Evaluarea calității ceaiului

Cuprins referat

Cuprins
CAPITOLUL I CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CEAIULUI 3
1.1. Prezentarea ceaiului si a grupei din care face parte 3
1.2. Importanta in alimentatie a ceaiului 4
1.3. Directii de prelucrare 5
1.4. Procesul tehnologic de obtinere a ceaiului 5
1.5. Caracteristici de calitate ale ceaiului 7
1.6. Valoare nutritiva 9
1.7. Ambalare, transport, depozitare 9
1.8. Etichetarea ceaiului 9
1.9. Sortimente existente pe piata 10
1.10. Date privind consumul de ceai 11
CAPITOLUL II PROMOVAREA PRODUSULUI PE PIATA 13
2.1 Puncte forte ce pot fi folosite la promovare 13
2.2 Importanta marcii si modalitati de promovare 13
Bibliografie 16


Extras din referat

Merciologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect il constituie studierea proprietatilor marfurilor, in stransa legatura cu calitatea, determinata de acestea.
Prezenta lucrare isi propune sa faca o trecere in vedere a principalelor caracteristici merceologice ale ceaiului si a produselor alimentare gustative din care face parte precum si date cu privire la principalele sortimente comercializate si date spre consum atat in Romania cat si pe plan international.
CAPITOLUL I CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A CEAIULUI
1.1. Prezentarea ceaiului si a grupei din care face parte
Ceaiul face parte din grupa produselor alimentare numita stimulente. In aceasta grupa sunt curinse produsele alimentare neurotonice si cardiotonice,deoarece contin substante farmacologice active, ce actioneaza asupra sistemului nervos central, asupra sistemului circulator si dezvolta o actiune diuretica.Din grupa stimulentelor mai fac parte cafeaua,cacao,vinul,berea etc.
Ceaiul este o bautura produsa din fruzele uscate ale plantei Camelia sinensis.
Compozitia chimica a ceaiului variaza in functie de recolta, conditii pedoclimatice si metoda de prelucrare. Ca si cofeina din cafea, theina continuta in ceai este un alcaloid care excita sistemul nervos central, facand sa dispara senzatia de oboseala. Frunzele tinere de ceai contin theina in cantitati mai mari decat cele mature si ceaiul obtinut din ele este de calitate superioara.
Ceaiul este original din Asia si a ajuns in Europa pentru prima data in 1610 adus de o companie din Olanda. Cea mai veche legenda despre descoperirea ceaiului e legata de imparatul chinez Shen Nung care ca o precautie igienica, bea numai apa fiarta fierbinte.Legenda spune ca intr-o zi cand imparatul intra in bucatarie sa bea apa un vant puternic aduse in incapere frunze si crengute din gradina si au cazut in vasul cu apa clocotita.Imparatul si-a pus servitorii sa guste din apa ce-si schimbase culoarea dar care emana o aroma necunoscuta si vazand ca acestia au ramas in viata a gustat si el licoarea nascandu-se astfel era ceaiului (2700 i.H.).
Ceaiul se obtine prin prelucrarea frunzulitelor si frunzelor arborelui de ceai(Thea chinensis) sub diferite forme (ceai verde,ceai alb si ceai negru).
Productia globala de ceai este amplasata pe o curba de crestere datorita suprafetelor plantate si cresterii generale a productivitatii prin imbunatatirea mijloacelor de tratare.Productia mondiala a ajuns la 3 milioane de tone anual,cele mai mari producatoare de ceai fiind :India,China,Sri Lanka,Kenya,Indonezia.In comertul international se deosebesc doua tipuri de ceai: ceaiul negru si ceaiul verde.
Problemele care afecteaza comertul internationa sunt in principal cele legate de calitatea ceaiului.Din ce in ce mai mult,ceaiul se comercializeaza sub foma de pachete sau plicuri autofiltrante gata pentru a fi consumat respectand conditiile standardului ISO 3720.
1.2.Importanta in alimentatie a ceaiului 
Antioxidantii prezenti in ceai sunt substantele chimice care au ca principal rol protejarea celulelor organismlui. Antioxidantii neutralizeaza substantele periculoase din corp, precum radicalii liberi de oxigen, care ataca celulele organismului, dereglandu-le functionarea si favorizand aparitia bolilor. Ceaiul verde si ceaiul negru contin multe vitamine si saruri minerale, dintre care cea mai importanta fiind vitamina C. Un consum zilnic de 2 - 3 cesti, asigura un aport important de vitamine precum: B1, B2, B6, acid folic, plus urme de elemente minerale (printre care si fluorul, ce ii confera calitati cariopreventive) si uleiuri aromatice. In afara de fluor, cel mai bine reprezentate in ceai sunt: potasiul (5-6 cesti de ceai zilnic asigura 75% din necesarul zilnic de potasiu, intr-o dieta cu 2.000 kcal) si manganul (5-6 cesti de ceai pe zi asigura 45-50% din necesarul zilnic, raportat la un aport de 2.000 kcal). 
De asemenea, frunzele arborelui Thea Chinensis contin tanin, aminoacizi, glucide si uleiuri volatile responsabile de aroma, culoarea si gustul astringent al ceaiului. 
Ambele ceaiuri pot inlocui cu succes cafeaua, fiind foarte bune stimulente intelectuale si fizice. O cana de ceai negru, bauta zilnic, previne si vindeca ateroscleroza.
Ceaiul verde este consumat in tarile asiatice de mii de ani, insa in Europa este folosit doar de curand. Pe langa gustul foarte bun, ceaiul verde are o serie de proprietati pentru care se recomanda a fi consumat in mod frecvent. In compozitia ceaiului verde se gasesc numeroase substante cu rol antioxidant. In urma studiilor s-a stabilit ca ceaiul verde contribuie la mentinerea sanatatii, avand urmatoarele proprietati:
- Previne aparitia cancerului - Consumul regulat de ceai verde reduce riscul instalarii cancerului de colon, vezica urinara, esofag, pancreas, rect si stomac.
- Scade nivelul colesterolului 
- Limiteaza coagularea anormala a sangelui, care sta la baza aparitiei trombozelor.
- Reduce valorile tensionale mari
- Reduce glicemia - si in acest fel riscul de diabet zaharat.
- Protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice (alcool, substante chimice)
- Stimuleaza functiile sistemului imun si distruge radicalii liberi care participa la procesul de imbatranire,etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Calitatii Ceaiului.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!