Evolutia Populatiei Ocupate in Perioada 1990-2008

Extras din referat Cum descarc?

Cea mai importanta componenta a populatiei active este populatia ocupata. Ea este producatoarea efectiva a bunurilor si serviciilor necesare existentei intregii societati. In acelasi timp populatia ocupata da masura cererii de forta de munca pe piata muncii.
Pe de alta parte, nevoile de consum ale populatiei se reflecta in cantitatea de munca necesara pentru a le satisface, iar aceasta cantitate isi gaseste corespondent in populatia ocupata.
Scaderea natalitatii si a mortalitatii, pe de-o parte, si cresterea emigratiei, pe de alta parte, conduc la accentuarea proceselor de imbatranire demografica si de feminizare in anumite activitati. Consecintele se traduc prin deficite de forta de munca, iar pentru a le elimina sunt necesare investitii si cresteri ale productivitatii. Ca intr-un lant, acestea presupun anumite tipuri de munca, de diferite calitati si calificari, depuse in alte sectoare.
Daca sporul demografic depaseste ritmul "natural" de evolutie a tehnicii, a resurselor, productivitatii si a posibilitatilor de retentie si absorbtie a sistemului economic, se vor crea presiuni pe piata muncii, ca si asupra sistemului de invatamant, al ocrotirii sanatatii, al alocatiilor ce fac obiectul politicii sociale, etc.
Daca, dimpotriva populatia intra in declin demografic in aceleasi conditii expuse mai sus, pe termen scurt se vor inregistra evolutii economice pozitive prin scaderea somajului si detensionarea unor sisteme din economie. Pe termen mediu si lung insa, deficitele de forta de munca tanara, dinamica, flexibila si creativa vor greva asupra cantitatii de munca necesara in satisfacerea nevoilor societatii. Aceste deficite se vor plasa cu precadere in ramuri si sectoare de activitate purtatoare si generatoare de progres economic si social si vor antrena, evident, scaderi ale rezultatelor economice de ansamblu.
In acelasi timp, structurile pe ramuri si sectoare de activitate ale ocuparii reflecta nivelul de dezvoltare economico-sociala a unei tari. Astfel uui nivel ridicat al dezvoltarii ii corespunde o pondere foarte mica a populatiei ocupate in sectorul primar (agricultura si silvicultura) si respectiv o pondere foarte mare a celei ocupate in tertiar (servicii). 
PERIOADA 1989-1998
De-a lungul primilor 9 ani de tranzitie, procesul cel mai frapant si totodata cel mai alarmant in materie de ocupare a fost scaderea severa a populatiei ocupate. Acest proces reflecta atat exigentele trecerii la un nou model de ocupare, bazat pe alte principii, cat si maniera in care factorii demografici, economici si sociali interfereaza pe piata muncii.
Datele din balanta fortei de munca pentru perioada 1 ianuarie 1990 - 1 ianuarie 1998 arata ca populatia ocupata civila s-a redus cu aproape 2 milioane persoane, cu o viteza mai mare decat cea a scaderii populatiei active, pe fondul unei evolutii usor crescatoare a populatiei in varsta de munca (+40 mii persoane).
De precizat ca aceste evolutii sunt noi, specifice perioadei de tranzitie, dinamica populatiei ocupate fiind exclusiv pozitiva inainte de anul 1990.
Anul 1989 detine in Romania recordul celei mai numeroase populatii civile ocupate - 10.946 mii persoane. Dupa acest an, traiectoria cererii de forta de munca a fost una continuu descendenta, astfel ca ritmul mediu anual al scaderii in perioada de tranzitie 1990 - 1998 a ajuns la nivelul alarmant de -2,39%, ceea ce echivaleaza cu o scadere absoluta de 240 mii persoane ocupate in medie pe an. La inceput mai mic, de -1,77% in 1990 - 1994, ritmul anual al desfiintarii locurilor de munca a coborat la -3,21% in 1995 si 1996, pentru ca in 1997 sa atinga -3,8%, echivaland cu o rducere absoluta anuala de 365 mii de persoane ocupate.
Procesul accelerat de erodare a ocuparii fortei de munca este foarte clar oglindit si de evolutia ratei de ocupare totale: conform informatiilor aceleiasi balante a fortei de munca, in 1989 mai mult de 47% din efectivul total al populatiei avea un loc de munca, dar in urmatorii ani aceasta pondere a scazut puternic la 42,1% in 1991, la 41,5% in 1996 si la numai 40,1% in 1998.
Raportul de depenenta economica (populatia inactiva si cea in somaj raportata la populatia civila ocupata) s-a marit de la 1.116 inactivi la 1.000 persoane ocupate, cat era sfarsitul anului 1989, la 1.497 inactivi la 1.000 persoane ocupate la inceputul anului 1998, cea mai insemnata crestere fiind vizibila din anul 1996.
Degradarea accelerata a ocuparii fortei de munca a fost si este determinata de criza complexa, profunda si prelungita prin care trece Romania. Intr-un mediu economic slab si inegal restructurat si reformat - cum este cel din Romania in anii tranzitiei - masurile de relansare economica, de modernizare a structurii economiei, ramurilor si produselor au condus la evolutii oscilante, la o revenire periodica asupra obiectivului macrostabilizarii economice, mentinerii inflatiei sub control, cresterii increderii populatiei in moneda nationala, reducerii deficitelor structurale, inclusiv cel al bugetului consolidat, etc. 
Periodele de crestere a produsului intern brut au alternat cu altele mai puternice de scadere; cele de calmare a inflatiei cu cele de reinflamare; remonetizarea economiei cu demonetizarea; gestiunea costurilor, disciplina financiara, eficienta economica si competitivitatea au fost permanent in dificultate; birocratia, coruptia, economia informala s-au extins si diversificat. 
In aceste conditii ocuparea a fost ,,impinsa" pe o traiectorie descendenta, sensibil mai accelerata in cazul salariatilor, prin procesul de disponibilizare. Acesta, favorizat si de o legislatie generoasa si, in parte, discriminatorie in materie de concedieri colective, s-a accentuat incepand cu a doua parte a anului 1997; rata somajului, dupa explozia din anii 1991 - 1994 si evolutia descendenta din 1995 - 1996, si-a reluat dinamica crescatoare - in 1998 aceasta se situa in jurul a 10%.
Pe de alta parte nu trebuie sa uitam un lucru: ca intr-un cerc vicios, scaderea numarului de persoane care muncesc efectiv influenteaza direct rezultatele economice de ansamblu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Populatiei Ocupate in Perioada 1990-2008.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!