Descoperirea orientării instituționale ca o nouă orientare strategică în marketing industrial

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Mediul pietelor industriale este extrem de institutionalizat, iar cercetarile au documentat diferite tipuri a muncii institutionale desfasurate de firme. Cu toate acestea, modul in care percep persoanele din cadrul organizatiilor si efectuarea unei astfel de lucrari nu este bine inteleasa. In aceasta lucrare, adoptam abordarea ,,institutiilor locuite" si studiem modul in care managerii experimenteaza activitatea institutionala desfasurata de companiile lor ca orientarea strategica. Interviurile aprofundate cu 34 de manageri dezvaluie ca orientarea institutionala este compusa din trei dimensiuni: conceptul cheie al clientilor institutionali, incorporarea institutionala si legitimitatea pietei.
Introducere
Keillor, Pettijohn si Bashaw (2000) demonstreaza ca firmele industriale au niveluri mai ridicate de bariere bazate pe politici in operatiunile lor globale decat firmele Business-to-Consumer. Mediul institutional se refera la politica institutiilor precum structura elaborarii si reglementarii politicilor, institutii economice precum structura pietelor si termenii accesului la aceste piete si institutii socio-culturale, cum ar fi norme informale.
Din perspectiva institutionala, pietele sunt sustinute de trei piloni institutionali: un pilon cognitiv, un pilon normativ si un regulament pilon. Pentru a prospera in acest mediu, organizatiile trebuie sa adopte o strategie de marketing mai larga care sa integreze institutii diferite si include astfel toti factorii care pot influenta modul in care evolueaza o piata (Kotler, 1986; Yang si Wang, 2013). 
O astfel de viziune nu sugereaza ca firmele se comporta institutional avand munca constanta, ci mai degraba cultura muncii institutionale care este ancorata permanent in cadrul companiei. Literatura de strategie de marketing recunoaste ca orientarea strategica a firmelor este critica, insa nu exista a stabilit o structura cuprinzatoare care surprinde elementele cheie ale orientarii institutionale.
Mai precis, adoptam abordarea ,,institutiilor locuite" pentru a studia modul in care managerii din firmele Business-to-Business experimenteaza munca institutionala desfasurata de companii. Concentrandu-se pe interpretare la nivelul individual, abordarea ,,institutiilor locuite" sugereaza ca este necesar sa ne concentram asupra indivizilor deoarece acestia sunt cei care fac institutiile sa prinda viata. Pe baza acestei abordari, sustinem ca atunci cand o firma dezvolta o cultura a muncii institutionale, managerii din cadrul organizatiei o percep ca pe o anumita strategie orientare. Studiind orientarea institutionala a afacerilor, facem ecou afirmatiei lui Handelman si Arnold (1999, p. 45) ca cercetarea ,,trebuie sa se concentreze asupra dezvoltarii teoretice si empirice ulterioare a unei orientari institutionale ".
2. Background teoretic
2.1. Teoria institutionala si munca institutionala
Teoria institutionala este initial o teorie organizationala care se concentreaza asupra structurilor sociale in care sunt incluse organizatiile.
In timp ce alte teorii organizationale si abordari strategice (inclusiv orientarea catre piata) cauta sa explice varietatea organizatiilor si eterogenitatea acestora, teoria institutionala incearca sa explice omogenitatea lor. 
Aceste norme sunt analoage institutiilor, adica regulile jocului pe care firmele trebuie sa le respecte pe o anumita piata. Institutiile sunt bazate pe trei piloni: pilonul cognitiv, pilonul normativ si pilon de reglementare.
Pilonul cognitive se refera la conceptii comune inradacinate in schemele mentale ale indivizilo. 
Pilonul normativ influenteaza comportamentul prin definirea a ceea ce este potrivit intr-o anumita situatie sociala (Wicks, 2001). Organizatiile de formare, consultantii, critici sau mass-media specializate influenteaza puternic ceea ce este sau nu adecvat si, ca atare, sunt capabili sa standardizeze comportamentele. 
In cele din urma, pilonul de reglementare se refera la autoritatea unor factori, in special de stat si de reglementare pentru a constrange formal comportamentul cu legi si reguli. O organizatie este capabila sa persiste pe piatasi sa reuseasca numai daca activitatea sa este sustinuta de cei trei piloni, adica daca este acceptat, inteles si ancorat in schemele mentale, daca este sustinut de factorii care au putere prescriptiva si daca aceasta adopta legile si reglementarile existente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Descoperirea orientarii institutionale ca o noua orientare strategica in marketing industrial.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!