Uniunea Europeana si Politicile Publice

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I 4
POLITICILE PUBLICE IN ROMANIA IN CONTEXTUL SPATIULUI EUROPEAN. 4
1.1. Unitatile de politici publice si rolul lor 4
1.1.1. Stabilirea agendei de elaborare a politicii publice 5
1.1.2. Identificarea, formularea si alegerea optiunii de politiei publice 6
1.1.3. Formularea optiunii de politiei publice 9
1.1.4. Implementarea optiunii de politici publice in Romania 10
1.1.5. Monitorizarea si evaluarea politicilor publice in Romania 12
CAPITOLUL 2 16
POLITICI PUBLICE IN UNIUNEA EUROPEANA 16
CONCLUZII SI RECOMANDARI 21
BIBLIOGRAFIE 23


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Referatul ,,Uniunea Europeana si politicile publice", Studiu de caz -- ,,Politicile publice in Romania", suscita un interes deosebit, mai ales, mai ales dupa intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana la l ianuarie 2007. Politicile publice se bazeaza pe actiunea organizata a statului, ele evoluand odata cu evolutia social-istorica a statelor. Rolul si importanta politicilor publice au la baza asigurarea pentru toti cetatenii unui stat sau cetatenilor unui spatiu integrat, interesul public general si a unui grad cat mai ridicat de satisfacere a nevoilor generale.
Politicile publice ofera solutiile la nevoile comunitatii la un moment dat, ele presupunand o serie de actiuni, decizii, institutii si un cadru normativ de realizare a lor. Implicit, orice politica publica inclusa intr-un program de guvernare necesita mijloace financiare publice, resurse bugetare si politici de atragere a unor venituri si de alocare eficienta a banului public.
Nu trebuie scapat din vedere un lucru foarte important: ca orice politica publica reprezinta optiunea partidului sau a formatiunii politice ce se afla la conducerea unui stat care sprijina un anumit guvern. Aceasta face ca obiectivele, strategiile si modalitatile de transpunere in viata social-politica sa fie incluse in Programul de guvernare, care are la baza programul politic al partidului respectiv. Coalitiile la guvernare presupun negocieri si compromisuri doctrinare, precum si armonizarea sistemului de politici publice, in functie de interesele cetatenilor ce se manifesta prin reprezentantii alesi in Parlamentul tarii respective, iar la nivelul Uniunii Europene, Parlamentul European .
Referatul de fata releva faptul ca politicile publice au o serie de trasaturi de care trebuie sa se tina seama atunci cand ele trebuiesc elaborate, implementate si analizate rezultatele in timp. Aceste trasaturi sunt:
- reprezinta un ansamblu de masuri;
- cuprind actiuni, activitati, decizii sau resurse financiare a caror realizare sau alocare este asigurata prin forta coercitiva;
- subiectii sau destinatarii sunt determinati dupa obiectul problematicii politicii publice;
- urmareste realizarea anumitor obiective sau scopuri bine determinate care pot consolida sau nu increderea, sustinerea intr-un partid sau guvern.
Prin fundamentarea si elaborarea atenta a politicilor publice, autoritatile administrative pot raspunde mai bine intereselor generale ale cetatenilor, dar si la nivelul comunitatilor locale. Cu cat o politica publica este mai aproape de cetatean si de problemele acestuia, ea are o eficacitate si eficienta mai mari.
Plaja politicilor publice presupune existenta unei pluralitati de actori, situatii si probleme, din a caror interdependenta se naste o politica publica si, in acelasi timp, se verifica viabilitatea ei, durata in timp, cat de maleabila este si cum se pliaza pe interesele cetatenilor.
CAPITOLUL I
POLITICILE PUBLICE IN ROMANIA IN CONTEXTUL SPATIULUI EUROPEAN.
1.1. Unitatile de politici publice si rolul lor
Unitatile de politici publice se infiinteaza in cadrul ministerelor si al altor institutii publice centrale, prin ordin al conducatorului institutiei, si se subordoneaza acestuia. Din
cadrul unitatilor de politici publice pot face parte manageri publici, consilieri de integrare, personal contractual si functionari publici. Personalul unitatilor de politici publice trebuie sa aiba experienta in domeniul politicilor publice si a. managementului de proiect
Unitatile de politici publice indeplinesc urmatoarele atributii:
a) asigura consultanta departamentelor de specialitate din cadrul ministerelor in ceea ce priveste elaborarea propuneri: de politici publice;
b) monitorizeaza respectarea procedurilor adoptate prin prezentul regulament in cadrul ministerului in care isi desfasoara activitatea;
c) sunt responsabile cu trimiterea propunerii de politici publice, unitatile de politici publice din cadrul Secretariatului General al Guvernului;
d) elaboreaza rapoarte de monitorizare si evaluare cu privire la politicile publice initiate si implementate la nivelul ministerelor, in colaborare cu departamentele de specialitate.
Activitatea unitatilor de politici publice in cadrul ministerelor se desfasoara, dupa caz, in colaborare cu alte ministere si organe specializate ale administratiei publice centrale.
Propunerea de politici publice care contine varianta de politici publice aleasa spre a fi implementata este aprobata de conducatorul institutiei initiatoare,
In conformitate cu ,,Ghidul privind elaborarea, implementarea si evaluarea politicilor publice la nivel central", realizat in cadrul Unitatii de Politici Publice, sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului, etapele procesului politicilor publice sunt:
- stabilirea agendei;
- identificarea, formularea si adaugarea optiunii de politica publica;
- formularea optiunii de politica publica;
- implementarea optiunii de politica publica;
- monitorizarea si evaluarea politicilor publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana si Politicile Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!