Caracterizarea Mediului de Marketing

Cuprins referat

CAP. 1 - DENUMIREA SI OBIECTUL DE ACTIVITATE AL FIRMEI
CAP. 2 - ANALIZA INFLUENTEI MEDIULUI EXTERN ASUPRA FIRMEI
2.1 - CLIENTII
2.2 - CONCURENTII
2.3 - FURNIZORII
CAP. 3 - ANALIZA INFLUENTEI MEDIULUI INTERN ASUPRA ACTIVITATII FIRMEI
3.1 - LOCATIA SI INFLUENTA SA ASUPRA ATRAGERII CUMPARATORILOR
3.2 - CLADIREA SI INFLUENTA SA ASUPRA CUMPARATORILOR
3.3 -ECHIPAMENTELE CARE CONDITIONEAZA CALITATEA SI PRODUCTIVITATEA SERVICIILOR
3.4 - PERSONALUL
3.5 - TEHNOLOGIA DE LUCRU - SUCCESIUNEA ETAPELOR IN CREAREA SI LIVRAREA SERVICIILOR
CAP. 4 - POLITICA DE PRODUS
4.1 - DEFINIREA PRODUSULUI GLOBAL AL FIRMEI
4.2 - DEFINIREA PRODUSELOR PARTIALE : FACILITATILE FIZICE, PERSONALUL DE CONTACT, CLIENTUL
4.3 - DETERMINAREA GRADULUI DE STANDARDIZARE, PERSONALIZARE AL SERVICIILOR
4.4 - RAPORTUL ELEMENTELOR TANGIBILE SI ELEMENTE INTANGIBILE IN STRUCTURA OFERTEI FIRMEI
4.5 -ROLUL PERSONALULUI IN ACTIVITATEA FIRMEI
4.6 -ROLUL CLIENTULUI IN ACTIVITATEA FIRMEI : GRADUL DE PARTICIPARE LA PRESTAREA SERVICIILOR, ATRAGERA, FIDELIZAREA SI RECOMPENSAREA CLIENTILOR
CAP. 5 - POLITICA DE PRET
CAP. 6 - POLITICA DE DISTRIBUTIE
6.1 - RETEAUA DE DISTRIBUTIE
6.2 - CANALE DE DISTIBUTIE
6.3 - FORME DE VANZARE
6.4 - MODALITATI DE PLATA SI STRATEGII FOLOSITE
CAP. 7 - POLITICA DE PROMOVARE
7.1 - MIJLOACE DE COMUNICARE INTERNE SI EXTERNE
7.2 - STRATEGII DE PROMOVARE


Extras din referat

CAP. 1 - DENUMIREA SI OBIECTUL DE ACTIVITATE AL FIRMEI
Societatea pe care am ales sa o analizez se numeste SC Eurpharm Holding SA. Este o societate pe actiuni care face parte din grupul de firme GlaxoSmithKline alaturi de Europharm SA, Glaxo Smith Kline SRL Glaxo Wellcome si Largo SA.
Societatea are ca obiect de activitate distributia de medicamente catre farmacii si alte depozite cu acelasi domeniu de activitate.
CAP. 2 - ANALIZA INFLUENTEI MEDIULUI EXTERN ASUPRA FIRMEI
2.1 - CLIENTII
Date statistice : acoperire nationala 100%.
Peste 4000 de clienti : 3000 de farmacii, 400 de spitael, 70 de depozite, alti clienti 530; 300 de paleti livrati saptamanal, 360 de vizite personale zilnic, 3600 de contacte telefonice zilnic; 1400 de clienti deserviti zilnic, 1900 de facturi eliberate zilnic, 10800 de cutii de medicamente vandute in fiecare ora.
Se impart in 3 mari categorii:
- retail - reprezentat de lanturi de farmacii si farmacii (ex. Sensiblu, Medinvest, Dornafarm),
- spitale - catre care se distribuie medicamente pe baza de licitatie castigata
- distribuitori terti - Mediplus, Medimfarm, Sibofarm, Farmexim, Farmexpert.
Ca pondere a vanzarilor catre clienti se identifica urmatoarea structura : distribuitori 60 %, spitale 10% si retail 30%.
Din punct de vedere al structurii geografice a clientilor, acstia se afla in toata tara, fiind impartiti in zona de est, vest, sud si central. Acestia sunt deserviti de o retea de 17 depozite la care se adauga un depozit central situat in Brasov care deserveste distribuitorii mari precum si restul depozitelor companiei si un antrepozit situat in Otopeni in care se pastreaza produsele inainte de a fi vamuite.
2.2 - CONCURENTII
Principalul concurent de pe piata Romaneasca este distribuitorul Mediplus, cu care compania este in permanenta competitiepentru ocuparea locului de lider pe piata distributiei de medicamente. Strict pe piata de retail locul I este ocupat de Mediplus, insa pe piata totala Europharm isi pastreaza locul de lider.
Alti competitori puternici sunt Framexim si Farmexpert, a caror cota de piata este in continua crestere.
Avantaje fata de competitori:
- o structura logistica deosebit de bine pusa la punct care permite deservirea in timp real a tuturor clientilor : 10 camioane, 75 van-uri, 135 autoturisme adica 220 vehicule care sa distribuie produsele in cel mai scurt timp posibil. 12.760 km parcurg oamenii de la Europharm in fiecare zi pentru a satisface nevoile clientilor, serviciul Rute Express asigura livrarea produselor in maxim o ora de la comanda celor mai importanti clienti.
2.3 - FURNIZORII
Furnizorii companiei se impart in doua mari categorii : furnizori de medicamente si suplimente alimentare si furnizorii de servicii.
Furnizorii de medicamente care asigura o gama de peste 2500 de produse in portofoliul companiei, se grupeaza la randul lor in doua categorii:
- furnizori interni - cel mai important este GlaxoSmithKline Romania pentru care compania este distribuitor unic, (60 % din aprovizionare) urmat de Europharm SA (20 %) - producator local de medicamente precum si alti distribuitori de medicamente (5 %), cu care compania face "bartere" - schimba produsele provenite de la furnizori externi. Acest tip de tranzactie este practicat pentru produsele de import cu care Europharm Holding respectiv partenerul de barter nu au o relatie contractuala directa.
- furnizori externi - de la care compania importa direct produse (15 % din portofoliu). Exemple de furnizori externi : Astra Zeneca, Gedeon Richter, Bayer AG, Les Laboratores Servier, Fournier, Berlin Chemie, Elly Lilly.
Furnizorii de servicii sunt cei de servicii IT, combustibili si reparatii pentru flota, furnizorii de masini, de servicii de curatenie, de spatii de inchiriat pentru depozite, de servicii bancare si alte servicii pentru desfasurarea activitatii curente.
CAP. 3 - ANALIZA INFLUENTEI MEDIULUI INTERN ASUPRA ACTIVITATII FIRMEI
3.1 - LOCATIA SI INFLUENTA SA ASUPRA ATRAGERII CUMPARATORILOR
Locatia pe care o are societatea are o influenta foarte mare asupra clientilor. Societatea are sediul central in Brasov, dar are si alte 17 depozite in tara, in orase strategic alese astfel ca sa poata acoperi 100 % din teritoriul tarii. Orasele in care are sucursale SC EUROPHARM HOLDING SA sunt : Baia Mare, Oradea, Timisoara, Deva, Cluj Napoca, Sibiu, Suceava, Iasi, Bacau, Buzau, Galati, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Craiova, Bucuresti, Brasov. Astfel datorita locatiilor pe care le au depozitele societatii. Astfel daca clientii observa ca firma este serioasa si prompta la orice comanda si durata de timp de la comanda pana la livrare este foarte mica, atunci vor mai apela la serviciile societatii. Locatia are o influenta foarte puternica deoarece permite satisfacerea clientilor intrun timp foarte redus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Mediului de Marketing.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!