Extras din referat
Analizând economia româneasca din ultimele doua decenii putem spune
ca se caracterizeaza si printr-o mare varietate de marfuri si servicii. Dezvoltarea
de noi tehnologii în productie, a tehnicii de calcul si a sistemelor informationale,
au condus la aparitia de noi si noi produse pe piata. Trecerea la economia de
piata a avut drept urmare si intensificarea schimburilor comerciale, atât la nivel
national, cât si international.
Toate aceste fenomene, având drept rezultat largirea sortimentului de
produse si servicii, au generat diferite probleme în ceea ce priveste încadrarea
produselor/serviciilor respective în anumite categorii/grupe de produse/servicii.
Specialisti din domeniul sistematicii marfurilor au elaborat diferite studii
cu privire la clasificarea si codificarea marfurilor la nivel national, au analizat
sistemele de clasificare existente la nivel national si international si, fie au
adoptat sistemele de clasificare si simbologiile folosite la nivel international, fie
au adaptat sistemele nationale de clasificare la cele internationale, astfel încât
schimburile economice sa se desfasoare în conditii optime.
Tipuri de clasificari si codificari specifice marfurilor alimentare
utilizate în tara noastra
Sectorul agroalimentar, aflat într-o continua expansiune, ofera
consumatorilor alimente obtinute prin procedee tehnologice foarte precise, din
ce în ce mai complexe si într-un sortiment foarte variat, mai stabile si mai bine
conservate, mai rapid de preparat.
În aceste conditii, cercetarile în domeniul sistematicii marfurilor trebuie
sa tina seama de efectele acestor progrese în stabilirea clasificarii produselor, a
criteriilor pentru delimitarea celor mai importante categorii de marfuri.
Corelarea cererii cu oferta de marfuri alimentare constituie un obiectiv
al politicii la nivel national, care excede politica alimentara si politica
nutritionala în directia politicii de protectie biologica, economica si sociala a
consumatorului.
Politica nutritionala vizeaza asigurarea unui echilibru între trebuintele
fiziologice de consum alimentar si aportul de nutrienti pentru satisfacerea
acestora. Ea are în vedere corijarea insuficientei în consum a unui factor nutritiv
(vitamine, minerale, aminoacizi etc.).
Legea cererii si a ofertei de marfuri alimentare actioneaza la nivelul
ambelor piete pe care se realizeaza produsul alimentar . piata metabolica si piata
economica.
În plan metabolic, satisfacerea cererii determina un aport zilnic de
nutrienti, ceea ce presupune un echilibru asigurat cantitativ si structural.
Necesarul fiziologic zilnic de energie, trofine calorigene si substante cu
rol catalitic, diferentiat pe categorii ale populatiei (vârsta, sex, efort depus, starea
de sanatate etc.), este utilizat pentru estimarea volumului si structurii ofertei de
produse alimentare în raport cu estimarea necesarului virtual de alimente.
Pe plan mondial, plecând de la clasificarea FAO/OMS (Organizatia
pentru Agricultura si Alimentatie / Organizatia Mondiala a Sanatatii), în materie
de valoare nutritiva a alimentelor, putem distinge trei mari grupe agronutritionale
[37] (tabelul 10):
Analizând aceste grupe de produse putem trage urmatoarele concluzii:
! Laptele si produsele lactate, nucile si oleaginoasele pot fi considerate
ca fiind produse cu functie nutritionala echilibrata; ele furnizeaza glucide si
protide în cantitati aproximativ egale (20-25%), restul fiind reprezentat de
lipide;
Preview document
Conținut arhivă zip
- Codificarea Marfurilor.doc