Dezvoltarea antreprenorială

Extras din referat

Istoric
Compania Google a fost fondata oficial in 1997 de catre cofondatorii Lary Page si Sergey Brin. Proiectul a avut denumirea initiala "Backrub" si a fost parte din lucrarea de doctorat a celor doi fondatori. Ideea initiala a contstat intr-un motor de cautare pentru studentii universitatii Stanford din California pentru a usura procesul de cautare pe site-ul institutiei. De asemenea in aceeasi lucrare de doctorat, Page a cercetat niste proprietati matematice ale WWW intelegand ca structura link-urilor web poate fi vazuta ca niste grafuri. Dupa ce s-a constatat potentialul ideii, cei doi au primit ajutorul unei prietene Susan Wojcicki, ulterior devenita CEO Youtube, aceasta le-a oferit celor doi propriul garaj pentru a-si incepe dezvoltarea.
Cu siguranta, un foarte mare impact la succesul companiei si la idea inceperii unei companii in urma acestei idei, a avut-o conglomeratul de companii noi de dezvoltare din zona. Companii precum Dell, San Disk, Garmin, NetApp, Nvidia, Amazon, eBay si Alexa s-au infiintat in ultimile doua decade ale secolului 20. Lucru demonstrat de multiple studii europene. Exemplul viu si ajutorul autoritatilor venit in sprijinul noilor antreprenori duce la o crestere a noilor afaceri dintr-o anumita zona georgrafica.
Numele companiei a fost ales Google pentru ca este, in limba engleza, cititrea fonetica a cuvantului googol care inseamna 10100. Acesta fiind mai mult un mod de a arata nivelul la care voia sa ajunga compania.
Ideea
Brin si Page au folosit metoda rationala de a gasi idea acestui nou produs. Pe piata la momentul dat nu exista niciun serviciu de acest fel, iar acestia datorita cunostintelor ample in matematica si informatica au vazut o oportunitate. Aceasta era o oportunitate pentru ca venea pe o piata la inceput de dezvoltare, se preconiza o explozie a internetului in urmatorii ani, iar inovatia si acoperirea unui segment ce venea in ajutorul utilizatorilor devenea un avantaj competitiv.
Capital
Compania a inceput cu un capital de 100.000$ primiti in 1998 de la cofondatorul Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim. In anul urmator au mai primit 25 de milioane de $ de la companiile de capital Kleiner Perking Caufield & Byers si Sequoia Capital. In 2004 compania a fost cotata la bursa, aceasta oferind aproape 20 de milioane de actiuni la pretul de 85$/actiune, dintre acestea 5 milioane si jumatate au fost vandute iar 15 milioane au fost pastrate de companie. Vanzarea a cuantificat 1.67 miliarde de dolari, in urma careia Google a avut o capitalizare de piata de 23 miliarde de dolari.
Produsul
Timp de 8 ani pana in 2006, compania Google a avut un singur produs si anume motorul de cautare prin care informatia de pe tot internetul devenea usor accesibila si utilizarea ei complet gratuita. In 2006 Google a cumparat Youtube la doar 1 an dupa infiintare pentru suma de 1.65 miliarde de dolari. Aceasta miscare a fost criticata si privita cu scepticism in acea perioada, dar dupa 14 ani putem vedea ca a fost o investitie profitabile avand o valoare de peste 300 miliarde de dolari. Odata cu achizitia Youtube, Google a dezvoltat un concept complet nou de advertising online. Compania publica reclame pe site-urile care permiteau asta in functie de interesele utilizatorului, bazate pe cautarile online a acestuia. Reclamele aparute erau platite de comerciant doar in cazul in care utilizatorii dadeau click pe ele si nu avea importanta daca doar le vedeau, acest serviciu fiind complet gratuit.
In 2005 s-a lansat serviciul online de cartografiere a globului pamantesc, oferind utilizatorilor o harta amanuntita cu conexiune la satelit GPS pentru navigare. Pe parcursul anilor, Google Maps a dezvoltat si Google Streetview, serviciu ce permite vizualizarea strazilor cu imagini de inalta rezolutie. In 2007 a aparut Gmail, noul serviciu de mail complet gratuit cu un spatiu de stocare de peste 200 de ori mai mare decat competitorii vremii Hotmail sau Yahoo.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea antreprenoriala.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

https://www.forbes.com/sites/davidschrieberg1/2017/03/23/u-s-u-k-boycott-of-google-and-youtube-by-major-advertisers-spreading-over-hate-content/#331fc69c7eb9
https://www.statista.com/statistics/266249/advertising-revenue-of-google/
https://www.statista.com/statistics/216573/worldwide-market-share-of-search-engines/
https://about.google/commitments/
https://about.google/
https://www.cnbc.com/2020/01/02/google-employee-growth-2001-through-2019.html
https://9to5google.com/2020/02/03/alphabet-q4-2019-earnings/.
https://www.android.com/intl/en_uk/history/#/marshmallow
https://bstrategyhub.com/bcg-rule-of-three-and-four-become-the-market-leader-or-exit-the-market/
https://bstrategyhub.com/first-mover-advantage-an-opportunity-for-a-free-ride-or-a-chance-to-establish-brand-loyalty/
https://www.theverge.com/2019/11/1/20943993/google-fitbit-acquisition-smartwatch-wearable-fitness-nest-htc-hardware-software
https://money.cnn.com/2017/08/09/news/google-controversy/index.html
https://www.theverge.com/2018/10/4/17938376/google-china-search-engine-white-house-vp-mike-pence-criticism
https://www.theverge.com/2018/7/18/17580694/google-android-eu-fine-antitrust
https://www.theverge.com/2018/10/10/17961806/google-leaked-research-good-censor-censorship-freedom-of-speech-research-china


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!