Franciza

Extras din referat Cum descarc?

Franciza reprezinta un ansamblu de drepturi de proprietate indusriala sau intelectuala in ceea ce priveste marci, denumiri comerciale, firme, desene si modele, drepturi de autor, savoir  faire sau brevete, destinate a fi exploatate pentru revinderea produselor sau prestarea de servicii catre utilizatorii finali. Acordul de franciza este, de fapt, un contract de distributie care asociaza o intreprindere, francizorul(proprietarul unei marci sau firme), cu un comerciant independent denumit francizat. In schimbul unei remuneratii directe sau indirecte, francizorul pune la dispozitia francizatului marca sa si/sau firma sa, produsele lui, savoir-faire-ul si asistenta tehnica. Aceasta definitie este data in Reglementarea U.E. din 30.11.1988.
In literatura de specialitate se vorbeste despre doua tipuri de francizare:  prima generatie sau franciza de produs care se aplica in relatiile dintre producator si detailist(cum sunt statiile de benzina), dintre producator si angrosist(de exemplu produsele Coca Cola sau 7up ) sau in variante combinate; a doua generatie este reprezentata de francizarea formulei de afaceri, caz in care se afla beneficiarul unei afaceri complete, ca de exemplu firmele KFC sau McDonalds.
Franciza poate fi: de distributie, de servicii sau industriala.
Revista "Franchise International" defineste franciza ca fiind un concept de afacere prin care francizatul plateste pentru "marca"( numele) si "instruirea"(know-how-ul) in sistemele, operatiunile si sistemul comercial al francizorului printr-o taxa initiala si printr-o taxa ulterioara denumita "taxa de franciza"( un procent din cifra de afaceri).
La nivelul anului 2004, cifra de afaceri generata de sistemul in franciza din Romania este estimata la aproximativ 730 milioane euro, iar numarul de unitati deschise se cifreaza la peste 1000. Cea mai mare cifra de afaceri se inregistraza in sectorul industrie, cu 318 milioane euro, adica 43,6% din totalul cifrei de afaceri generata de francize. Tot retelele de franciza din sectorul industrie au generat si cel mai mare numar de angajati, 4364 de angajati dintr-un total de 11.400 la nivelul tuturor francizelor din Romania.
Potrivit datelor furnizate de CHR Consulting in colaboarare cu Asociatia Retelelor de Franciza din Romania (ARFR), numarul de marci prezente in Romania pe baza unui contract de franciza (franciza simpla, master franciza, francizor) a ajuns la 171 din care 35 sunt de origine autohtona. Studiul analizeaza aspecte precum cadrul legal, istoricul francizei in Romania, costurile francizei, numarul retelelor de franciza active in Romania, distributia francizorilor, sectorul de activitate, acoperirea geografica a retelelor de franciza prezente, originea marcilor existente in Romania, impactul economic al afacerilor in franciza, numar angajati generat de franciza, tendintele francizelor pe piata romaneasca.
Romania se claseaza, astfel, pe locul doi in privinta tarilor de origine a marcilor existente in tara, cu afaceri foarte diferite care incearca sa copieze conceptele importate. Cele mai multe marci provin din Statele Unite ale Americii ( 43 de marci). Atat in Romania, cat si in Europa Centrala si de Est, cele mai numeroase retele de franciza sunt cele de retail/distributie. In present, acestea sunt in numar de 87, detinand 50,9% din piata retelelor de francize din Romania. Francizele de servicii sunt in numar de 78, cu un procent de 45,6% din piata, iar numarul francizelor din sectorul industrie a ajuns la 6, adica 3,5% din piata. Distributia marcilor este disproportionata, cele mai multe marci fiind grupate in Bucuresti. In proportie de 94%, toate retele de franciza au patruns in Romania mai intai pe piata din capitala tarii, de aici dezvoltandu-se in restul teritoriului. Acest lucru se datoreaza potentialului de piata care detine 2,5 milioane consumatori cu o putere de cumparare mai ridicata decat in alte zone ale tarii.
In privinta numarului de unitati deschise sub incidenta unui contract de franciza, acesta a ajuns la aproximativ 1100 de unitati. Fornetti are reteaua cea mai extinsa, cu 300 unitati, urmata de Allois Dallmayr Kaffe (117 parteneri) si Germanos (75 unitati). Insa exemple sunt mult mai multe: Pizza-Hut, Gregorys, 
In ceea ce priveste Mc Donalds, acesta este citat adesea ca fiind cel mai bun exemplu de francizare. Suma necesara pentru a prelua un contract de francizare de la Mc Donalds este de 75.000$, cu posibilitatea de a plati in lei la cursul zilei. Aceasta suma este folosita pentru a acoperi costul mediu de deschidere a restaurantului(materii prime, unele obiecte de inventar, salariile personalului, etc) si pentru a constitui un depozit de siguranta(aproximativ 15.000$). Beneficiarul trebuie sa ofere clientilor conditii de calitate a alimentelor, servire rapida, o justa valoare a meniului servit, asemanatoare celor oferite de restaurantelr din reteaua Mc Donalds.


Fisiere in arhiva (1):

  • Franciza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!