Cardul bancar - marketing

Extras din referat

Rezumatul referatului (abstract) 
Datorita dezvoltarii continue a tehnologiei clientii au in prezent acces la o varietate de servicii bancare electronice in asa maniera incat pot executa cele mai multe tranzactii bancare intr-un mod mai eficient, fara sa fie nevoiti sa se deplaseze la sediul bancar. Desi multi clienti continua inca sa se adreseze personalului bancar atunci cand doresc efectuarea unei operatiuni, utilizarea serviciilor bancare electronice precum ATM-urile si POS-urile continua sa creasca an de an. In acest context, importanta cardurilor bancare creste considerabil, acestea jucand un rol important in satisfacerea eficienta a nevoilor financiare ale clientilor.
Bancile sunt nevoite sa raspunda nevoilor si dorintelor clientilor lor, atat a celor existenti cat mai ales a celor potentiali, oferindu-le produse si servicii care sa le satisfaca cel mai bine nevoile financiar-bancare. Aceasta idee a incurajat unele banci, precum BCR, sa isi delimiteze oferta de produse pe segmente de consumatori, un segment selectat fiind studentii, mergandu-se pe ideea ca ei reprezinta clientii "de maine", fiind dezvoltate astfel cardurile de debit pentru studentilor. 
Cuvinte cheie: banca, card de debit, reduceri, studenti.
Introducere 
Produsul este unul dintre cele mai importante componente ale mixului de marketing financiar-bancar. Deoarece bancile ofera clientilor servicii, acestea fiind caracterizate prin intangibilitate, produsul este elementul care tangibilizeaza aceste servicii, clientii avand astfel o "imagine materiala" asupra serviciului de care beneficiaza. Cel mai important produs oferit de catre banci este cardul bancar. Desi tipologia cardurilor bancare cuprinde atat carduri de debit, cat si carduri de credit, lucrarea de fata se axeaza in principal doar pe cardurile de debit, cu precadere asupra celor dedicate studentilor. 
Cardul de debit constituie o alternativa mult mai eficienta la instrumentele de plata clasice, permitand efectuarea mult mai rapida de operatiuni bancare de catre client prin contul curent, precum si o administrare mai eficienta a fondurilor sale banesti.
Crearea unor noi produse si servicii este recunoscuta ca o necesitate pentru dezvoltarea unei companii. Mai mult, ca urmare a modificarilor din domeniul economico-financiar, introducerea in oferta a unor noi produse si servicii devine o conditie esentiala pentru acestea pentru a ramane competitive pe piata. Un produs sau un serviciu lansat cu succes se poate bucura de o perioada de exclusivitate in care nu exista competitie. Competitia reprezinta o sursa importanta de informatii care pot fi folosite in politica referitoare la produs. Aceste practici se aplica si in cazul institutiilor financiar-bancare, o parte semnificativa din produsele noi oferite de catre o banca fiind formate prin imitarea unor idei lansate de concurenti. In acest caz, beneficiile oferite suplimentar de catre banci reusesc sa diferentieze produsele si serviciile acestora in opinia clientilor. 
Bancile au creat cardurile pentru studenti imitandu-se parca una pe alta, toate beneficiind de comisioane 0 sau foarte reduse comparativ cu cele practicate la cardurile de debit obisnuite, unele incercand sa ofere servicii/reduceri in plus fata de ofertele concurentilor. 
Trecere in revista a literaturii de specialitate (literature review)
C.V Nistor defineste produsul ca fiind "un bun cu existenta materiala care este oferit pietei pentru satisfacerea unor nevoi" , serviciul fiind considerat a fi "o activitate prestata sau un avantaj intangibil oferit unui consumator"1, ceea ce face dificil procesul de promovare al serviciilor bancare. De aceea se utilizeaza tot mai mult notiunea de produs financiar-bancar care cuprinde un pachet de produse si servicii complementare. Un astfel de produs este cardul de debit atasat contului curent. 
Din punct de vedere al tehnicii bancare cardul este definit in literatura de specialitate ca fiind "un instrument de plata bazat pe electronica, prezentandu-se sub forma unei plachete din plastic, avand imprimate informatii standardizate, securizate si individualizate, care permit accesul titularului la contul sau, efectuarea de plati sau obtinerea de numerar" . Din punct de vedere al marketingului insa, cardul este elementul care tangibilizeaza serviciul oferit de catre banca clientilor sai prin contul curent. 
In practica bancara exista mai multe tipuri de carduri de debit oferite spre utilizare clientilor. 
Un prim criteriu de clasificare al cardurilor de debit il constituie aria de utilizare a acestora. Astfel, se pot deosebi carduri de debit nationale, care sunt emise in moneda nationala si pot fi utilizate doar pe teritoriul tarii emitente si carduri de debit internationale, emise in monede convertibile care pot fi folosite la plati in orice moneda, indiferent de moneda in care este exprimat cardul. Aceste carduri de debit cu utilizare internationala pot fi emise atat sub sigla VISA cat si EUROPAY, aceasta din urma cuprinzand siglele EUROCARD si MASTERCARD. 
In functie de tehnologia utilizata, cardurile de debit se pot clasifica in carduri cu banda magnetica si carduri cu microprocesor cunoscute in randul populatiei sub denumirea de smart-carduri. Cardurile cu banda magnetica reprezinta prima forma de aparitie a cardului bancar si sunt cele mai folosite in prezent. Smart-cardurile se bazeaza pe o tehnologie ce presupune incorporarea unui cip in interiorul cartelei de plastic, avand astfel un grad de inteligenta ridicat, influentat de marimea procesorului. Desi conceptul este unul nou, gradul de utilizare al acestui tip de card creste datorita beneficiilor pe care le presupune, cum ar fi: timp mai scurt de conectare, falsificare aproape imposibila, nivel sporit de securitate.
In prezent, bancile isi diversifica tot mai mult oferta de produse si servicii in incercarea de a raspunde nevoilor financiar-bancare ale tuturor categoriilor de persoane din societate. Multe dintre ele au dezvoltat produse destinate celor mai importante trei categorii de clienti si anume: carduri de debit destinate persoanelor angajate, carduri de debit pentru pensionari si carduri de debit destinate studentilor.
O alta categorie de carduri o constituie asa-numitele carduri co-branded. Acestea sunt tipuri de carduri de debit emise de catre o banca in colaborare cu un comerciant, de obicei acesta din urma avand drept scop promovarea produselor sale prin intermediul institutiei bancare. Pe suprafata cardului sunt inscrise atat emblema bancii emitente cat si cea a comerciantului cu care a fost incheiata colaborarea. Alternativa acestor tipuri de carduri o reprezinta cardurile simple, numite si proprietare, emise doar sub sigla institutiei financiar-bancare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cardul Bancar - Marketing.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!