Vânzarea Produselor pe Internet

Extras din referat

Istoricul INTERNET-ului
Suntem in anul 2009, un mileniu si o era a comunicatiilor si a electronicii, suntem abia la inceputuri, dar suntem increzatori si inovatori astfel incat totul se desfasoara foarte rapid.
Dupa ce Uniunea Sovietica a lansat primul satelit in spatiu, era evident ca Statele Unite vor avea o reactie la aceasta. Si intr-adevar reactiile au fost mai multe (in afara programului spatial), iar una dintre ele ne influenteaza astazi viata din plin: Internetul.
La inceput, reteaua, care se numea ARPANET, era disponibila doar pentru uz militar si pentru anumite institute de cercetare. Totusi, dezvoltarea acesteia a capatat in curand amploare pe masura ce tot mai multe universitati au capatat permisiunea de a se conecta la ea. Singura problema tinea de tehnologie, din moment ce sistemul de comunicatii era unul inchis. Un protocol standardizat de transmisie a fost introdus abia cu TCP/IP. Datorita acestuia si adreselor IP care incepeau sa fie acum folosite, retele care inainte erau separate puteau fi conectate intre ele, iar termenul de "INTERNET" a inceput sa prinda contur. In 1989 este dezvoltat HTML, serviciul World Wide Web (WWW) si primul server Web, iar un an mai tarziu reteaua NSF-NET preia functiile Arpanet si este deschisa pentru prima oara uzului comercial. In 1994 apar primele magazine online, printre care si Amazon.com. Astazi un miliard si jumatate folosesc zilnic Web-ul, dintre care 390 milioane in Europa si sunt trimise in jur de 100 miliarde de e-mail-uri.
Evolutia INTERNET-ului
Aceasta dezvoltare fara precedent a INTERNET-ului a dus in ultimii ani la o serie de fenomene si procese ce caracterizeaza evolutia societatii umane care indica faptul ca aceasta se transforma dintr-o societate industriala intr-un nou tip de societate, cea informationala. Aceasta transformare este este mult mai evidenta in tarile dezvoltate, dar se prefigureaza si in tarile in curs de dezvoltare elementele acestei noi societati coexiatand cu elementele constitutive ale societatii industriale. Cel mai evident aspect al noii societati este viteza cu care sunt introduse, difuzate si utilizate tehnologiile informationale si de comunicatii, aspect ce pune in umbra faptul ca are loc si o transformare majora a conceptiilor, structurilor si institutiilor specifice societatii industriale.
Evolutia omenirii, prin informatizare, catre societatea informationala reprezinta tendinta majora a contemporaneitatii si se caracterizeaza printr-o extindere la nivel planetar. Devenita o realitate tangibila a tarilor avansate, societatea informationala constituie o miza strategica pentru toate tarile, indiferent de stadiul si decalajele existente intre ele, in dezvoltarea economiei si infrastructurii lor informatice. La originea evolutiei omenirii catre societatea informationala se situeaza cresterea complexitatii sistemelor economico-sociale, accentuarea necesitatilor de cunoastere si interventie inteligenta asupra acestor sisteme. Ele se reflecta in cerinte de o amploare si diversitate fara precedent in materie de comunicare, prelucrare si utilizare a informatiilor si cunostintelor la scara organizationala si sociala. Avansul societatii informationale este considerat a fi indus prin dezvoltarea exploziva, in ultimile decenii, a tehnologiei mocroelectronicii si informaticii, a industriei calculatoarelor si serviciilor de telecomunicatii. Reprezentative pentru stadiul actual sunt statiile de lucru inteligente, pe care devin operationale sisteme expert, precum si sistemele multimedia, care integreaza informatia de tip text, sunet si imagine. Economia bazata pe informatii se caracterizeaza prin proliferarea structurilor nonierarhice de decizie si actiune in locul celor de tip piramidal proprii societatii industriale. In plus, infrastructura tipica pentru societatea informationala este articulata prin retele de calculatoare si telecomunicatii, in special prin reteaua INTERNET, aflata intr-o expansiune faa precedent.
"O retea de calculatoare reprezinta un ansamble de calculatoare legate intre ele in vederea comunicarii de mesaje si partajare a resurselor."
In acest fel este posibila transmiterea informatiei intre utilizatori situati in puncte diferite, folosirea simultana a informatiilor din bazele de date, bancilor de date si depozitelor de date de catre diferite categorii de utilizatori. Fata de sistemele din ani '80, retelele de calculatoare asigura flexibilitate sporita cat si avantaje economice. Flexibilitatea sporita este data de posibilitatile de extindere a retelei prin adaugarea de noi statii de lucru sau servere, sau de impartirea resurselor intre utilizatori. Avantajele economice sunt determinate de costurile mai reduse ale echipamentelor dar si de exploatarea in comun a mai multor resurse: date programe, echipamente. Retelele de calculatoare se pot clasifica, dupa aria geografica, in LAN (Local Area Network) care conecteaza utilizatorii dintr-o cladire sau dintr-un grup de cladiri, MAN (Metropolitan Area Network) care conecteaza utilizatorii dintr-un oras sau regiune, WAN (Wide Area Network) retea cu arielarga de raspandire geografica.
Nevoia de mobilitate a dus la dezvoltarea de noi tehnologii de comunicatii cum ar fi telefonia mobila. Astfel INTERNET-ul s-a pliat perfect pe aceasta tehnologie fiind introduc WAP (Wireless Application Protocol) care a dus la evolutia e-commerce-ului in m-commerce care se bazeaza pe vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii prin intermediul telefoanelor mobile. WAP-ul reprezinta standardizarea unui set de protocoale de comunicare care regleaza modul in care sistemele care utilizeaza comunicare prin unde electromagnetice. El poate fi utilizat pentru a accesa INTERNET-ul si in special e-mail-ul. Aceasta noua tehnologie impreuna cu m-commerce-ul a avut un real succes mai ales in Europa folosindu-se telefoane mobile care au instalate micro-browsere pentru web.
O alta noua tehnologie este Bluetooth-ul care a fost implementata atat pe telefoanele mobile cat si pe calculatoarele portabile (laptop-uri) si care pot oferii servicii de fax, e-mail, transfer de fisiere si telefonie intr-un singur sistem. Aceasta tehnologie reprezinta o serie de specificatii ce permit telefoanelor mobile si calculatoarelor sa interactioneze unele cu celelalte. Tehnologia a aparut in anul 2000, este disponibila oriunde in lume si se bazeaza pe microcip-uri cu adrese unice standardizate IEEE, care pot comunica in banda de frecventa de 2,45 GHz. In ultimii ani a inceput sa se dezvolte si tehnologia INTERNET mobil, bazate modemuri mobile de mare viteza (exemplu modemuri EV-DO pe tehnologie CDMA).


Fisiere in arhiva (1):

  • Vanzarea Produselor pe Internet.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!