuarea platilor. Modalitatile de plata nu se bucura de o securitate riguroasa, astfel ca datele personale pot fi descoperite de catre hackeri care pot sa efectueze diverse plati neautorizate ssi astfel sa creeze pagupe importante. 
Serviciul peer-to-peer este un real avantaj pe care il au companiile cu ajutorul internetului. Acest serviciu se refera la retelele de calculatoare care folosesc o arhitectura distribuita, asta inseamna ca isi impart sarcinile intre ele ca niste egali. Fiecare este egal cu ceilalti si are aceleasi drepturi si obligatii. Egalii sunt in acelasi timp si clienti si servere. Fiecare resursa dintr-o altfel de retea este impartita intre cei care participa, nefiind implicat vreun server central. Resursele reprezinta lucruri ca spatiu de stocare de pe discuri, latime de banda in retea, procesoare. Aceste retele sunt foarte utile, mai ales pentru companii deoarece permit ca toate dispozitivele sa se conecteze in mod direct intre ele pentru a face schimb de fisiere. Acest serviciu este usor de utilizat, utilizatorii trebuie doar sa instaleze o aplicatie comuna. Aceste tehnologii sunt destul de complexe, insa se confrunta si cu anumite dezavantaje si anume faptul ca pot fi piratate destul de usor anumite informatii si distribuite in mod ilegal.
Aparitia retelelor de socializare este tot un produs al internetului. Avantajul acestora este ca ii ajuta pe oameni sa se regaseasca si sa pastreze legatura. Este o modalitate rapida si ieftina de comunicare care depasestele granitele geografice si ii ajuta pe oameni sa pastreze legatura indiferent de locul unde se afla. Pentru companii, retelele de socializare sunt o modalitate de promovare si de a se face cunoscute, astfel sunt scutite de anumite cheltuieli privind reclamele. Beneficiile retelelor de socializare sunt multiple atata timp cat sunt folosite intr-un mod constructiv care sa ajute la o buna dezvoltare personala personala. Petrecerea unui timp indelungat socializand cu diverse persoane poate sa fie la un moment dat distructiv deoarece pici in capcana vietii virtuale. De asemenea, si companiile se pot confrunta cu efecte negative ale retelelor de socializare, pot fi subiectul unor reclame negative din partea concurentilor sau a unor persoane rau intentionate. O reclama proasta pe o retea de socializare are un impact negativ pe o periada mai indelungata de timp deoarece reuseste sa creeze o imagine negativa in ochii mai multor persoane. Aceasta tehnologie are si unele dezanataje, cu toate ca ea este una legala, prin intermediul ei pot fi piratate diverse informatii.
Comunicarea electronica prin intermediul email este cel mai folosit mod de comunicare intre membrii unei companii. Este o modalitate usoara de a transmite anumite informatii catre mai multe persoane in acelasi timp. De asemenea un beneficiu al acetui tip de comunicare este faptul ca mesajele pot fi stocate pentru o perioada mai indelungata si recitite ori de cate ori este nevoie. Astfel, comunicarea a devenit mult mai eficienta in domeniul afacerilor, schimbului de informatii, finantelor. Securitatea este principala problema ce vizeaza acest tip de comunicare. Dispozitivul poate fi atacat de virusi sau hackeri si astfel sa dea nastere unor situatii problematice. Chiar daca exista si anumite dezavantaje, majoritatea oamenilor depind de comunicarea elctronica in ceea ce priveste viata profesionala si personala.
Societatea umana este intr-o continua evolutie si astfel trebuie sa gaseasca cea mai buna modalitatea de a se adapta la schimbarile majore din domeniul tehnologiei. O data cu aparitia de noi necesitati au fost identificate si noi modalitati de solutionare a problemelor. Internetul a venit in intampinarea problemelor si rezolvarea acestora intr-un mod rapid si avantajos. Dar, cu toate aceste avantaje, mai prezinta si unele minusuri. 
Internetul are atat avantaje, cat si parti negative, insa depinde de fiecare cum alege sa il foloseasca pentru a se dezvolta si a nu pica in capcana efectelor negative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta internetului in societatea contemporana.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Beauchamp, T. & Childress J., Principles of Biomedical Ethics , Oxford: Oxford University Press, 2008
2. Colvin, J. & J. Lanigan, Probleme etice si cele mai bune practici pentru cercetarea pe Internet, Bursa de studiu, 2005
3. Hudson, J.M & Bruckman A., Go Away: Objections Participant to Being Studied and Ethics of Chatroom Research, Societatea informationala, 2004
4. Illingworth, N., Aspectele Internetului: explorarea utilizarii Internetului ca instrument de cercetare. Cercetari sociologice online, 2001
5. Mannheim, Karl, The Problem of Generations, in Essays on sociology of knowledge, Collected Works of Karl Mannheim, vol. V, Edited by Paul Kecskemeti, Routledge, 2013
6. Nissenbaum, Helen, Confidentialitatea in context: Tehnologie, politica si integritatea vietii sociale , Stanford, CA: Stanford University Press, 2009
7. Rothstein, M., Este suficienta dezidentificarea pentru a proteja confidentialitatea sanatatii in cercetare? The American Journal of Bioethics, 2010
8. Walstrom, M., Etica si implicarea in comunicarea bursa: analizarea publicului, grupurile de asistenta online ca cercetator / participant-experimentator, in Lecturi in etica de cercetare virtuala: Probleme si controverse, E. Buchanan (ed.), Hershey: Idea Group, 2004


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!