Harta culturala a Bucurestiului - zonele cu potential cultural crescut, zonele cu cea mai mare concentrare de institutii culturale, noi zone cu potential cultural

Extras din referat Cum descarc?

Bucuresti constituie capitala Romaniei si, in acelasi timp, este cel mai aglomerat si dezvoltat oras, centru industrial si comercial al tarii. Numarul foarte mare de locuitori plaseaza Bucurestiul pe locul zece in topul oraselor cu cel mai mare numar de locuitori din Uniunea Europeana. In realitate, Bucurestiul aduna zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialistii prognozeaza ca, in urmatorii cinci ani, totalul va depasi patru milioane. La acestea se adauga faptul ca localitatile din preajma orasului, care vor face parte din viitoarea Zona Metropolitana, insumeaza o populatie de aproximativ 430.000 de locuitori. 
Un oras cu o istorie foarte vasta, care a trecut prin multe schimbari de-a lungul perioadelor care l-au acaparat, Bucurestiul a devenit cu certitudine inima Romaniei. Tocmai din Evul Mediu, pana la Epoca Moderna si la Epoca Contemporana, potentialul cultural al capitalei noastre a trecut prin transformari de identitate constante. Prima mentiune a orasului Bucuresti este cunoscuta ca fiind in anul 1459, pe atunci, bininteles, acesta avand o cu totul alta structura, sau chiar fiind lipsit de structura am putea spune. Din punct de vedere al institutiilor culturale, eductionale sau din punct de vedere arhitectural, Bucurestiul incepe un proces de dezvoltare si modernizare in perioada secolului al-XIX-lea, sub domnia lui Carol I.
In momentul sosirii in Romania, Carol I s-a bucurat de o primire calduroasa din partea statului roman, insa a fost dezamagit de starea deplorabila in care se afla tara careia tocmai acceptase sa ii devina lider si cu care urma sa imparta ,,...soarta cea buna, ca si pe cea rea.". Casele aratau deprimant, iar drumurile erau foarte proaste (Podul Mogosoaiei, Calea Victoriei de mai tarziu, era construit cu pavaj din lemn). 
Desi Bucuresti devenise capitala tarii din anul 1862, de abia dupa aducerea la tron a lui Carol I a avut loc un proces de emancipare a acestuia. Printre primele imbunatatiri facute de catre monarh se afla Palatul" pe care acesta il gaseste in anul 1866, care este refacut si modernizat in anul 1885, fiind extins cu o aripa noua, al carei design era in stil frantuzesc, fiind construita de arhitectul Paul Gottereau, iar la ceva timp va urma sa i se adauge si instalatii de apa, dusuri, bai si doua fantani pentru sera. 
Se pare ca drumurile din Romania au o istorie lunga si anevoioasa, deoarece, in secolul XX starea acestora nu era de felul ei prea buna, jumatate din ele fiind pietruite, doar 2.871 km se puteau incadra la sosele nationale, acestea fiind construite si intretinute de stat. Totusi, in Bucuresti strazile incepusera sa capete un aspect european, strada principala, Podul Mogosoaiei se transformase intr-o zona plina de banci, magazine, cafenele, cofetarii etc. Astfel, zona de centru a Bucurestiului este prima care incepe sa acumuleze potential cultural.
Atat arhitecti romani, cat si straini, au proiectat si au construit imobile particulare si edificii publice, aducand un aer modern de prospetime Bucurestiului. S-au construit cladiri in stiluri diverse pe Calea Victoriei, bulevardele: Ion C. Bratianu, Regina Elisabeta, Carol I, cativa arhitecti care au remodelat capitala, dand chiar numele lor anumitor stradute. Erau semne clare ca Bucuresti intra in modernitate, cele patru mari sectoare ale vietii economice fiind: circulatie, industrie, comert, agricultura. 
Din acest moment, Bucuresti incepe un proces de schimbare continua, reprezentand centrul scenei culturale, artistice si mass-media. Pe decursul perioadei dintre cele doua razboaie mondiale, arhitectura eleganta si elita bucuresteana i-au castigat orasului renumele de ,,Micul Paris". In prezent, capitala are acelasi nivel administrativ precum cel al unui judet si este impartita in sase sectoare. 
In ciuda trecerii anilor, Bucurestiul este un oras care a stiut mereu cum sa se reinventeze, un oras in care contrastele si diferentele culturale ale perioadelor care au navalit asupra lui parca te invita spre a il descoperi. Un oras ce reprezinta o istorie de mai bine de jumatate de secol, Bucurestiul are o identitate moderna, iar cand vorbesc de diversitate ma refer la momentul in care doar printr-o simpla plimbare pe strada vei fi absorbit ba de catre arhitectura glorioasa in stil ,,La Belle Epoque" a lui Carol I, ba de catre blocurile din era comunista, parca aparute ca ciupercile dupa ploaie, a lui Nicolae Ceausescu, iar printre aceste stiluri arhitecturale se mai adauga si parcurile imense si impresionante, pietele publice si bineinteles, localnicii, care insufletesc strazile acestui loc. Toate aceste opusuri culturale nu fac decat sa pastreze in viata istoria ,,Micului Paris" si identitatea noastra de romani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Harta culturala a Bucurestiului - zonele cu potential cultural crescut, zonele cu cea mai mare concentrare de institutii culturale, noi zone cu potential cultural.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1. Ion Bulei, Un Hohenzoller in Romania: Carol I, Bucuresti, Ed. Meteor Press, 2018, p. 10.
2. Aurel Ionescu, Strazi din Bucuresti si numele lor, Bucuresti, Ed. Vremea, 2017, p. 4.
Surse online:
3. Autor necunoscut, DirectBooking, ultima editare la 01 octombrie 2019, consultat in 10 iunie, URL: <https://romania.directbooking.ro/prezentare-bucuresti-informatii-poze-imagini-2269.aspx>.
4. Autor necunoscut, Dertour, ultima editare la 11 martie 2019, consultat in 10 iunie, URL: <https://blog.dertour.ro/romania/bucuresti/obiective-turistice-bucuresti-12-locuri-pe-care-nu-trebuie-sa-le-ratezi-in-capitala/>.
5. Autor necunoscut, Muzeul National Cotroceni, ultima editare: necunoscut, consultat in 10 iunie, URL: <http://www.muzeulcotroceni.ro/istoric/1_palatul_cotroceni/palatul_cotroceni.html>. Petre Mihaiescu, The Titi Tudorancea Bulletin, ultima editare: necunoscut, consultat in 10 iunie, URL: <https://www.tititudorancea.com/z/centrul_vechi_istoric_al_bucurestiului.htm>.
6. Autor necunoscut, Sinaptica, ultima editare: necunoscut, consultat in 10 iunie, URL: <http://www.sinaptica.ro/periferii-centrale-ale-bucurestiului>.
7. Autor necunoscut, AMCCRS, ultima editare: necunoscut, consultat in 10 iunie, URL:< https://amccrspmb.ro/proiecte/reabilitarea_arhitectural_ambientala_a_fatadelor/blocul_rosenthal_calea_victoriei_nr_22_24 >.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!