Extras din referat
Introducere
Scurt istoric
Ciupercile, fiind organisme inferioare, unele de câtiva zeci de microni, au aparut înca din Cretacic cu 90 milioane de ani în urma, sunt mentionate în Jurasic, cu 20-35 mil. de ani în urma, pâna mai aproape de noi, în Egiptul antic, în urma cu 4.600 ani. Si mai aproape de zilele noastre chinezii sunt detinatorii cunostintelor despre ciuperci înca de la anul 535 Î.Ch.
Patricienii le apreciau atât de mult încât le dedicasera o sarbatoare numita Robigalia, iar poetul Suetonius le preaslavea calitatile culinare în poeziile sale.
Insemnari despre consumul ciupercilor comestibile, apreciate de vechii romani,din cele mai vechi timpuri s-au pastrat pina in zilele noastre.
Referiri la aceasta pot fi intalnite si in operele unor renumiti oameni de stiinta ai antichitatii. Astfel, Pliniu cel Batran, istoric si literat roman, in lucrarea sa “istoria naturala”scrie si despre ciupercile bune de mancat, iar Dioscoride ,medic si botanist grec, originar din Asia Mica, trateaza in lucrarea sa “Despre mijloacele de vindecare” si medicamente de origine vegetala obtinute din ciuperci.
La inceput, ciupercile au fost recoltate din flora spontana si consumate datorita gustului si aromei specifice.Mai tarziu,empiric s-a trecut si la introducerea unor specii in cultura.
La nivelul anului 1990 productia mondiala de ciuperci cultivate era de circa 3 763 000 t, China situandu-se pe primul loc, urmata de S.U.A.In anul 1991, venitul rezultat din comertul mondial cu ciuperci depasea 7,5 miliarde dolari. Dintre speciile cultivate, primul loc il ocupa Agaricus bisporus (champinion), urmata de Pleurotus sp.(bureti) si de Auricularia sp. si Lentinus sp.
Producerea industrială a ciupercilor în multe ţări ale lumii a crescut constant în
ultimul deceniu, volumul global de ciuperci depăşind cifra de 3 mln t în 2002 (sursa:
USDA, FAO). La nivel mondial China continuă să deţină întâietatea, ajungând la
aproximativ 1,245 mln t în 2002, ceea ce reprezintă circa 43% din volumul global
al producţiei de ciuperci. În ultimii 15 ani cota sa pe piaţa internaţională a crescut
constant, în medie cu 20% pe an. După producţia de ciuperci la nivel mondial SUA cu
circa 13% sau 0,39 mln t se află pe locul doi, iar Olanda şi Franţa sunt pe locurile trei
şi patru, cu 0,28 şi respectiv 0,15 mln t ciuperci .
În UE volumul de producere a ciupercilor pe parcursul anilor 2002-2004 a
rămas aproape constant, înregistrându-se 1,062 mln t în 2004. Cota Poloniei a crescut
semnificativ în ultimii ani, în special din contul producătorilor europeni tradiţionali:
Olanda, Franţa, Spania. În 2004 Polonia a exportat peste 0,101 mln t de ciuperci cu
o valoare totală de $163,6 mln, fapt ce a permis să fie plasată pe a doua poziţie a
ierarhiei mondiale. Evoluţia spectaculoasă a creşterii semnificative privind producerea
comercială de ciuperci în Polonia se datorează atât strategiilor de atragere a investiţiilor,
cât şi a implementării noilor tehnologii avansate.
Producerea ciupercilor în Republica Moldova
Producerea ciupercilor în Republica Moldova se limitează doar la două tipuri
de ciuperci cultivate:
-champignon (~70%)
- păstrăv (~30%).
În acelaşi timp, conform relatărilor
participanţilor din industria ciupercilor volumul producţiei locale a fluctuat între 250-
400 t pe an în ultimii doi ani .
Actualmente, în Republica Moldova sunt circa 40 producători de ciuperci, dintre
care doar fiecare al patrulea lucrează anul împrejur şi doar unii din producători sunt
înregistraţi oficial şi activează de peste trei ani în domeniul dat. Producerea ciupercilor
este organizată, în special, în galeriile subterane din Cricova şi Mileştii-Mici.
Producerea locală a ciupercilor are un caracter sporadic, fluctuant şi sezonier.
Cel mai mic volum de producere a ciupercilor se înregistrează în lunile iulie, august,
septembrie. Datorită abundenţei de fructe şi legume proaspete apărute pe piaţă,
în timpul verii preţurile la ciuperci sunt cele mai mici. Champignonii predomină
în segmentul ciupercilor proaspete, dar păstrăvii au început să câştige pondere în
ultimul timp.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cercetare de Piata - Ciuperci din Republica Moldova.doc