Comportamentul Consumatorului de Tigari

Extras din referat Cum descarc?

1.Prezentarea produsului
Fumatul este o moda. Tinerii fumeaza pentru a parea grozavi in ochii prietenilor, iar cei mai putin tineri fumeaza pentru ca tigara le reduce considerabil stresul - cel putin asa sustin ei. De fapt, tutunul este un drog, nicotina fiind in fruntea listei stupefiantelor care ucid cel mai repede. Creeaza dependenta si distruge, cu timpul, plamanii, dintii si pielea. Majoritatea asociaza efectele nocive ale fumatului cu teribilul cancer la plamani. Insa aproape nimeni nu se gandeste la alte forme de cancer, respectiv cancerul la gat, buze sau stomac. Acestea sunt efectele fumului placut mirositor, la care se poate renunta, cu putina vointa.
Fumatul este cunoscut de acum 300de ani ,dar a inceput sa se raspandeasca dupa cel de-al II-lea razboi mondial in toate tarile lumii. In lume, la ora actuala, au loc mai mult de 1 milion de decese anual din cauza fumatului. In ultimi 40-50 de
ani s-a dovedit tot mai clar ca tutunul contine substante nocive. In frunze se gasesc diverse componente chimice: celuloza, proteine, amidon, steroli, minerale etc. Aceste substante se mai gasesc si in alte plante, dar tutunul are ca substante specifice nicotina si isoprenoizii. Nicotina este o substanta foarte toxica. O doza de 5 mg fiind suficienta pentru a omori un caine in cateva clipe, iar o doza 60 mg fiind suficienta pentru a omori un om. Studiile au aratat ca fumatul determina dependenta fiziologica de nicotina, exacerband pofta de nicotina dupa incercarea de abandonare a fumatului. Fumatul este un obicei ce reduce emotiile negative cum ar fi durerea, frica, furia etc. Obiceiul fumatului poate avea efecte sociologice adanci, cum ar fi preluarea obiceiului de la parinti si
prieteni. Fumatul este un factor de risc sigur pentru dezvoltarea cardiopatiei ischemice si a infarctului de miocard, cat si in amplificarea riscului de moarte si recurenta a infarctului miocardic.
In fumul de tigara se regasesc cu o singura exceptie, cele 481 de substante cancerigene izolate de catre Hartwell. La originea tulburarilor cardiovasculare la fumatori stau in principal doua dintre elementele principale ale fumului de tigara: nicotina si oxidul de carbon. Acesta din urma impreuna cu hemoglobina formeaza un component stabil, carboxihemoglobina, care se comporta in sangele marilor fumatori ca un element extrem de nociv, provocand tulburari de oxigenare, tramboze si infarcte.
Statistici: In fiecare zi mai mult de 3000 de adolescenti din S.U.A fumeaza prima tigara si astfel fac primul lor pas pentru a deveni un fumator regulat; O treime dintre acestia vor muri datorita bolilor provocate de fum; 40% dintre adolescentii care fumeaza regulat au incercat cel putin o
data sa se lase de fumat.
Cultura tutunului se practica aproape in toate tarile cu exceptia regiunilor cu clima extrem de rece. Aproximativ 120 de tari cultiva tutunul pentru consumul intern si pentru export, iar in tarile in curs de dezvoltare, productia de tutun creste cu o mare rapiditate. O statistica din 1976 arata ca numarul de tigarete produse in acel an in lume se ridica la 3850 miliarde. In general consumul cel mai mare de tigari se semnaleaza in tarile cele mai industrializate. Primul loc in lume il detin Statele Unite, cu cel mai mare consum de tigari, in medie 2700 tigari de persoana pe an.
In majoritatea tarilor europene peste 50% dintre barbtii adulti fumeaza in medie 15 tigari pe zi. In timp ce in randul barbatilor se semnaleaza o tendinta procentuala de scadere a fumatorilor, numarul femeilor fumatoare sporeste an de an. Statisticile atesta ca femeile devin din ce in ce mai mult victimele cancerului de plamani si ale bolilor coronariene in legatura directa cu consumul sporit de tigari.
Se remarca faptul ca morbiditatea este cu atat mai mare cu cat tabagismul este mai precoce. In acest sens se remarca ca morbiditatea este mai mare la grupele de varsta intre 45 - 55 ani. Folosirea pipei sau a tigarii de foi expune la cel mai mic risc, cu conditia ca fumatorul sa nu fi folosit niciodata inainte tigarete. Fumatorul de tigarete care trece la pipa pastreaza in general obiceiul de a inhala fumul, ceea ce nu fac fumatorii exclusiv de pipa sau tigari de foi (Ozun).
Doctorul Pierre Theil din Franta considera ca fumatul cu regularitate a doua tigari pe zi scurteaza viata unui om cu doi ani si jumatate. Un pachet pe zi inseamna reducerea duratei de viata cu 5 - 6 ani, iar doua pachete pe zi, cu inca doi ani. Conform unor statistici de Anglia, din 100 de nefumatori in varsta de 35 de ani, 69,7% au sanse sa mai fie in viata la 70 de ani. In cazul fumatorilor a doua pachete pe zi, numai 46,2% ar avea sansa sa mai atinga aceasta varsta. Aceste date au permis ca fumatorii, acesti consumatori de ,,iarba rea" sa fie considerati intr-o masura mai mare sau mai mica ,,sinicigasi de cursa lunga"! De ce sunt tigarile atat de daunatoare? Pana in prezent s-au izolat 1350 de constituienti ai fumului de tigara si se pare ca numarul lor este mult mai mare.
Consumul de tigari a crescut si in randul tineretului, cu toate consecinttele sale nefaste asupra organismelor tinere. Date statistice mentioneaza ca in Belgia 50% dintre tineri fumeaza de la varsta de 15 ani; in Germania 36% dintre copii de la 10 - 12 ani sunt fumatori antrenati; in Italia 60% dintre baieti sunt fumatori de la 15 ani. O ancheta in America Latina arata ca in aceasta parte a globului 45% dintre barbati si 18% dintre femei, fumeaza.
2. Procesul decizional de cumparare
Comportamentul de cumparare priveste o arie mai restransa si se refera in mod specific la actiunile intreprinse de consumator atunci cand se decide daca sa cumpere sau sa nu cumpere un produs. Decizia de cumparare propriu-zisa nu este adoptata istantaneu. Ea apare ca rezultat final al unui proces secvential cu o anumita durata in timp.
Procesul decizional de cumparare cuprinde 5 etape: 
- Constientizarea nevoii;
- Cautarea informatiilor;
- Evaluarea variantelor;
- Efectuarea cumparaturii;
- Evaluarea cumparaturii facute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Consumatorului de Tigari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!