Zona Metropolitana Bucuresti

Cuprins referat Cum descarc?

I. Elemente introductive 3
I.1. Cadrul legislativ 3
II. Dezvoltarea spatiala a zonei metropolitane 4
II.1.Organizarea spatiala - dinamica urbana 4
II.2.Bucuresti- etape si caracteristici ale dezvoltarii spatiale si relatia cu teritoriul invecinat 5
II.3.Bucuresti - dezvoltarea spatiala in relatie cu teritoriul invecinat si conformarea Zonei Metropolitane 6
III. Domenii de cooperare 7
IV. Definirea metropolei ca sistem spatial dinamic 9
V. Bucuresti: etape si caracteristici ale dezvoltarii 14
VI. Bucuresti in prezent 18
VII. Concluzii 21
Bibliografie 22


Extras din referat Cum descarc?

Zona Metropolitana Bucuresti
I.Elemente introductive
Lucrarea de fata este o privire generala asupra fenomenului metropolitan - zona metropolitana - cu aplicare concreta in cazul municipiului Bucuresti si al teritoriului sau inconjurator.
O zona metropolitana se refera la un teritoriu care contine un numar de unitati administrativ - teritoriale autonome, punandu-se accent deopotriva pe independenta metropolitana si pe coordonarea afacerilor metropolitane (1993, The World Conference, Tokzo).
In legislatia romaneasca apar mai multe definiri ale conceptului, numit ,,teritoriu metropolitan", Legea nr. 350/2001 numind-o ca ,,suprafata situata in jurul marilor aglomerari urbane, delimitata prin studii de specialitate, in cadrul careia se creeaza relatii reciproce de influenta in domeniul cailor de comunicatie, economic, social, cultural si al infrastructurii edilitare. De regula, limita teritoriului metropolitan depaseste limita administrativa a localitatii si poate depasi limita judetului din care face parte."
Ca urmare, zona/teritoriul metropolitan se refera la suprafata definita prin planurile de amenajare a teritoriului ca fiind urbana sau rurala, formata din unitati administrativ - teritoriale legal constituite, cu planuri urbanistice generale proprii, aprobate, si in interiorul careia se stabilesc, in anumite imprejurari, relatii vizand atingerea unor obiective comune de interes public, in domenii ca infrastructura, serviciile publice si protectia mediului.
I.1.Cadrul legislativ
Cadrul legislativ exista. Conditiile pentru infiintarea zonelor metropolitane au fost deja create de catre Ministerul Administratiei si Internelor, care a elaborat un pachet de sapte legi. Acestea sunt: Legea nr. 286/2006 pentru modificarea si completarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 (publicata in Monitorul Oficial nr. 621 din 18 iulie 2006); Legea serviciilor comunale de utilitati publice nr. 51/2006 (MO nr. 254 din 21 martie 2006); Legea serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare nr. 241/2006 (MO nr. 563 din 29 iunie 2006); Legea serviciilor de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006 (MO nr. 393 din 8 mai 2006); Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007 (MO nr. 262 din 19 aprilie 2007); Legea serviciilor de iluminat public nr. 230/2006 (MO nr. 517 din 15 iunie 2006); Legea energiei termice nr. 325/2006 (MO nr. 651 din 27 iulie 2006). Toate aceste legi permit atat atragerea capitalului privat in finantarea utilitatilor publice si a infrastructurii localitatilor, cat si promovarea parteneriatului public-privat. De pilda, serviciile de transport public ar urma sa fie realizate prin intermediul unor agenti economici publici, privati sau cu capital mixt (denumiti operatori, furnizori sau prestatori), care sa actioneze sub controlul si coordonarea autoritatilor locale.
II. Dezvoltarea spatiala a zonei metropolitane
II.1.Organizare spatiala - dinamica urbana
Configuratia spatiala a zonei metropolitane a fost abordata in materialul de fata considerand organismul urban ca sistem spatial dinamic, in continua evolutie.
Pentru a studia dinamica dezvoltarii orasului Bucuresti cu zona sa inconjuratoare schitam pe scurt etapele ciclului de viata urban (dezvoltarea si declinul orasului) in corelatie cu etapele dezvoltarii economice si sociale parcurse de oras. Mai explicit, fiecare faza de dezvoltare economica si sociala a orasului este tradusa intr-o anumita configuratie spatiala a acestuia si constituie stadii de evolutie in ciclul de viata urban.
In literatura de specialitate sunt considerate urmatoarele 4 faze ale ciclului de viata urban, corespunzatoare etapelor de dezvoltare economica si sociala, dupa cum urmeaza:
1. Industrializarea, exprimata in plan spatial prin Urbanizare. Trasaturi:
- prioritate acordata cresterii economice;
- amplasarea economiilor de scara (ex.: industria energetica);
- dezvoltarea transportului public local.
2. Dezvoltarea sectoarelor transport si servicii, exprimata in plan spatial prin Suburbanizare (deconcentrare a constructiilor). Trasaturi:
- crestere rapida a prosperitatii;
- crestere rapida a numarului de posesori de autoturisme;
- dezvoltarea infrastructurii pentru transport devine o prioritate a politicii guvernamentale;
- crestere rapida a spatiilor de birouri;
- conturarea zonei metropolitane si periurbane.
3.Aprecierea sporita a cadrului (natural) de viata, exprimata in plan spatial prin Dezurbanizare (deconcentrare accentuata). Trasaturi:
- crestere rapida a pretului energiei;
- micsorarea dimensiunii familiei medii (numar de membri pe familie);
- politici guvernamentale indreptate, in special, catre dezvoltarea transportului public;
- renovare urbana si planificare spatiala.
4.Dezvoltarea sectorului informational, tradusa in plan spatial prin Reurbanizare. Trasaturi:
- computerizare puternica a societatii;
- atentie sporita acordata intreprinderilor mici si mijlocii;
- marire structurala a timpului liber.
Trecerea succinta in revista a dezvoltarii spatiale a localitatilor, generata de dezvoltarea economica si sociala a acestora, ne va ajuta in analizarea dezvoltarii spatiale a Bucurestilor si a relatiei orasului cu teritoriul inconjurator.
II.2. Bucuresti - etape si caracteristici ale dezvoltarii spatiale si relatia cu teritoriul invecinat
Bucuresti, orasul capitala, este si cel mai mare oras al tarii, cu o populatie de 1.926.334 de locuitori si cu o suprafata de cca. 238 kmp. In acelasi timp, orasul reprezinta si centrul politic si administrativ al tarii.
Capitala este inconjurata de 14 unitati administrativ-teritoriale limitrofe (fostele ,,comune suburbane" - dar care iti mentin caracterul suburban in termeni de infrastructura, dotari, economie, densitate, structura spatiala si mod de viata) unele cu teritorii apartinatoare incluse in interiorul soselei de centura a orasului, aflate intr-o stransa legatura economica, functionala si spatiala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zona Metropolitana Bucuresti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!