Comportamentul consumatorilor de servicii

Extras din referat

In ultimele decenii, una din problemele esentiale ale firmelor producatoare o constituie cunoasterea manierei in care vor raspunde consumatorii la diversi stimuli pe care ii vor folosi in vederea atingerii telului lor final - profitul cat mai mare. 
Studierea comportamentului consumatorului a devenit o preocupare a specialistilor in marketing, intrucat ei pot afla cum isi aleg cumparatorii bunurile si serviciile necesare satisfacerii multiplelor nevoi, care sunt stimulii, factorii care le influenteaza alegerea.
La mijlocul anilor 60 studierea comportamentului consumatorului devine un domeniu distinct al cercetarii de marketing, intrucat in acest moment adoptarea optiunii impune intelegerea mecanismului complex de transformare a nevoi in cerere de marfuri si servicii.
Cresterea complexitatii vietii economice a condus la necesitatea cunoasterii mecanismului comportamentului economic uman, care devine tot mai amplu si mai complicat, ceea ce impune studierea separata a celor doua componente intrinseci: comportamentul omului in calitate de producator de bunuri si servicii si comportamentul lui de consumator.
Pentru societatea contemporana, in care progresul tehnico-stiintific tinde in multe domenii sa inlocuiasca producatorul om cu producatorul masina, devine foarte importanta si semnificativa studierea comportamentului de consum, cu atat mai mult cu cat resursele rare cu intrebuintari alternative pe care societatea umana le are la dispozitie impun producerea, numai a acelor bunuri si servicii care satisfac nevoile in cantitatile necesare. De aceea, cunoasterea si explicarea comportamentului de consum si cumparare a devenit o necesitate stringenta, ignorarea modului de manifestare a acestuia, producand grave dezechilibre.
De asemenea in conditiile diversificarii considerabile a ofertei, consumatorilor li se deschid largi posibilitati de alegere. Pe de alta parte, cresterea puterii de cumparare, concomitent cu ridicarea nivelului de educatie si cultura, ii da posibilitatea cumparatorului sa-si satisfaca mai multe nevoi, mai sofisticate, de nivel calitativ mai ridicat, aspecte de care este absolut obligatoriu sa tina seama producatorul, pentru a putea veni in intampinarea dorintelor consumatorului.
Pe masura ce studiile au progresat in acest domeniu, a devenit clar ca investigarea comportamentului necesita o abordare pluridisciplinara in care un rol esential revine stiintelor comportamentale -mai ales psihologiei si sociologiei de la care au fost preluate concepte si idei fundamentale. De altfel, specialistii apreciaza ca economia politica, psihologia, sociologia si antropologia au pus bazele conceptuale ale cunostintelor actuale din acest domeniu.
Datorita naturii fundamental diferite a actelor si proceselor ce definesc comportamentul consumatorului, modul in care oamenii se comporta in plan economic nu reprezinta o insumare de acte repetate mecanic, ci rezultatul acumularii unei experiente de viata.
Simpla inregistrare si cuantificare a actelor consumatorului nu este suficienta, trebuie cercetate si procesele psio-fiziologice care determina aceste acte si explica interdependenta dintre ele.       
Intrucat comportamentul consumatorului se manifesta pe piata, studiul acestuia devine un capitol important. 
Cunostintele referitoare la comportamentul consumatorului asigura fundamentul strategiilor de marketing cu privire la pozitionarea produsului, segmentarea pietei, lansarea produselor noi, adoptarea unor decizii de marketing-


Fisiere in arhiva (1):

 • Comportamentul consumatorilor de servicii.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

1.	Balaure Virgil (coord.), Marketing, Editura Uranus, Bucuresti, 2002 
2.	Brandabur R., Cetina I., Marketingul serviciilor - abordare teoretica si studii de caz, Editura Uranus, Bucuresti, 2004 
3.	Kotler Philip, Managementul marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 2003
4.	Kotler Philip, Principiile marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 2004
5.	Neamtu Adina Claudia, Marketing - teorie si practica, Editura Economica, Bucuresti, 2003
6.	Olteanu Valerica, Marketingul serviciilor - teorie si practica, Editura Uranus, Bucuresti, 1999
7.	Zait Adrian, Marketingul serviciilor, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2002


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!