Importanta Culturii in Lumea Contemporana - Muzeul National de Arta al Romaniei

Cuprins referat Cum descarc?

1. CULTURA 4
2. MUZEUL 5
2.1. TIPURI DEMUZEE 5
3. MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMANIEI 6
3.1. GALERIA DE ARTA EUROPEANA 6
3.2. GALERIA DE ARTA ROMANEASCA MODERNA 7
3.3. ISTORICUL CLADIRII 7
3.4. DEPARTAMENTUL RESTAURARE 9
4. POVESTEA UNUI TABLOU 9
5. BIBLIOGRAFIE 10


Extras din referat Cum descarc?

1. CULTURA
Cultura - termen ce desemneaza o serie de caracteristici distincte ale unei societati sau grup social in termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emotionali. Isi are radacinile in capacitatea universal umana de a clasifica experientele, de a le codifica si a comunica simbolic. In consecinta oamenii care traiesc despartiti unii de altii dezvolta culturi unice, dar elementele a diferite culturi se pot cu usurinta imprastia de la un grup de oameni la altul.
Cultura , care vine de la cuvantul latin colere ce se traduce prin "a cultiva"/"a onora" se refera in general la activitate umana. Definitia UNESCO considera cultura drept "o serie de caracteristici distincte a unei societati sau grupa sociala in termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emotionali".
Cultura reprezinta o mostenire ce se transmite cu ajutorul codurilor de comunicatie specifice cum sunt gesturile ori cuvintele, scrisul si artele, mass media (presa, radioul, televiziunea), media interactiva (telefonul). In acelasi fel se transmit gesturile, ritualurile, cunostintele teoretice, normele abstracte, religia. Cultura poate fi insusita prin diverse forme ale memoriei subiective (reflexe, cuvinte, imagini) dar si prin intermediul memoriei obiective(obiecte, peisaje,carti, numere, reguli).
Uzul popular al cuvantului cultura in multe societati occidentale poate reflecta chiar caracterul stratificat al acelor societati. Multi folosesc acest cuvant pentru a desemna bunuri de consum ale elitelor si activitati cum ar fi bucataria, arta sau muzica. Altii folosesc eticheta de "cultura inalta" pentru a o distinge pe aceasta de cultura "joasa", desemnand toate bunurile de consum care nu apartin acestei elite.
Teoreticienii culturii din secolul al optsprezecelea si inceputul secolului al 19-lea si foarte multi dintre cei de azi identifica cultura si civilizatia pe care adesea le opun naturii. Astfel oamenilor carora le lipsesc semnele culturii inalte par adesea mai naturali si observatorii critica sau dimpotriva apara elementele culturii inalte care ar inhiba "natura umana".
La sfarsitul secolului al XIX-lea antropologii au propus o definitie mai ampla a culturii, definitie care sa poata fi aplicata mai multor tipuri de societati. Ei au definit cultura drept natura umana si au observat ca aceasta isi are radacinile in capacitatea universal umana de a clasifica experientele, de a le codifica si de a comunica simbolic. In consecinta, societatile izolate dezvolta culturi propri, originale, dar componente ale diferitelor culturi locale se pot raspandi cu usurinta de la o comunitate la alta.
2. MUZEUL
Muzeul este o institutie permanenta, aflata in serviciul societatii, deschisa publicului, care se ocupa cu strangerea, pastrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, mentinerea, conservarea si expunerea de diverse obiecte sau artefacte ce prezinta interes stiintific, istoric, artistic, tehnologic, s.a.m.d., in scopul studierii, educarii, relaxarii vizitatorilor, a oamenilor de stiinta.
Termenul de muzeu desemneaza, de asemenea, cladirea propriu-zisa in care se gasesc pastrate, conservate si expuse acele obiecte, artefacte si/sau lucruri care au o legatura, intr-un fel sau altul, cu civilizatia umana.
Cuvantul muzeu provine din limba latina, museum care la randul sau a fost preluat din greaca veche, mouseion, care semnifica un loc sau un templu dedicat muzelor, divinitati patronatoare a artelor si literelor in Grecia Antica.
Inainte ca muzeele publice sa fie constituite, colectiile de arta erau parte din ,,cabinetele de curiozitati" detinute de nobili si regi si erau expuse in galeriile private din castele si in saloanele aristocratilor. De asemenea, multe obiecte de arta apartineau bisericilor si erau folosite ca parte din cult. Toate aceste obiecte care obisnuiau sa faca parte din viata cotidiana a anumitor oameni au fost luate din mediul lor si mutate in mediul neutru, anonim al muzeelor publice, o data ce acestea au fost constituite, in timpul Iluminismului.
Felul in care obiectele de arta sunt expuse in muzee, felul in care sunt clasificate, sunt asociate, ordinea in care le vedem, cadrul arhitectonic, lumina, atmosfera, atitudinea care ne este impusa noua, ca public, toate acestea influenteaza perceptia noastra asupra acestor obiecte. De obicei, muzeul este un loc cat mai neutru, cu pereti albi, cu o lumina egala, un loc in care trebuie sa pasim cu grija si sa vorbim in soapta, sa privim cu respect capodoperele expuse. Conform conceptiei despre arta promovata de acest tip de muzee, ceea ce este important nu este procesul prin care o opera de arta a luat nastere si nici reactiile, sentimentele, gandurile noastre, ca privitori, nu sunt neaparat importante ci doar obiectul in sine, capodopera. Obiectul este expus ca o relicva, scos din orice context care tine de viata reala si pus in carantina in spatiul autonom al muzeului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Culturii in Lumea Contemporana - Muzeul National de Arta al Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!