Analiza Pietei Iaurtului

Extras din referat Cum descarc?

ANALIZA PIETEI IAURTULUI
1.Iaurtul
a)Scurt istoric al iaurtului la nivel mondial si national
Iaurtul este considerat alimentul sanatos din familia lactatelor, fiind vazut ca unul din alimentele care ajuta la prelungirea vietii.
Cuvantul iaurt, care vine din limba turca, youghurmak insemnand "a ingrosa", este utilizat in mod curent, atat in America de Nord, cat si in Europa si desemneaza versiunea moderna a laptelui prins de altadata.
Despre nasterea iaurtului nu se stie nimic sigur. Acesta se pare ca isi are originea in Asia sau in Europa de Est si a luat nastere dintr-o eroare: din laptele tinut pe vremea aceea intr-un burduf de piele si uitat afara la caldura.
Efectele sale benefice in vindecarea diverselor boli intestinale l-au facut repede cunoscut iar modul de producere a lui nu a mai putut ramane secret, incepand astfel aventura descoperirii nenumaratelor sale avantaje nutritionale si medicale pe care le detine.
Grecii si romanii amintea deja in scrierile lor despre iaurt.In India era un aliment cu mare succes.Si totusi cel care a adus "faima" iaurtului este microbiologul rus Ilia Ilici Mecinicov, cercetator la Institutul Pasteur, primul care a studiat iaurtul in conditii de laborator.Toate astea pentru a vedea secretul longevitatii populatiei bulgare, mare consumatoare de iaurt.A fost primul care a izolat Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui.
In anul 1918, spaniolul Isaac Carasso, studiind lucrarile lui Mecinicov, a inceput producerea industrial a iaurtului in laboratorul sau.Primele iaurturi se vindeau in oale de lut doar in farmacii si numai conform retetelor.Spaniolul intreprinzator a numit iaurturile, in cinstea fiului sau, Danone.Deoarece iaurturile se bucurau de o cerere inalta, deja peste patru ani capacitatea de productie a iaurturilor in Spania a atins cota de o mie de oale pe an si au inceput sa fie livrate si la curtea regala.Cu multi ani mai tarziu tehnologia "Danone" a fost preluata de francezi.
In Romania, de asemenea nu se stie exact cand a aparut iaurtul.
Majoritatea populatiei consuma iaurt facut in gospodarie, in cazul celor din mediul rural, iar cei din mediul urban cumparau iaurt din magazine.Acesta era produs de catre companiile existente in aproape fiecare judet.
b)Gama sortimentala existenta pe piata iaurtului
Referitor la gama sortimentala, oferta de iaurt s-a diversificat foarte mult datorita cresterii cererilor consumatorilor si schimbarilor comportamentale ale acestora.
Insa, in prezent, stim ca iaurtul se clasifica in trei categorii, dupa natura laptelui folosit la prepararea lui si anume: iaurt din lapte de vaca, iaurt din lapte de oaie si iaurt din lapte de bivolita.
Iaurtul din lapte de vaca, dupa continutul de grasime, se imparte in trei tipuri:
-Tip extra - din lapte supus unei concentrari partial cu 4% grasime;
-Tip gras - cu 3,2% grasime;
-Tip slab - cu 0,1% grasime.
De asemenea, pe piata romaneasca se mai gasesc si alte tipuri de iaurt:
-Normal;
-Cu cereale;
-Cu fructe - cu pulpa de fructe si cu aroma de fructe;
-Dietetic;
-Cu vanilie si ciocolata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietei Iaurtului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!