Amenajare Turistica - Baile Felix

Cuprins referat Cum descarc?

1. Istorie si prezent
2. RESURSE TURISTICE NATURALE
2.1 . RELIEFUL
2.2 . CONSTITUTIA GEO0LOGICA
2.3 . HIDROGRAFIA
2.4 . VEGETATIA
2.5 . FAUNA
2.6 . CLIMA
3. Obiective turistice
4. BAZA DE CAZARE
5. BAZA DE AGREMENT
6. BAZA CURATIVa
6.1 AFECTIUNI TRATATE SI PROFILAXIE
6.2 EFECTELE TERAPEUTICE ALE APELOR GEOTERMALE
7. ANALIZA SWOT
8. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1. Istorie si prezent
Daca in latina "Felix" inseamna fericit, atunci cu siguranta in romana Baile Felix reprezinta paradisul apelor termale. Intr-un loc fascinant in care elementele primordiale ale naturii, apa, aerul si pamantul se regasesc in cea mai pura forma, tot ce-ti poti dori venind aici este o vacanta in care relaxarea se imbina perfect cu descoperirea unor locuri binecuvantate, cu un farmec aparte. Baile Felix concentreaza toate atributele unei adevarate statiuni balneoclimaterice.
In 1221, apare cea mai veche marturie a Bailor Felix intr-o Diploma a Vaticanului fiind mentionate apele termale de langa Cetatea Oradiei ca Termae Varadienses sau Baile Oradiei. Efectul tamaduitor al bailor termale isi pune amprenta pe scrierile marelui umanist Nicolaus Olahus, care le aduce un omagiu in 1536.
Mai tarziu, intre 1700 - 1721, Felix Heldres descopera si utilizeaza izvorul Felix, a carui denumire s-a generalizat cu timpul pentru toata statiunea. In 1731 se face prima analiza a apelor termale si ale proprietatii lor curative, unice, asa cum le cunoastem pana astazi.
Prima atestare despre statiune dateaza din anul 1763 si contine notele unui medic privind construirea unui bazin pentru bai. In 1771, bazinul de lemn a fost transformat in bazin de piatra atasandu-se si cabine de bai. Prima cladire a fost construita intre 1766-1772. Statiunea incepe sa se dezvolte dupa realizarea primului foraj modern de la Izvorului Principal in 1885.
Simbolul statiunii, "nufarul termal" sau "floarea de lotus" (Nymphaea Lotus var. Termalis), a fost descoperit in anul 1789 de botanistul P. Kitaibel si denumit in 1908 de catre J. Tuzson, care face asemanarea cu nufarul de Nil. In 1931, planta a fost declarata monument al naturii. La expozitia mondiala din 1896, apelor din aceasta statiune li s-a acordat medalia de Aur si Diploma de onoare. 
La ora actuala Baile Felix este cea mai mare statiune cu functionare permanenta din Romania. Se afla doar la 8 km de Oradea. Temperatura apelor termale este intre 20-49 grade. Datorita continutului ridicat de saruri minerale medicii internisti recomanda pacientilor tratamentele sau curele cu ape din bai. Baile Felix prin reteaua de hoteluri ofera 7000 de locuri de cazare, bazine de inot, stranduri in aer liber sau acoperite si aer curat.Datorita climei blande in lacurile statiunii traiesc nuferi subtropicali.
Exista mai multe modalitati de acces, astfel:
Rutiere: 
Drumul European E 60, care face legatura intre Europa de Vest- Ungaria (punctul de granita Bors) -Oradea - Cluj Napoca - Bucuresti;
DN 76 Oradea - Baile Felix - Deva;
DN 69+DN 79 Timisoara - Arad - Oradea;
DN 19 Satu Mare - Oradea 
Accesul in statiune mai este asigurat si de autobuzele care circula intre Oradea si Baile Felix.
Feroviare - Gara Oradea:
Budapesta - Oradea
Bucuresti-Oradea;
Timisoara-Arad-Oradea;
Satu Mare-Oradea 
Aeriene
Curse regulate Bucuresti-Oradea, precum si curse internationale. In apropiere sunt situate aeroporturile internationale Timisoara (180Km), Cluj Napoca(150 Km) si Budapesta (250 Km) .
2. RESURSE TURISTICE NATURALE
2.1 RELIEFUL
Aspecte generale ale reliefului din cadrul statiunilor Felix sunt conditionate de interferenta dintre doua unitati majore de relief - Dealurile Vestice si Campia de Vest. Astfel, in partea estica si sudica a statiunilor apar terminatiile Dealurilor Padurii Craiului, subunitate a Dealurilor Vestice. Acestea sunt materializate prin dealul Someleu (346 m), cu altitudinea cea mai insemnata din regiune, dealurile Cordaului (270 m) si Apateului (102 m). Ele provin din piemontul de acumulare pliocen al Padurii Craiului, ce a fost erodat si fragmentat ca dealuri la sfarsit pliocenului - inceputul cuaternarului. 
In cadrul statiunii se intalneste Campia Miersingului, care face parte din Campia de Vest. Relieful ei este reprezentat prin glacisuri, ce au aspect unor campuri intinse, dispuse in trepte si usor inclinate catre vest. Fiecare treapta de glacis trece pe nesimtite catre nord si nord-est intr-un pod al teraselor din partea stanga a Crisului Repede, ceea ce demonstreaza, cu prisosinta, acelasi timp de formare.
2.2 CONSTITUTIA GEO0LOGICA
Elementul natural esential din regiune il reprezinta structura si procesele geologice care au avut loc si au loc, deoarece de acestea depind prezenta apelor termale si, in ultima instanta existenta celor doua statiuni.
Din punct de vedere structural, regiunea Baile Felix este situata la contactul unor unitati geologice majore, cum ar fi pe de o parte, Bazinul Panonic cu anexele sale estice de timp graben - Bazinul Borod si Bazinul Beius - si pe de alta parte, horstul Padurii Craiului.
In timpul geologic, aceste unitati au avut adesea evolutii deosebite, uneori chiar antagoniste, datorita fazelor orogenice care au afectat zona. Ca efect direct al acestora a aparut de-a lungul timpului geologic o serie de intreruperi in procesele de sedimentare, care au conditionat, la randul lor, retragerea apelor marine din zona, exondarea depozitelor sedimentare depuse anterior si supunerea lor la actiunea de modelare a agentilor externi - morfogenetici. Totodata, ele au avut drept consecinta puternica tectonizarea a stratelor geologice, ceea ce a dus la aparitia unei structuri in blocuri, dispuse in trepte, fiecare bloc reprezentand, in mare, cate o unitate din cele aratate mai sus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajare Turistica - Baile Felix.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!