Zone Functionale in Municipiul Galati

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I URBANISMUL pag. 1
1. Urbanism sau urbanizare pag. 1
2. Mediul Uman pag. 1
CAPITOLUL II MUNICIPIUL GALATI pag. 2
1. Asezare geografica pag. 2
2.Istorie pag. 2
CAPITOLUL III ZONE FUNCTIONALE ALE 
MUNICIPIULUI GALATI pag. 3 
1.Repartizare si clasificare pe zone functionale pag. 3
2.Principalele zone functionale pag. 3
CAPITOLUL III VIITORUL URBANISTIC AL 
MUNICIPIULUI GALATI pag. 5


Extras din referat Cum descarc?

1.
Capitolul I.URBANISMUL
1.Urbanism sau urbanizare 
Pentru functionarul public, fie ca are atributii de decizie sau executie, ca si pentru jurist, economist sau orice alta responsabilitate care are legatura cu managementul colectivitatilor si gestiunea teritoriului acesteia, intalnirea cu problemele legate de urbanism si urbanizare devine o legitate intrinseca a profesiei. In acest context, este deosebit de important ca distinctia dintre cele doua concepte sa fie clara.
Urbanismul este o stiinta si o tehnica. Urbanizarea este un proces spatial complex, in care componenta teritoriala vizibila este marcata de urbanism. 
Urbanismul modern, dupa cum este definit in literatura de specialitate, ofera imaginea unei arte si a unei stiinte puse in slujba locuitorilor asezarilor, fie ca este vorba de comune, de orase sau de metropole. 
Amenajarea teritoriului - notiune mai vasta si mai complexa, integratoare a conceptului de urbanism, constituie unul dintre principalele instrumente de investigare si cunoastere, de previziune si planificare, de edificare si permanenta readaptare a mediului uman, a cadrului material creat de societate si indispensabil existentei sale.
Societatea contemporana este si martora si cauza unui fenomen extrem de periculos: mediul uman tinde sa devina un mediu antiuman. Exploatarea intensiva a naturii si extinderea mediului artificial tind sa "sufoce" mediul natural si sa caracterizeze cadrul material al societatii. Omul - in masura in care poate fi inventiv si constructiv - poate si distruge ceea ce a creat, din cauza incapacitatii sale de a intelege fenomenele in complexitatea si globalitatea lor : pentru a-si satisface rapid niste interese meschine este in stare sa compromita confortul si securitatea generatiilor viitoare. 
2.Mediul Uman
Termenul de "mediu uman" este unul relativ nou (adoptat la Congresul al IX-lea al Uniunii Internationale a Arhitectilor, Praga, 1967), el exprimand acordul universal privind necesitatea obiectiva de integrare a celor doua medii aparent contradictorii - mediul natural si mediul artificial (creat de om) - precum si idea de inlaturare a cauzelor care provoaca raporturi de neconcordanta cu efecte autodistructive pentru societatea umana.
Extinderea artificializarii accentuate si haotice a mediului are ca si cauze: 
o aglomerarea excesiva a industriilor perturbatoare ale mediului ambiant; 
o concentrari uriase - ca numar si densitate - ale populatiei in formatiuni urbane care depasesc scara umana; 
o dezvoltarea haotica a retelelor de comunicatii si de transport care utilizeaza o suprafata excesiva de teren ; 
o lipsa de control a unui trafic excesiv de intensificat; 
o ocuparea dezordonata si extensiva a zonelor periurbane si rurale; 
o distrugerea terenurilor agricole fertile; 
o degradarea masivelor forestiere; 
o poluarea atmosferei si a apelor; 
o imposibilitatea rezolvarii corespunzatoare a evacuarii, refolosirii, depozitarii si distrugerii deseurilor .
In cadrul acestui mediu uman asezarile urbane ocupa un loc aparte, aparitia lor fiind o urmare a 
satisfacerii unei necesitati de aparare, a necesitatii utilizarii unor cai sau a folosirii unor conditii geoclimatice propice.Ulterior ele au luat amploare, s-au extins tinzand sa transforme tot mai mult si mai agresiv mediul natural intr-un mediu uman.
Un astfel de exemplu pe tritoriul tarii noastre este si municipiul Galati. 
2.
Capitolul II.MUNICIPIUL GALATI
1.Asezare geografica
Municipiul Galati este amplasat intre gurile de varsare ale Siretului si Prutului in Dunare, pe malul stang al fluviului, la 80 km in amonte de Delta Dunarii, suprapunandu-se pe terasele inferioare ale Campiei Covurluiului, avand o latitudine nordica de 45?27" si o longitudine estica de 28?02". 
Orasul Galati se intinde pe trei terase : Valea orasului, cu altitudine intre 5 - 7 m si altele doua, trasate aproape in forma de evantai; prima cu o altitudine intre 20 - 25 m (nucleul orasului medieval, actualmente centrul orasului) si a doua cu altitudini care depasesc 40 m (orasul modern).
Viata comunitatilor umane a fost influentata in mod direct de catre Dunare, cel de-al doilea fluviu din Europa ca lungime (2.850 km), cu un debit mediu pe acest sector de 6.199 mc/s, dupa ce primeste in amonte apele raului Siret cu un debit mediu de 210 mc/s (cel mai mare afluent de pe teritoriul romanesc). 
2.Istorie
Judetul Galati are o clima blanda si este bogat in resurse naturale. Fortificatiile geto-dacice de la varsarea Siretului in Dunare, au fost transformate intr-un castrum militar si asezare civila si sunt primele dovezi ale existentei unei asezari umane pe aceste locuri. A fost nodul care a transmis civilizatia romana in Moldova si in tarile din nordul Marii Negre. Timp de secole, zona a fost traversata de drumurile comerciale romane si grecesti. Consolidarea autoritatii statale in Moldova in secolul al XV-lea, a transformat Galatiul intr-un oras-port, centru important economic si comercial - singurul port liber al Romaniei timp de multe secole.
Definirea conturului urban al Galatiului se datoreaza multor factori ce confirma aproape toate teoriile existente: 
o este legata de necesitatea apararii locuitorilor de navalitori (in oras exista chiar o biserica fortificata - Biserica"Precista"),
o este datorata si configuratia terenului, mediul natural favorabil, 
o a luat nastere prin actul de decizie al unei puteri de stat, dar
o principalul factor de dezvoltare al Galatiului l-a constituit amplasarea lui la intersectia principalelor drumuri - terestre sau fluviale - care au favorizat schimbul de marfuri.
In zilele noastre municipiul Galati are o suprafata de 24 262 ha, o populatie de 298 600 locuitori (recensamant din 2002) si 312 172 locuitori (2007) si o densitate a acesteia de cca 13,3 loc / ha numarandu-se printre primele 10 orase ale tarii.
Din punct de vedere urbanistic Galatiul se incadreaza in grupa oraselor de categoria I - orase mari, cu functiuni complexe, centre de importanta republicana, avand arii largi de influenta.El a suferit o dezvoltare accelerata, fiind un important centru:
1. industrial - aici sunt amplasate fabrici de mobila,de subansamble, de laminate, de produse alimentare, de ambarcatiuni usoare, etc. cultural( are teatre, muzee,scoli de arta), aici sunt amplasate Combinatul Siderurgic ,,Mittal Steel" si Santierul Naval ,,Damen";
2. comercial - avand una dintre cele mai active camere de comert si o zona libera de taxe vamale - porto-franco;
3. cultural - dispune de o casa de cultura si trei teatre, de mai multe muzee, de centre culturale
4. de invatamant - are trei universitati, licee, scoli si gradinite
5. turistic - are numeroase hoteluri si locuri de agrement: la Dunare, la lacul Brates, in Padurea Garboavele, etc.
3.
Capitolul III.ZONE FUNCTIONALE ALE MUNICIPIULUI GALATI
1.Repartizare si clasificare pe zone functionale
Conform Planului Urbanistic General din 1996, actualizat cu datele din 2002 zonele funtionale ale municipiului pot fi clasificate astfel:
Zone functionale ha %
Zona rezidentiala(cladiri joase si cladiri inalte)
3.195 
55
Zona pentru institutii publice si servicii
120 2
Zona spatii verzi, parcuri, activitati sportive si de agrement, perdele de protectie
45 1
Zona industriala
1.798 31
Zona unitati agricole
65 1
Zone cu destinatie speciala
93 1,5
Terenuri af erente cailor decomunicatii feroviare
110 2
Terenuri aferente cailor decomunicatii rutiere
87 1,5
Terenuri aferente cailor de comunicatii navale
112 2
Zona tehnico-edilitara
90 1,5
Zona gospodarie comunala
8 0,13
Terenuri aflate permanent sub apa in intravilan
78 1
Zona teren neconstruibil
2 0,03
Zona teren agricol intravilan
83 1
Paduri in intravilan
43 0,69
TOTAL teren intravilan
5.848 100


Fisiere in arhiva (1):

  • Zone Functionale in Municipiul Galati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!