Etichetarea Alimentelor

Cuprins referat Cum descarc?

1. ETICHETAREA ALIMENTELOR 4
1.1. Categorii de alimente si mentiuni suplimentare 8
1.2. Mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse 9
1.2.1. Lapte de consum 9
1.2.2. Sortimente de lapte concentrat sau praf 10
1.2.3. Produse lactate acide (iaurt, smantana, lapte batut, kefir, sana) 10
1.2.4. Branzeturi 10
1.2.5. Unt 10
1.2.6. Produse din categoria margarina 11
1.2.7. Carne si produse din carne 11
1.2.8. Oua si produse din oua 12
1.2.9. Legume-fructe 12
1.2.10. Suc natural de fructe, nectar de fructe, sirop de fructe 12
1.2.11. Bauturi racoritoare 13
1.2.12. Sucuri de legume 13
1.2.13. Conserve de fructe (dulceata, gem, marmelada, crema, pasta, piureuri de 
castane indulcite) 13
1.2.14. Ciocolata si produse din ciocolata 15
1.2.15. Cafea, derivati din cafea 15
1.2.16. Sare 15
1.2.17. Condimente 15
1.2.18. Vin si produse pe baza de vin 15
1.2.19. Bauturi alcoolice 15
1.2.20. Otet de fermentatie 15
1.2.21. Ape imbuteliate, altele decat apa minerala si apa de izvor 15
1.3.Lista cuprinzand alimentele scutite de indicarea datei durabiliatii minimale 16
1.4. Lista cuprinzand alimentele scutite de obligatia indicarii ingredientelor 17
1.5. Lista cuprinzand ingredientele care trebuie sa fie inscrise cu denumirea categoriei lor, urmata de numele specific sau de codul numeric C.E. 17
BIBLIOGRAFIE 19


Extras din referat Cum descarc?

1. 1. ETICHETAREA ALIMENTELOR
Modul de etichetare al alimentelor livrate ca atare consumatorului final, precum si restaurantelor, spitalelor, cantinelor si altor agenti economici care prepara si furnizeaza hrana pentru populatie este reglementat de H.G. nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, dispozitii aplicabile si anume aspectul referitor la prezentarea si publicitatea alimentelor.
Eticheta este orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia. 
Anexa la Codul consumatorului, art.48 precizeaza ca "scopul etichetarii este de a oferi consumatorilor informatiile necesare, suficente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor lor din punct de vedere al nevoilor si posibilitatilor lor financiare, precum si de a cunoaste eventualele riscuri la care ar putea fi supusi". 
Etichetarea - orice cuvant, marci comerciale, de fabrica, illustrate sau simboluri referitoare la aliment si pozitionate pe orice ambalaj, document de insotire, nota, eticheta, banderola sau colereta care insotesc sau se refera la alimentul respective; O.U.G. nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor. 
La achizitionarea produselor, informatiile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare consumatorii in privinta caracteristicilor alimentului si in special a naturii, identitatii, proprietatii, compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau provenientei sale, precum si a metodei de fabricatie sau productie, a atribuirii de efecte sau proprietati alimentelor pe care acestea nu le poseda si nici a sugerarii ca alimental are caracteristici apeciale atunci cand in realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici.
Eticheta si metoda prin care aceasta se realizeaza nu trebuie sa atribuie alimentului proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau sa faca referire la astfel de proprietati, fiind exceptate de la aceasta interdictie apele minerale naturale, precum si orice aliment cu destinatii nutritionale apeciale, autorizate in acest sens de Ministerul Sanatatii.
Etichetarea alimentelor este armonizata pe tot cuprinsul UE sub forma unor informatii prestabilite, inscrise pe etichete. Aceste informatii se aplica in principal la alimentele preambalate si privesc asadar in mod special autoservirea. Daca informatiile despre valorile nutritive sunt incluse pe ambalaj, este necesar sa fie inclusa o eticheta extinsa pentru valorile nutritive, pe langa eticheta standard. 
Exista de asemenea o uniformizare in ceea ce priveste marimile ambalajelor (cu toate ca sunt posibile multe marimi de ambalaje diferite, depinzand de grupul de produse). 
Pe langa asta, elemente suplimentare de etichetare sunt posibile, cum ar fi distinctii primite de produs si chiar publicitate (care poate cateodata sa fie sub forma de eticheta). 
Elementele impuse de eticheta sunt:
- descrierea produsului;
- cantitatea;
- termenul de garantie;
- numele (compania) si adresa producatorului (sau a distribuitorului);
- lista de ingrediente;
- numarul de serie;
- continutul in alcool;
- instructiuni de folosire;
- conditiile de depozitare.
Aceste informatii trebuie sa fie usor vizibile pe ambalaj sau pe o eticheta, trebuie sa fie permanente si inteligibile (in limba tarii in care produsul este vandut, exceptand termenii straini care au intrat in limba). 
Obiective 
Obiectivul acestor regulamente a fost acela de a crea un standard minim de etichetare uniforma pentru produsele alimentare preambalate de pe piata unica. Pe de o parte sa faciliteze schimbul de bunuri, iar pe de alta parte sa satisfaca cererea consumatorului de informatie despre cand poate fi utilizat un produs, despre partile lui componente si aditionale. 
Mentiuni obligatorii pe etichetele alimentelor :
- denumirea sub care este vandut alimentul;
- lista cuprinzand ingredientele;
- cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente; 
- cantitatea neta pentru alimentele preambalate;
- data durabilitatii minimale sau, in cazul alimentelor care din punct de vedere 
microbiologic au un grad inalt de perisabilitate, data limita de consum; 
- conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii 
speciale; 
- denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului, al ambalatorului 
sau al distribuitorului (in cazul produselor din import se inscriu numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania);
- locul de origine sau de provenienta a alimentului, daca omiterea acestuia ar fi de 
natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau 
provenienta reala a alimentului; 
- instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare 
necorespunzatoare a alimentelor; 
- concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in 
volum; 
- o mentiune care sa permita identificarea lotului;
- mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse. 
Denumirea sub care este vandut alimentul consumatorului final sau agentilor 
economici care prepara ori furnizeaza hrana pentru populatie este cea prevazuta de 
reglementarile specifice alimentului respectiv, cu respectarea urmatoarelor conditii :
- in lipsa reglementarilor specifice, denumirea sa fie cea obisnuita in Romania; 
- in lipsa denumirii obisnuite, denumirea sub care se vinde produsul poate fi o descriere a acestuia si, daca este necesar, a utilizarii sale, care sa fie suficient de clara pentru a permite cumparatorului sa cunoasca natura produsului si sa il deosebeasca de alte produse cu care ar putea fi confundat;


Fisiere in arhiva (1):

  • Etichetarea Alimentelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!