Comunicare în marketing Poiana

Cuprins referat

Motivatia alegerii brandului
2. Povestea brandului POIANA
3. Identitatea brandului POIANA
4.Mixul de marketing
4.1.Politica de produs
4.2.Politica de distributie
4.3.Politica de promovare
4.4.Politica de pret
5.Analiza mesajelor publicitare
5.1. Campania ?Pentru o zi de maine mai frumoasa?
5.2.Alege Poiana !Vino in Poiana minunata !
5.3.Inspiratie de la Poiana!
6.Concluzii


Extras din referat

POIANA
1. Motivatia alegerii brandului
Alegerea acestui brand a fost motivata in primul rand de traditia indelungata a ciocolatei Poiana, care se mentine pe piata din Romania de mai bine de 15 ani. Ca lider pe piata a ciocolatei, Poiana a reusit sa isi mentina pozitia, venind in intampinarea consumatorilor cu produse si ambalaje adaptate dupa nevoile si asteptarile acestora. In al doilea rand, am ales Poiana datorita faptului ca este un brand solid, puternic intiparit in mintea consumatorilor si care de-a lungul timpului a reusit sa isi pastreze aceeasi imagine: ciocolata fina, de calitate superioara, destinata intregii familii, la un pret bun. Desi piata romaneasca a ciocolatei este una foarte competitiva, Poiana a fost intotdeauna prima alegere a consumatorilor. Mai mult decat atat, conform Unlock Market Research Poiana se afla pe locul doi in topul celor mai apreciate branduri romanesti, dupa Borsec.
2. Povestea brandului POIANA
Ciocolata Poiana a fost creata si lansata in anul 1995 de catre Kraft Foods Romania, fiind cunoscuta de 98% dintre consumatorii romani. Peter Mueller, Director General Kraft Foods Romania declara ,, Ciocolata Poiana este cea mai cunoscuta marca de ciocolata din Romania,mentinandu-si pozitia in topul preferintelor consumatorilor romani, prin faptul ca de peste 10 anile ofera produse si ambalaje noi, inovatoare, de o calitate ce vine in intampinarea necesitatilor si asteptarilor acestora. Poiana este prima alegere a consumatorilor. 
Produsa la Brasov dupa o reteta elvetiana, Poiana are la baza experienta si cunostintele celor mai buni producatori de ciocolatadin lume".
Kraft Foods este o companie americana din industria alimentara, cumparata in anul 1988 pentru 12,9 miliarde $ de catre Philip Morris Company (astazi Altria Group). KraftFoods comercializeaza, in peste 150 de tari, marci de renume international, cum ar fi branzaKraft, Cafeaua Jacobs si Maxwell House, biscuitii Nabisco, crema de branza Philadelphia, preparatele de carne Oscar Mayer, cerealele Post si ciocolata Milka. Fabrica a fost construita in mai multe etape: in1899 a fost construita fabrica de produse din ciocolata "Hess". In anul 1925 a fost construita fabrica de ciocolata si specialitati din ciocolata, fabrica deschisa de fratii Stollwerk veniti din Bratislava. Intre anii 1948 - 1954 odata cu nationalizarea, statul devine proprietar al ambelor unitati producatoare de ciocolata dinBras ov iar in anul 1954 ambele unitat i producatoare de ciocolata se unesc in aceeasi fabrica sub denumirea: ,,Dezrobirea". Dupa 12 ani denumirea aceastei fabrici este din nou schimbata.Astfel in anul 1966 ,,Cibo" va deveni pentru inca 25 de ani noua denumire a fabricii de ciocolatadin Bras ov. In anul 1989 fabrica de ciocolata ,,Cibo" va deveni ,,Poiana - Produse ZaharoaseS.A". O data cu redenumirea acesteia, noi strategii de marketing au fost adoptate, astfel incat fabrica lanseaza in acelasi an pe piata romaneasca noi marci de produse zaharoase, acum devenite traditionale: ,,Poiana", ,,Silvana", ,,Smash", ,,Suchardine", ,,Sugus".
Poiana - Produse Zaharoase aceasta din urma isi va schimba denumirea in ,,Kraft Jacobs Suchard RomaniaS.A." iar in anul 2000, Kraft Jacobs Suchard este numita ,,Kraft Foods Romania".Istoria marcii Poiana a inceput cu doua sortimente de tablete de ciocolata de 100g (Poiana cu Lapte si Poiana cuAlune), iar astazi, Poiana cuprinde peste 25 de sortimente. 
Marca s-a impus ca lider pe piata romaneasca, ciocolata Poiana fiind consumata de peste9 milioane de romani. Fabricata dupa o reteta elvetiana, Poiana ofera romanilor cea mai buna ciocolata, fapt confirmat si de studiile GFK, care arata ca 70% dintre consumatori considera Poiana ca fiind un produs ,,de cea mai inalta calitate. In anii 2007-2008 Poiana avea un numar total de 130.000 de angajati, cu o cifra de afaceri de 37,2 miliarde de dolari si cu un venit net de 2,5 miliarde de dolari. Din pacate Kraft Foods Romania a inchis fabrica, insa ciocolata Poiana inca se gasestepe piata din Romania, fiind importanta din Bulgaria . 
3. Identitatea brandului POIANA
LOGO: Poiana a utilizat un logo discret, si anume o coroana mica deasupra numelui ?Poiana?plasat in mijlocul ambalajului. Acest simbol reprezinta o calitate superioara care doreste Poiana sa s i-o asume, oferind consumatorilor un produs de calitate la un pret cat mai redus.
SLOGAN: Inspiratia familiei mele
CULORI: Culorile alese pentru ambalaj sunt rosu si alb. Rosu fiind o culoare calda care induce o stare de confort si de apropiere fata de emitent iar albul reprezentand puritatea. Culoarea rosie in combinata cu alb indeamna la calm si reverie, predispune la concentrare si liniste interioara, confera seriozitate, senzatie de spatialitate, ingaduinta, pace, face sa apara senzatia de departare in spatiu, de detasare, de infinit si meditatie spontana. Rosu este o culoare atractiva si are rolul de a atrage simpatia consumatorilor. Culorile alease ofera o nota distinctiva ambalajului iar prin efectul de asociere rosu-alb ambalajului i se ofera o doza de prospetime, unicitate si de evidentiere fata de restul ambalajelor de ciocolata. Compatibilitatea culorilor cu brand-ul este una de succes deoarece rosul predominant din ambalaj se poate asocia cu caldura pe care Poiana doreste sa o promoveze, si anume caldura unui camin, caldura familiei
POZITIONARE: Ciocolata Poiana este un brand care datorita increderii si seriozitatii acordate calitatii produselor, s-a impus de-a lungul vremii prin constanta. Aceasta ocupa primul loc in topul preferintelor consumatorilor romani, avand o concurenta de alte noua branduri de ciocolata,consumate de publicul roman. Totodata, in urma unui studiu, s-a stabilit faptul ca ocupa loculdoi in topul celor mai puternice branduri din Romania, prima pozitie fiind ocupata de Borsec. Studiul a fost efectuat de catre Unlock Market Research s i prezentat in cadrul conferintei BrandRo. Scopul studiului a fost masurarea ,,puterii" marcilor romanesti, din perspectiva increderii si afectivitatii acordate de catre consumatori. Acest studiu s-a realizat prin intermediul interviurilor telefonice, 1200 la numar si este reprezentativ publicului urban la nivel de regiune, iar participantii trebuiau sa aiba cel putin 18 ani. S-a masurat performanta marcilor romanesti, considerand o serie de indicatori, pe dimensiunile:
1. performanta marcii care este determinata de intensitatea preferintei consumatorilor pentru marca respectiva 
2. implicare emotionala care este determinanta prin masurarea gradului de asociere cu o serie de atribute derivata din faza calitativa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare in Marketing Poiana.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!