Analiza strategiei de răspuns la criză pentru BCC Constanța

Cuprins referat Cum descarc?

Analiza strategiei de raspuns la criza oferita de filiala BCC Constanta in cazul jafului armat din data de 29.05.2009
Cap. I Descrierea succinta crizei 
Cap. II Fazele crizei prezentate si strategii de raspuns la criza prezentata
Cap. III Comunicat de presa
Cap. IV Comunicate de presa si articole din ziare referitoare la jaful armat la Banca Comerciala Carpatica din data de 29.05.2009


Extras din referat Cum descarc?

Cap. I Descrierea crizei
Banca Comerciala Carpatica ocupa locul 8 in topul celor 10 banci privind transparenta in procesul de comunicare cu presa prin internet, suferind la capitolul transparenta si nerespectand decat intr-o proportie mica (26,42 %) cele mai importante principii de buna practica in comunicarea cu presa.
Banca s-a confruntat de-a lungul timpului cu diferite tipuri de crize, amenintarile vizand toate cele trei elemente: siguranta publica, pierderi financiare si probleme ale reputatiei. Este necesar ca organizatia sa perceapa situatiile de criza ca pe un proces in care sintagma ,,managementul de criza' are rolul de a preveni sau micsora efectele negative pe care o criza le poate avea.
Jaful armat de la sucursala BCC Constanta petrecut in data de 29.05.2009 a fost cea mai recenta criza care ar fi putut avea urmari violente cu care s-a confruntat banca in ultima perioada. Jaful de la Banca Carpatica s-a produs in dimineata zilei la ora 08.56, cand, in aproximativ 40 de secunde, doi barbati care purtau cagule si manusi au patruns in sediul bancii, au amenintat angajatii cu un baston de cauciuc si cu un pistol si au sustras din biroul casieriei suma de 69.682 de lei, dupa care au fugit fara sa raneasca vreo persoana din incinta bancii (in acel moment se aflau opt persoane, angajati ai bancii si un client). Unitatea beneficiaza de sistem de supraveghere video si paza umana. Firma de paza care asigura securitatea unitatii bancare a sosit la fata locului in aproximativ un minut, urmata de echipajele de politie, anuntand ca exista deja un cerc de suspecti. A urmat o perioada de ancheta finalizata in data de 23.06.2009, data la care doi barbati au fost retinuti de politistii constanteni, fiind suspectati ca sunt autorii jafului armat comis in luna mai. La prinderea suspectilor au colaborat si fortele DIAS, actiunea desfasurandu-se sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.
Analiza strategiei de raspuns pentru exemplul considerat va fi studiata prin prisma celor trei faze pe care le cuprinde managementul de criza.
Cap. II Fazele crizei prezentate si strategii de raspuns la criza
I.1 Faza de pregatire a crizei (pre-criza)
,,Atacurile armate au devenit ceva obisnuit in Romania. Cele mai vizate locuri pentru astfel de atacuri sunt casele de schimb valutar si bancile. Numai de la inceputul anului 2009 s-au comis trei jafuri, iar doi oameni au fost omorati" precizeaza un articol din Hotnews.ro din data de 29.05.2009, data la care a avut loc si incidentul de la sucursala BCC Constanta. Acelasi articol ne informeaza, referitor la jaful in cauza, ca doi barbati cu cagule ,,au amenintat o casiera care, desi s-a speriat, a reusit sa declanseze butonul de panica. Pentru ca paznicul a vazut abia in ultimul moment ce se intampla, casiera a fost nevoita in cele din urma sa le dea hotilor banii din casierie, 69.682 de lei". 
"Intr-o interventie telefonica la Antena 3, Anda Dragulescu de la IPJ Constanta a precizat ca, in momentul jafului, in banca se aflau opt angajati si un singur client" scrie un articol din Mediafax.ro.
De asemenea, HotNews.ro precizeaza ca, potrivit spuselor purtatorului de cuvant al IPJ ,,paza de care beneficiaza aceasta unitate bancara se incadreaza in limitele legii: avea sistem uman si electronic". 
Aceste constatari demonstreaza existenta verigilor slabe in ceea ce priveste adecvarea planul de management al crize (PMC) la situatia reala a jafurilor si anume: ineficienta mijloacelor de comunicare a publicurilor tinta, probabilitatea nerespectarii calendarului de simulare sau neconstientizarea tuturor angajatilor asupra importantei simularilor. Totodata, reactia angajatilor reliefeaza faptul ca activitatile de prevenire si pregatire nu s-au realizat printr-o identificare reala a vulnerabilitatii organizatiei in functie de personal si factori de risc. "Unul dintre cei doi atacatori avea asupra sa un pistol, de care nu a facut, insa, uz. Astfel, in urma incidentului, nu au existat victime" precizeaza articolul din Anena3.ro.
In exemplul studiat, cauza crizei tine de o actiune intentionata, cu consecinte nonviolente.
I.2 Faza de criza acuta
Criza s-a declansat in data de 29.05.2009 la ora 8:56, in momentul in care doua persoane mascate unul inarmat cu un pistol si celalalt cu un baston, au intrat in sediul bancii si au amenintat o casiera, reusind sa plece cu banii din casierie. Jaful a avut loc imediat dupa deschiderea sediului bancii Carpatica.


Fisiere in arhiva (3):

  • Analiza Strategiei de Raspuns la Criza pentru BCC Constanta
    • comunicat de presa beatrice.doc
    • Jaf banca comerciala carpatica constanta 29.doc
    • referat pr BCC jaf ok gata beatrice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!