Cutremurul din 1969 din Africa de Sud

Cuprins referat Cum descarc?

Descrierea cutremurului din 1969 3
Cauzele dezastrului 4
Consecinte si daune ale cutremurului 5
Costuri si pagube provocate de cutremur 6
Gradul de acoperire media 7
Masuri de preintampinate a dezastrelor si reconstructia ulterioara 8
Bibliografie: 11


Extras din referat Cum descarc?

Cutremurul din 1969 Africa de Sud
Cutremur sau seism sunt termenii folositi pentru miscarile pamantului, ce constau in vibratii originate in zonele interne ale Terrei, propagate in forma de unde prin roci. Aceste vibratii rezulta din miscarile placilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanica.
In unele tari, cuvantul cutremur este folosit doar pentru acele miscari ale placilor tectonice care provoaca daune majore si seism sau miscari seismice pentru cele care trec neobservate.
Scara seismologica a lui Richter este o scala logaritmica, care este folosita pentru a evalua intensitatea cutremurelor.
Cutremure puternice ce devin catastrofe naturale, pot distruge constructii, cladiri, chiar localitati intregi, provoaca alunecari de teren, chiar catastrofe naturale. Cutremurele submarine pot declansa formarea de valuri uriase pana la 30m inatime atingand viteze neasteptate (800km/h), astfel in Oceanul Pacific (Tsunami) a produs pagube foarte mari materiale, cu pierderi de vieti omenesti. Stiinta care se ocupa cu studiul cutremurului (miscarilor seismice) se numeste seismologie.
Prin studiul cutremurelor, la observatoarele seismice raspandite pe glob, cu ajutorul unui aparat de inregistrare a cutremurului s-a constatat ca aceste miscari ale scoartei pamantului au un centru in adancime de propagare circulara a undelor seismice. Punctul de la suprafata, (situat deasupra hipocentrului), in care se masoara intensitatea cutremurului este numit epicentru. De aceea intensitatea cutremurului este definita nu numai de intensitatea si directia de propagare a undelor, ci si de profunzimea hipocentrului (adancimi masurate pana la 700 km). Intensitatea cutremurului, masurata in epicentru, va fi cu atat mai mare cu cat hipocentrul este mai aproape de suprafata. La un cutremur se pot deosebi miscari orizontale, verticale si de torsiune. In functie de cauzele care le produc, se deosebesc: cutremure tectonice, cutremure vulcanice si cutremure de prabusire.
Un sondaj din 2002 a cutremurelor semnificative a aratat ca, continentul a suferit mai mult de 50 de evenimente din 1980 care a provocat peste 23.000 de morti si raniti, si ne numarate pierderi economice.
Descrierea cutremurului din 1969
Cel mai devastator cutremur din istoricul de Africii de Sud a avut loc la 29 septembrie 1969, in zona Ceres.
Acesta a fost de 6,5 grade pe scara Richter si s-a simtit pana in Durban, la 1 175 km distanta, iar in aprilie anul urmator au fost inclus in clasamentul celor mai puternice seisme inregistrate. Cutremurul a fost urmat de mai multe replici de intensitate diminuata.
Cel mai grav avariata a fost Marea Vale Winterhoek, Ceres, Tulbagh, Wolseley si Printul Alfred Hamlet, dintre cele mai multe ferme din centrul vaii Agterwitzenberg se mai numara cateva.
La data de 29 septembrie 1969, de linistea noptii a fost insa spulberata la 22h05 cand o imensa explozie s-a auzit, urmata apoi de un urlet gigantic asemanator cu zgomotul de valuri de pe o mare furtunoasa. Oameni s-au grabit sa iasa afara, iar peste tot era sticla sparta si tencuiala cazuta. Muntii din jur si Tulbagh semana cu un oras al luminilor deoarece caderile de pietre au aprins vegetatie uscata si au determinat inceputul incendiilor.
Multi oameni au gandit ca a venit sfarsitul lumii. Unii, in teroare aceea, au fugit in masinile lor, in timp ce altii au adunat in grupuri, in spatii deschise, si au asteptat, in frig sa se reverse dimineata. Cativa au riscat sa intre in casele lor care se prabuseau pentru a cauta lanterne, paturi sau ceva de baut. Tremuraturi severe au continuat intreaga noapte. Unii oameni mai curajosi si-au oferit de ajutorul la Casa pentru batrani. A fost cea mai mare binecuvantare ca Waveren Huis s-a intamplat sa fie gol din cauza vacantelor scolare, pentru ca a fost redusa la o ruina peste noapte.
Un nor gros de praf si fum a aparut peste valea Tulbagh dimineata. Cutremurul a lasat acest sat si mic minunat, Boland, in ruine, iar 11 de oameni au pierdut viata. Multi au scapat miraculos de moarte. Oamenii traiau in corturi, rulote si case prefabricate de foarte mult timp. Biserica, scoala impunatoare, vechea Primarie a orasului si multe alte cladiri au trebuit sa fie demolate. 
Cauzele dezastrului
Amenintarea de dezastre naturale, cum ar fi cutremure si eruptii vulcanice este in crestere in Africa.
In ultimele decenii, cresterea numerica si miscarile populatiei au condus la un numar crescand de persoane care traiesc in jurul muntilor sau in intervalele dintre munte si mare. De exemplu, in unele zone din Africa de Est, Valea Rift din Muntii Virunga, regiunea intre Uganda, Rwanda si Republica Democrata Congo, densitatea populatiei a crescut de la 250 la mai mult 500 de persoane pe kilometru patrat.
"Aceste concentratii sunt comparabile cu cea mai mare densitate a populatiei din lume, similara cu zonele suburbane agricole care s-au dezvoltat in jurul oraselor mari din America de Est si Midwest cum ai fi New York si Kansas City", spune profesorul Hartnady. (Chris Hartnady este un fost profesor asociat la Universitatea din Cape Town si acum este director tehnic al Umvoto Africa, stiintele pamantului o firma de consultanta. Chris@umvoto.com)


Fisiere in arhiva (2):

  • Cutremurul din 1969 din Africa de Sud.doc
  • Cutremurul din 1969 din Africa de Sud.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!