Euro si Politica Monetara

Extras din referat Cum descarc?

Euro-simbol al unitatii
Simbolul (EUR) inspirat din litera greceasca epsilon, are ca punct de reper leaganul civilizatiei europene. La nivel grafic, reprezentarea este apropiata de litera E, cu doua linii paralele la mijloc, facind referire la prima litera din cuvintul cheie Europa.
Peste 300 de milioane europeni din 12 tari au consemnat, la 1 ianuarie 2002 o pagina de istorie, o data cu intrarea in circulatie a noii monede unice, Euro, simbol al unitatii continentului.
Nasterea monedei europene este in mod cert evenimentul financiar mondial cel mai important al ultimelor decenii. Ea este o etapa importanta a constructiei europene, care se inscrie intr-un proces inceput de peste 40 de ani, o data cu crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), in 1951 si semnarea Tratatului de la Roma din 1957. Primele proiecte de unificare economica si monetara au vazut lumina zilei acum aproape 30 de ani; prin urmare ideea este departe de a fi noua. Euro-ul este o evulotie si nu o revolutie. El incoroneaza o lunga pregatire a economiilor europene, cu crearea unei piete comune (in anii 60). Liberalizarea miscarii de capital (1990), realizarea pietei unice in 1993 si, dupa semnarea Tratatului de la Maastricht, convergenta economiilor inspre cele mai bune performante in materie de inflatie, rata dobinzii si a deficitului.
Introducerea monedei Euro la inceputul anului 2002 a desavirsit trecerea la integrarea europeana economica si monetara. Moneda unica - EURO - exista inca din 1999 in spatiul european. Din acel an, responsabilitatea pentru politica monetara nu se mai afla la bancile de emisiune nationale ci la sistemul Euro. Dupa 4 ani de experienta cu moneda Euro se remarca faptul ca multe temeri care au fost manifestate anterior introducerii monedei Euro, nu s-au adeverit. 
Uniunea Europeana Economica si Monetara (EMU) este o intelegere intre natiunile europene participante in vederea impartasi o moneda unica, EURO, si o politica economica unica cu un set de conditii de responsabilitate fiscala. Actualmente, sunt 27 State Membre cu nivele de integrare variate in EMU. Treisprezece State Membre au adoptat moneda Euro: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Itala, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia si Spania. Alte trei State Membre, Marea Britanie, Danemarca si Suedia, nu au nici un plan imediat in privinta adoptarii monedei Euro. Alte unsprezece State Membre, Cipru, Malta, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria, sunt in stagii diferite ale adoptarii monedei Euro si cel mai probabil vor adera la zona Euro in urmatorii zece ani.
Componenta euro este considerata o premisa a reechilibrarii Sistemulul Monetar International.Aparitia EURO ca o valuta puternica, cu tendinte semnificative de 'stabilitate', este in masura sa atraga in sfera ei o serie de fluxuri noi si sa conduca la o noua reasezare a sferelor de influenta valutara pe piata mondiala. EURO, ca moneda a primei puteri comerciale mondiale, a avut in primul rind, o sfera mai larga de utilizare in rindul tarilor europene si mediteranienecare sunt integrate sau spera sa fie membre sau asociate ale UE, dar si a tarilor din Africa, Pacific si Caraibe care orienteaza spre Europa principalele lor exporturi.
Politica economica reprezinta ansamblul deciziilor autoritatilor publice luate in scopul orientarii activitatii economice intr-un sens considerat dezirabil de catre o natiune (statul decide sa majoreze deficitul bugetar in vederea sustinerii utilizarii fortei de munca; statul fixeaza norme de crestere a preturilor si veniturilor pentru a limita inflatia etc). 
In vederea realizarii obiectivelor politicii economice, se folosesc numeroase instrumente de interventie, cum ar fi: 
o controlul direct (preturi, salarii etc.) - utilizat din ce in ce mai putin; 
o politicile financiare (bugetara, fiscala, monetara etc.). 
Politica monetara reprezinta un ansamblu de actiuni prin care autoritatile monetare (banca centrala, trezoreria etc.) influenteaza asupra cantitatii de moneda in circulatie, nivelul ratelor dobanzii, cursurile de schimb valutar si alti indicatori economico-monetari in vederea realizarii obiectivelor generale ale politicii economice (de stimulare a activitatii economice, ocupare a fortei de munca, stabilitate a preturilor etc.).
In acest context, putem considera ca politica monetara reprezinta ansamblul masurilor luate de catre banca centrala sau autoritatile monetare pentru a exercita o anumita influenta asupra dezvoltarii economiei sau pentru a asigura stabilitatea preturilor si a cursului de schimb. 
Realizarea obiectivelor politicii monetare se efectueaza in stransa legatura cu coordonatele politicii economice. Se poate afirma ca obiectivele finale ale politicii monetare coincid cu acelea ale politicii economice generale, adica: stabilitatea preturilor, echilibrul balantei de plati, cresterea economica etc. 
Piata monetara este o piata a circulatiei capitalurilor pe termen scurt sub forma baneasca, dematerializata. Piata monetara este formata din: piata interbancara, piata scontului, piata efectelor de comert s.a. 
Piata monetara cuprinde ansamblul relatiilor care se formeaza in domeniul atragerii si plasarii fondurilor pe termen scurt pana la un an. La baza dezvoltarii acestor relatii stau anumite reglementari emise de bancile centrale, banci care urmaresc sever desfasurarea operatiunilor pe aceste piete. Piata monetara constituie o componenta a politicii monetare si 
financiare dintr-o tara. Pe pietele monetare, institutiile specializate (bancile, brokerii) atrag, sub forma depunerilor, fondurile disponibile pe termen scurt si, in paralel, acorda credite pe termen scurt, de regula, pana la un an.


Fisiere in arhiva (1):

  • Euro si Politica Monetara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!