Iaurtul Danone - Cai Sigure de Succes pe Piata

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I - Introducere
1.1 Produsele lactate
Laptele si produsele lactate constituie alimentele de baza in hrana omului. Datorita compozitiei chimice complexe si echilibrate in trofine indispensabile bunei functionari a organismului uman si animal, laptele e considerat cel mai complet aliment natural.
Laptele furnizeaza peste 30% din necesarul de proteine de origine animala indispensabile alimentatiei oamenilor. Laptele este cea mai importanta sursa de calciu si fosfor pentru organism si de asemenea o sursa importanta de intregul complex de vitamine si in special de vitaminele A, D, B1, B2, B12, PP.
Produsele lactate acide prezinta proprietati dietetice datorita gradului ridicat de digestibilitate a proteinelor precum si proprietati terapeutice datorita existentei in compozitia acestora a lactozei si acidului lactic care actioneaza ca antiseptici ai tubului digestiv. Aceasta explica cresterea consumului de produse lactate acide in toate tarile in care nu exista o traditie pentru consumul acestei categorii de produse.
Produsele lactate acide se obtin prin fermentarea laptelui sub actiunea bacteriilor lactice. Pentru fermentare se introduc in lapte asa numitele "maiele" care se obtin din culturi pure de bacterii lactice si uneori numite drojdii.
Sub influenta bacteriilor lactice, substantele proteice din lapte sufera de asemenea anumite transformari chimice care le fac sa fie mai usor digerabile si asimilabile de catre organismul uman. Unele cercetari au aratat ca din 100g lapte se asimileaza dupa trei ore de la consumare numai aproximativ 44g, in timp ce aceeasi cantitate de iaurt este asimilata in proportie de 95,5%. Acidul lactic care se formeaza in aceste produse in cantitate mare impiedica dezvoltarea microorganismelor de putrefactie in intestin si inlatura formarea substantelor toxice produse de acestea.
1.2 Produsele lactate acide - sortiment si calitate
Cele mai importante produse lactate acide sunt: iaurtul, lapte batut, iaurtul cu fructe, laptele acidofil, chefirul si biogurtul.
a) Iaurtul se prepara din lapte de vaca, de oaie, de capra sau de bivolita, pasteurizat sau fiert si insamantat cu culturi selectionate de bacterii lactice specifice (Thermobacterium bulgaricum si Streptococcus thermophilus). Laptele de oaie si laptele de vaca se folosesc in amestec cu maximum 30% lapte de bivolita.
Laptele pasteurizat sau fiert este insamantat la temperatura de 42-45? C cu 0,8-1,5% maia si se mentine in termostat introdus in pahare pana la capsulare 2,5-3 ore. Produsul se raceste imediat, oprindu-se astfel continuarea fermentarii. Dupa natura laptelui folosit la prepararea lui, iaurtul se clasifica in 3 categorii: iaurt din lapte de vaca, din lapte de oaie sau din lapte de bivolita. Dupa continutul de grasime, iaurtul din lapte de vaca se clasifica in trei tipuri:
 tip extra - din lapte supus unei concentrari partiale cu 4% grasime
 tip gras - cu 3,2% grasime
 tip slab (din lapte smantanit) - cu 0,1% grasime
Iaurtul are o culoare alba pana la alb-galben (cel de oaie) cu aspect de coagul de consistenta ferma pana la potrivita; iaurtul extra si de oaie este cremos, fara bule de gaz, nu elimina zer sau elimina max. 5%; la rupere iaurtul are aspect granular (poros) sau asemanator cu al portelanului. Iaurtul are miros si gust specifice de iaurt si al laptelui din care provine placut acrisor, fara gust sau miros strain (amar, ranced, de mucegai).
b) Crema de iaurt are un proces de obtinere asemanator cu cel al iaurtului insa pentru imbunatatirea consistentei se foloseste o maia mixta iaurt chefir (7/3) iar ca stabilizator se foloseste zeamil 1,5%.
c) Iaurtul de fructe este un produs lactat acid obtinut din lapte smantanit, pasteurizat sau cu adaos de zahar (5%), gelatina (0,4%) si adaos de fructe (zmeura, capsuni, caise, fructe de padure, zmeura) si pulpa de fructe. Fermentarea iaurtului de fructe se face la 40 - 42? C cu maia de iaurt.
Iaurtul de fructe are gust dulce acrisor si aroma corespunzatoare adaosului de fructe.
1.3 Iaurtul
1.3.1 Un aliment cu traditie, mai necesar ca oricand
In societatea moderna, omul este asaltat in fiecare zi de ritmul cotidian impus de schimbarile tot mai dese intervenite in evolutia societatii. Poluarea, stresul, intensele solicitari zilnice conduc inevitabil la o scadere a rezistentei organismului, acesta fiind tot mai expus si mai vulnerabil. Astfel, inevitabil, apar intrebari referitoare la mentinerea sanatatii si protejarea organismului. Acestea sunt intrebari pe care fiecare persoana si le pune, chiar daca nu le formuleaza in mod explicit.
Cea dintai solutie, fundamentala de altfel, este alimentatia. Esential este, evident, sa se respecte orele de masa, dar aceasta nu este suficient. E nevoie in primul rand de o hrana bogata in elemente nutritive si, inainte de toate, sanatoasa.
Se stie, in linii mari, care alimente sunt bune pentru sanatatea organismului si care sunt mai putin sanatoase, dar care sunt consumate datorita gustului lor bun. Iaurtul ocupa un loc aparte: gustul lui este excelent iar beneficiile pe care le ofera sanatatii il fac sa fie de neinlocuit in alimentatie.
1.3.2 De la un leac sanatos la un aliment miraculos
Iaurtul nu e o "revelatie" a secolului nostru. Cu mii de ani in urma, el era bine cunoscut de unele popoare din Orientul Mijlociu si constituia un aliment de baza. Efectele sale benefice in vindecarea diverselor boli intestinale l-au facut repede cunoscut iar modul de producere a lui nu a mai putut ramane secret.
Dar, desi astazi, 30% din populatia globului consuma iaurt in mod regulat si este un aliment foarte apreciat pentru gustul sau, iaurtul avea un statut aparte la inceputul secolului nostru - cand era consumat doar la indicatia medicilor! Secolul XX l-a transformat intr-un aliment pentru consumul zilnic.


Fisiere in arhiva (2):

  • Iaurtul Danone - Cai Sigure de Succes pe Piata
    • StdDanon0.doc
    • StdDanon1.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!