Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4334
Mărime: 357.64KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Saharneanu L.

Extras din referat

Introducere

Scurt istoric

Ciupercile, fiind organisme inferioare, unele de câtiva zeci de microni, au aparut înca din Cretacic cu 90 milioane de ani în urma, sunt mentionate în Jurasic, cu 20-35 mil. de ani în urma, pâna mai aproape de noi, în Egiptul antic, în urma cu 4.600 ani. Si mai aproape de zilele noastre chinezii sunt detinatorii cunostintelor despre ciuperci înca de la anul 535 Î.Ch.

Patricienii le apreciau atât de mult încât le dedicasera o sarbatoare numita Robigalia, iar poetul Suetonius le preaslavea calitatile culinare în poeziile sale.

Insemnari despre consumul ciupercilor comestibile, apreciate de vechii romani,din cele mai vechi timpuri s-au pastrat pina in zilele noastre.

Referiri la aceasta pot fi intalnite si in operele unor renumiti oameni de stiinta ai antichitatii. Astfel, Pliniu cel Batran, istoric si literat roman, in lucrarea sa “istoria naturala”scrie si despre ciupercile bune de mancat, iar Dioscoride ,medic si botanist grec, originar din Asia Mica, trateaza in lucrarea sa “Despre mijloacele de vindecare” si medicamente de origine vegetala obtinute din ciuperci.

La inceput, ciupercile au fost recoltate din flora spontana si consumate datorita gustului si aromei specifice.Mai tarziu,empiric s-a trecut si la introducerea unor specii in cultura.

La nivelul anului 1990 productia mondiala de ciuperci cultivate era de circa 3 763 000 t, China situandu-se pe primul loc, urmata de S.U.A.In anul 1991, venitul rezultat din comertul mondial cu ciuperci depasea 7,5 miliarde dolari. Dintre speciile cultivate, primul loc il ocupa Agaricus bisporus (champinion), urmata de Pleurotus sp.(bureti) si de Auricularia sp. si Lentinus sp.

Producerea industrială a ciupercilor în multe ţări ale lumii a crescut constant în

ultimul deceniu, volumul global de ciuperci depăşind cifra de 3 mln t în 2002 (sursa:

USDA, FAO). La nivel mondial China continuă să deţină întâietatea, ajungând la

aproximativ 1,245 mln t în 2002, ceea ce reprezintă circa 43% din volumul global

al producţiei de ciuperci. În ultimii 15 ani cota sa pe piaţa internaţională a crescut

constant, în medie cu 20% pe an. După producţia de ciuperci la nivel mondial SUA cu

circa 13% sau 0,39 mln t se află pe locul doi, iar Olanda şi Franţa sunt pe locurile trei

şi patru, cu 0,28 şi respectiv 0,15 mln t ciuperci .

În UE volumul de producere a ciupercilor pe parcursul anilor 2002-2004 a

rămas aproape constant, înregistrându-se 1,062 mln t în 2004. Cota Poloniei a crescut

semnificativ în ultimii ani, în special din contul producătorilor europeni tradiţionali:

Olanda, Franţa, Spania. În 2004 Polonia a exportat peste 0,101 mln t de ciuperci cu

o valoare totală de $163,6 mln, fapt ce a permis să fie plasată pe a doua poziţie a

ierarhiei mondiale. Evoluţia spectaculoasă a creşterii semnificative privind producerea

comercială de ciuperci în Polonia se datorează atât strategiilor de atragere a investiţiilor,

cât şi a implementării noilor tehnologii avansate.

Producerea ciupercilor în Republica Moldova

Producerea ciupercilor în Republica Moldova se limitează doar la două tipuri

de ciuperci cultivate:

-champignon (~70%)

- păstrăv (~30%).

În acelaşi timp, conform relatărilor

participanţilor din industria ciupercilor volumul producţiei locale a fluctuat între 250-

400 t pe an în ultimii doi ani .

Actualmente, în Republica Moldova sunt circa 40 producători de ciuperci, dintre

care doar fiecare al patrulea lucrează anul împrejur şi doar unii din producători sunt

înregistraţi oficial şi activează de peste trei ani în domeniul dat. Producerea ciupercilor

este organizată, în special, în galeriile subterane din Cricova şi Mileştii-Mici.

Producerea locală a ciupercilor are un caracter sporadic, fluctuant şi sezonier.

Cel mai mic volum de producere a ciupercilor se înregistrează în lunile iulie, august,

septembrie. Datorită abundenţei de fructe şi legume proaspete apărute pe piaţă,

în timpul verii preţurile la ciuperci sunt cele mai mici. Champignonii predomină

în segmentul ciupercilor proaspete, dar păstrăvii au început să câştige pondere în

ultimul timp.

Preview document

Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 1
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 2
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 3
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 4
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 5
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 6
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 7
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 8
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 9
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 10
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 11
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 12
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 13
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 14
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 15
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 16
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 17
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 18
Cercetare de piață - ciuperci din Republica Moldova - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Cercetare de Piata - Ciuperci din Republica Moldova.doc

Te-ar putea interesa și

Marketingul Urban

MARKETINGUL URBAN Ultimul deceniu al secolului XX se caracterizează prin amplificarea provocărilor economice, sociale, politice, pe care...

Ai nevoie de altceva?