Cercetare de Piata - Ciuperci din Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Scurt istoric
Ciupercile, fiind organisme inferioare, unele de cativa zeci de microni, au aparut inca din Cretacic cu 90 milioane de ani in urma, sunt mentionate in Jurasic, cu 20-35 mil. de ani in urma, pana mai aproape de noi, in Egiptul antic, in urma cu 4.600 ani. Si mai aproape de zilele noastre chinezii sunt detinatorii cunostintelor despre ciuperci inca de la anul 535 I.Ch.
Patricienii le apreciau atat de mult incat le dedicasera o sarbatoare numita Robigalia, iar poetul Suetonius le preaslavea calitatile culinare in poeziile sale.
Insemnari despre consumul ciupercilor comestibile, apreciate de vechii romani,din cele mai vechi timpuri s-au pastrat pina in zilele noastre. 
Referiri la aceasta pot fi intalnite si in operele unor renumiti oameni de stiinta ai antichitatii. Astfel, Pliniu cel Batran, istoric si literat roman, in lucrarea sa "istoria naturala"scrie si despre ciupercile bune de mancat, iar Dioscoride ,medic si botanist grec, originar din Asia Mica, trateaza in lucrarea sa "Despre mijloacele de vindecare" si medicamente de origine vegetala obtinute din ciuperci.
La inceput, ciupercile au fost recoltate din flora spontana si consumate datorita gustului si aromei specifice.Mai tarziu,empiric s-a trecut si la introducerea unor specii in cultura. 
La nivelul anului 1990 productia mondiala de ciuperci cultivate era de circa 3 763 000 t, China situandu-se pe primul loc, urmata de S.U.A.In anul 1991, venitul rezultat din comertul mondial cu ciuperci depasea 7,5 miliarde dolari. Dintre speciile cultivate, primul loc il ocupa Agaricus bisporus (champinion), urmata de Pleurotus sp.(bureti) si de Auricularia sp. si Lentinus sp.
Producerea industriala a ciupercilor in multe tari ale lumii a crescut constant in
ultimul deceniu, volumul global de ciuperci depasind cifra de 3 mln t in 2002 (sursa:
USDA, FAO). La nivel mondial China continua sa detina intaietatea, ajungand la
aproximativ 1,245 mln t in 2002, ceea ce reprezinta circa 43% din volumul global
al productiei de ciuperci. In ultimii 15 ani cota sa pe piata internationala a crescut
constant, in medie cu 20% pe an. Dupa productia de ciuperci la nivel mondial SUA cu
circa 13% sau 0,39 mln t se afla pe locul doi, iar Olanda si Franta sunt pe locurile trei
si patru, cu 0,28 si respectiv 0,15 mln t ciuperci .
In UE volumul de producere a ciupercilor pe parcursul anilor 2002-2004 a
ramas aproape constant, inregistrandu-se 1,062 mln t in 2004. Cota Poloniei a crescut
semnificativ in ultimii ani, in special din contul producatorilor europeni traditionali:
Olanda, Franta, Spania. In 2004 Polonia a exportat peste 0,101 mln t de ciuperci cu
o valoare totala de $163,6 mln, fapt ce a permis sa fie plasata pe a doua pozitie a
ierarhiei mondiale. Evolutia spectaculoasa a cresterii semnificative privind producerea
comerciala de ciuperci in Polonia se datoreaza atat strategiilor de atragere a investitiilor,
cat si a implementarii noilor tehnologii avansate.
Producerea ciupercilor in Republica Moldova
Producerea ciupercilor in Republica Moldova se limiteaza doar la doua tipuri
de ciuperci cultivate: 
-champignon (~70%) 
- pastrav (~30%). 
In acelasi timp, conform relatarilor
participantilor din industria ciupercilor volumul productiei locale a fluctuat intre 250-
400 t pe an in ultimii doi ani .
Actualmente, in Republica Moldova sunt circa 40 producatori de ciuperci, dintre
care doar fiecare al patrulea lucreaza anul imprejur si doar unii din producatori sunt
inregistrati oficial si activeaza de peste trei ani in domeniul dat. Producerea ciupercilor
este organizata, in special, in galeriile subterane din Cricova si Milestii-Mici.
Producerea locala a ciupercilor are un caracter sporadic, fluctuant si sezonier.
Cel mai mic volum de producere a ciupercilor se inregistreaza in lunile iulie, august,
septembrie. Datorita abundentei de fructe si legume proaspete aparute pe piata,
in timpul verii preturile la ciuperci sunt cele mai mici. Champignonii predomina
in segmentul ciupercilor proaspete, dar pastravii au inceput sa castige pondere in
ultimul timp.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetare de Piata - Ciuperci din Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!