El Nino Kenya

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2069
Mărime: 10.30KB (arhivat)
Publicat de: Ieremia Ilie
Puncte necesare: 3

Extras din referat

El Nino " este unul dintre cele mai complexe fenomene globale de interactiune intre doua invelisuri fluide ale Terrei : atmosfera si hidrosfera. Reprezinta o anomalie termica pozitiva (4..6 C) a apelor de suprafata din centrul si estul Oceanului Pacific, in special in zona cuprinsa intre Ecuator si 20 latitudine sudica. Rezultat din dereglarea schimburilor energetice dintre oceane (in special Oc. Pacific) si atmosfera, "El Nino " este un fenomen oceanic si atmosferic din zona tropicala a Pacificului de sud. El are ca rezultat o puternica instabilitate climatica globala.

Denumirea de " El Nino " provine din lb. spaniola si inseamna "copilul Domnului ". Aceasta a fost data initial de pescarii peruani acestui fenomen ce se produce de-a lungul coastei Pacificului in preajma Craciunului si consta in inlocuirea apei reci cu unele calde, insa denumirea de "El Nino " este folosita atunci cand incalzirea dureaza mai mult de 6 luni, iar temperatua apei oceanului creste cu cel putin 0.5 C. Fenomenul este cunoscut inca din vechime,existand inregistrari scrise in Peru despre " El Nino " din 1525. El Nino " se caracterizeaza prin incalzirea la suprafata a apelor Oc. Pacific si deplasarea acestora dinspre partea vestica spre est,sub impulsul unor mase de aer care se deplaseza in aceeasi directie, avand tendinta de a perturba si de a inlocui alizeele si prin modificari anormale ale climei pe intreaga planeta si in special in zonele tropicale,unde se inregistreaza secete si furtuni violente insotite de inundatii si cicloane. Odata cu producerea unui fenomen " El Nino ", scade diferenta de presiune dintre vestul si estul Pacificului ceea ce duce la slabirea alizeelor.In situatiile extreme ca in 1982-1983 presiunea poate fi mai mica in est decat in vest si vanturile de suprafata isi pot scimba total directia iar apa calda acumulata in vestul Pacificului se retrage spre America de sud.Atmosfera se incalzeste si devine instabila in aceasta regiune, are loc formarea norilor si aparitia precipitatiilor abundente care se abat asupra Pacificului central si estic. Ca o prima consecinta pestii dispar din aceste zone.In mod normal vanturile care sufla spre vest,antreneaza apa de la suprafata oceanului , mai calda,in largul coastelor Indoneziei, determinand o ridicare a nivelului oceanului cu cca. 50 cm.Aceste schimbari determina ca apele de suprafata sa nu se mai deplaseze spre vest, ramanand pe loc, incalzindu-se puternic si evaporandu-se. Drept urmare se produc cicloni si ploi foarte puternice, mai ales pe litoralul vestic al Americi Latine, dar si in Indonezia, Filipine si India. Impactul cel mai puternic al influentelor climatice se resimte in zonele temperate, iarna,cand spre exemplu temperaturile cresc peste medie in V. Canadei si S.U.A (Florida, Texas).Temperaturile au ajuns la 39 C in Mongolia, ploile in Kenia au depasit cu 1000 mm valoarea normala, iar Europa centrala a suferit de pe urma inundatiilor. Efectele lui " El Nino " din perioada 1982-1984 s-au resimtit atat in mediul marin cat si pe uscat.

Impactul lui El Nino asupra Kenyei

Kenya este caracterizata prin resursele naturale limitate,in special apa,mineralele si pamantul arabil. Aceasta situatie,impreuna cu fragilitatea ecosistemelor si vulnerabilitatea pentru presiunea ridicata a activitatilor umane,ridica probleme de mediu critice legate de biodiversitate,defrisare,desertificare, seceta, inundatii si poluarea aerului sau a apei. Resursele solului si cele forestiere au fost epuizate din cauza cresterii rapide a populatiei ceea ce a dus la o cerere cat mai mare de asezari umane, pamant arabil si pentru pascut, materiale de constructii, alimente, ierburi si uleiuri medicinale. Acesti factori au crescut gradul de vulnerabilitate al populatiei in fata oricaror activitati distructive majore,spre exemplu, daune cauzate de hazarduri naturale cum ar fi inundatii sau seceta. Numarul deceselor si accidentelor in cazul oamenilor sau animalelor,pagubele infrastructurii, intreruperea serviciilor publice,si pierderile economice din cauze naturale sau nu,sunt in crestere si in prezent reprezinta o amenintare pentru dezvoltarea socio-economica a tarii.

Au fost analizate efectele fenomenului in cadrul mai multor sectoare: resursele de apa,agricultura,transport,sanatate si de asemenea in cel economico-social.

Ploile scurte din Octombrie-Noiembrie au fost intensificate in perioada 1997-1998,transformandu-se in adevarate inundatii.In ciuda avertizarilor facute de catre Kenya Meteorological Department in legatura cu previzionarea acestui fenomen,informatiile au fost primite cu scepticism si ca atare, nu au fost luate nici un fel de masuri de protejare impotriva efectelor sale.Informatiile au fost trimise catre Biroul Presedintelui,Ministerul Agriculturii,Ministerul de Informatii ,cel al Transporturilor cat si catre Kenya Power and Lighting Company,care in mod normal utilizeaza prognoze lunare si sezoniere pentru planificare.

Preview document

El Nino Kenya - Pagina 1
El Nino Kenya - Pagina 2
El Nino Kenya - Pagina 3
El Nino Kenya - Pagina 4
El Nino Kenya - Pagina 5
El Nino Kenya - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • El Nino Kenya.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei

El Nino El Nino este un fenomen complex de interactiune intre apele Oceanului Planetar si atmosfera, care se produce in zona tropicala a Oceanului...

Ai nevoie de altceva?