Designul Vestimentar Maramuresean

Extras din referat Cum descarc?

1.Designul vestimentar
Spre deosebire de frumusetea artistica realizata independent de utilitatea produsului , fenomenul design , conturat ca domeniu estetic autonom in secolul al XX- lea, defineste conceperea formei utile si frumoase , totodata , astfel incat forma sa se subordoneze in mod ideal functiei fara sa se recurga la ornamente si decoratiuni inutile. 
Vestimentatia trebuie sa se armonize caracteristicilor ansamblului fiintei umane , asa cum sanatatea este armonia functiunilor , frumusetea este armonia formelor corpului , adevarata bunatate este armonia sentimentelor etice , iar adevarata intelepciune este armonia intelectului.
Vestimentatia este destinata in primul rand protejarii corpului fata de agentii mediului extern , aceasta fiind , de fapt , ratiunea pentru care a aparut. Odata cu trecerea timpului , imbracamintea a adaugat rolului ei protector si pe acela estetic , tradus prin dorinta omului de a se impodobi , de a-si decora trupul , de a se diferentia fata de semenii sai. 
Conceptelor de estetica si frumos la produsele de vestimentatie trebuie sa le fie adaugata si notiunea de fiziologie a produsului , creatoare de confort.Fiziologia produselor vestimentare se defineste printr-un ansamblu de factori care se afla intr-o interdependenta continua si totala .
Cerintele estetice fata de produsele vestimentare urmaresc simbioza dintre aspectul exterior , confectionare , calitatea materialului textil si destinatia confectiei.
Apectul exterior reflecta intr-o masura foarte mare calitatea , fiind caracterizat de : silueta, forma , model , croiala.
Linia , acest element simplu , prin varietatea combinatiilor sale poate conduce la lucruri inimaginabile , frumoase , placute , in functie de fantezia si talentul designerului. Liniile pot crea iluzii optice de : scurtare , alungire , ingustare , largire , latire , efecte care pot fi folosite pentru corectarea anumitor deficiente.
Culoarea poate sublinia efectul liniilor.Din punct de vedere tehnic , culoarea unui material textil este corespunzatoare atunci cand are o stabilitate buna si daca este capabila sa mentina nuanta respectiva cat mai mult timp , in conditiile utilizarii materialului.
Cercetarile si experimentele ultimelor decenii in domeniul confortului vestimentar au pus in evidenta faptul ca studiul proprietatilor materialelor textile si confectiilor trebuie sa se faca conform grupelor de particularitati antropometrice , fiziologice , igienice si psihologice ale omului.
2.Designul vestimentar maramuresean
Portul popular reprezinta un document de viata si trebuie considerat ca atare. Strans legat de existenta omului , costumul popular a reflectat in decursul timpului , asa cum reflecta si astazi , mentalitatea si conceptia artistica a poporului. Costumul popular s-a dezvoltat odata cu istoria , fiind expresie a traditiilor inchegate de-a lungul veacurilor. Formele de viata sociala , politice in care a trait poporul roman in general si taranimea romaana in special -isi gasesc o oglindire plastica in felul de a se imbraca si mai ales in felul de a ornamenta artistic vestimentatia. 
In confectionarea imbracamintii creatorul popular s-a supus anumitor ,,canoane" care stau la baza formei (a croielei) , a structurii costumului , a compozitiei ornamentale , a amplasarii acestora in spatiu si a coloritului .Relatiile bine stabilite intre aceste valori sunt rezultatul unei indelungate experiente si supuse unor discipline riguroase care se integreaza in traditie si confera costumului popular calitatea de ,,creatie autentica" cu valoare de document.


Fisiere in arhiva (1):

  • Designul Vestimentar Maramuresean.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!