Uniunea Europeana - Evolutie si Perspective de Extindere ale Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

I. Notiuni introductive
1. Scurta istorie asupra Europei
2. Ce este Uniunea Europeana ?
3. Despre integrarea europeana
4. Adancirea integrarii si extinderea Uniunii Europene
II. Principalele etape ale Constructiei Europene : de la Tratatul de la Roma la Tratatul de la Lisabona
1. Scurt istoric privind Comunitatile Europene
2. De la Comunitatile Europene la Uniunea Europeana
III. De la Europa "celor 6" la Europa " celor 27"
1. Uniunea Europeana de la 6 la 27 de membri
2. Schimburile social-politice din Europa Centrala si de Est - Europa "celor 27"
3. Rezolvarea unei dileme: aprofundarea integrarii tarilor membre sau o noua largire a Uniunii Europene?
4. Perspectiva unor noi extinderi ale Uniunii Europene
IV. Institutiile si organismele Uniunii Europene
V. Romania si Uniunea Europeana


Extras din referat Cum descarc?

I. Notiuni introductive
1. Scurta istorie asupra Europei
Pana in urma cu cativa ani se aprecia ca, in sensul cel mai larg, Europa este o civilizatie unitara, derivata dintr-o traditie iudeo-crestina impartasita. 
1945-1959. O Europa pasnica - inceputurile cooperarii. Uniunea Europeana a fost creata cu scopul de a se pune capat numarului mare de razboaie sangeroase duse de tari vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Razboi Mondial. Incepand cu anul 1950, tarile europene incep sa se uneasca, din punct de vedere economic si politic, in cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, propunandu-si sa asigure o pace durabila. Cele sase state fondatoare sunt Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. Anii '50 sunt marcati de Razboiul Rece dintre Est si Vest. In Ungaria, manifestarile de protest din 1956 indreptate impotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice; in anul urmator, 1957, Uniunea Sovietica trece in fruntea cursei pentru cucerirea spatiului, lansand primul satelit spatial din istoria omenirii, Sputnik 1. Tot in 1957, Tratatul de la Roma pune bazele Comunitatii Economice Europene (CEE), cunoscuta si sub denumirea de ,,Piata comuna". 
1960-1969. Explozivii ani '60 - o perioada de crestere economica. In anii '60 asistam la aparitia unei adevarate ,,culturi a tinerilor". Formatii precum Beatles atrag un numar impresionant de fani din randul adolescentilor oriunde apar si contribuie, in acest fel, la stimularea revolutiei culturale si la nasterea conflictului dintre generatii.Este o perioada benefica pe plan economic,care se datoreaza si faptului ca tarile UE inceteaza sa mai aplice taxe vamale in cadrul schimburilor comerciale reciproce. De asemenea, acestea convin sa exercite un control comun asupra productiei de alimente. Intreaga populatie beneficiaza, acum, de suficente alimente si in curand se inregistreaza chiar un surplus de produse agricole. Luna mai a anului 1968 a devenit celebra datorita miscarilor studentesti care au avut loc la Paris. Multe dintre schimbarile aparute la nivelul societatii si al comportamentului au ramas asociate, de atunci, cu asa-numita ,,generatie '68".
1970-1979. O comunitate in crestere - primul val de extindere. 
Danemarca, Irlanda si Regatul Unit adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 1973, numarul statelor membre ajungand, astfel, la noua. Desi de scurta durata, brutalul razboi arabo-israelian din octombrie 1973 are drept consecinta o criza energetica si aparitia problemelor economice la nivel european. Ultimele dictaturi de dreapta din Europa iau sfarsit odata cu caderea regimului Salazar din Portugalia, in anul 1974 si cu moartea generalului Franco in Spania, in 1975. Prin intermediul politicii sale regionale, UE incepe sa transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de munca si de infrastructura in zonele mai sarace. Influenta Parlamentului European asupra afacerilor europene creste. 1979 este anul in care membrii acestuia pot fi alesi pentru prima data prin vot direct, de catre toti cetatenii europeni.
1980-1989. Schimbarea la fata a Europei - caderea zidului Berlinului.
Sindicatul polonez, Solidarnosc si liderul sau, Lech Walesa, devin celebri in Europa si in lume in urma grevelor personalului de pe santierul naval Gdansk, din vara anului 1980. In 1981, Grecia devine cel de-al 10-lea membru al UE, fiind urmata, cinci ani mai tarziu, de Spania si Portugalia. In 1987 este semnat Actul Unic European. Este vorba despre un tratat care pune bazele unui vast program pe sase ani, destinat solutionarii problemelor legate de libera circulatie a marfurilor in UE. Astfel ia nastere ,,Piata unica". 9 noiembrie 1989 este data unei schimbari politice majore: cade zidul Berlinului si pentru prima data dupa 28 de ani se deschid granitele dintre Germania de Est si cea de Vest. Reunificarea Germaniei are loc in luna octombrie 1990. 
1990-1999. O Europa fara frontiere. Odata cu caderea comunismului in Europa Centrala si de Est, europenii devin si mai apropiati. In 1993, Pietei unice i se adauga cele ,,patru libertati": libera circulatiei a marfurilor, serviciilor, persoanelor si capitalurilor. Anii '90 sunt si anii in care au fost semnate doua tratate, Tratatul privind Uniunea Europeana sau Tratatul de la Maastricht, in 1993, si Tratatul de la Amsterdam, in 1999. Oamenii devin preocupati de protectia mediului si de luarea unor masuri comune in materie de securitate si aparare. In 1995, UE se extinde cu inca trei state - Austria, Finlanda si Suedia. Un mic oras din Luxemburg, Schengen, va da numele sau acordurilor care le vor permite, treptat, cetatenilor europeni, sa calatoreasca fara a li se verifica pasapoartele la granita. Milioane de tineri pleaca la studii in alte tari cu ajutorul UE. Comunicarea se face din ce in ce mai usor pe masura ce incep sa fie folosite telefoanele mobile si internetul. 
2000- astazi. Un deceniu de extindere. Pentru multi europeni, euro este noua moneda. Data de 11 septembrie 2001 devine sinonima cu ,,razboiul impotriva terorismului", dupa deturnarea avioanelor de linie care au lovit cladirile din New York si Washington. Statele membre ale UE incep sa colaboreze mai strans in scopul combaterii criminalitatii. Diviziunile politice care separau estul si vestul Europei sunt inlaturate in 2004, odata cu aderarea la UE a 10 noi state. Numerosi europeni considera ca a sosit vremea ca Europa sa aiba o constitutie proprie, insa nu este usor sa se cada de acord asupra formei pe care trebuie sa o imbrace aceasta. Dezbaterea privind viitorul Europei ramane deschisa.
2. Ce este Uniunea Europeana ?
Uniunea Europeana (U.E.) este cea mai complexa structura politica si economico-monetara, existenta pe continentul European. Un parteneriat economic si politic unic incheiat intre 27 de tari democratice din Europa.Uniunea si-a inceput activitatea sub aceasta denumire la 1 noiembrie 1993, urmare Tratatului de la Maastricht.
In prezent, Uniunea are 27 de state membre care si-au transferat o parte din suveranitatea lor (sau autoritatea lor de legiferare) catre UE. Alte trei tari - Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei - sunt candidate la aderare.
Limbile din Uniunea Europeana sunt in numar de 23 si sunt folosite pentru a trata afacerile U.E.( bulgara, ceha, daneza, engleza, estoniana, finlandeza, franceza, germana, greaca, irlandeza, italiana, letona, lituaniana, malteza, neerlandeza, poloneza, portugheza, romama, slovaca, slovena, spaniola, suedeza si ungara).
Valorile si obiectivele U.E.: 
- Uniunea este deschisa tuturor statelro europene care respecta valorile sale si se anagajeaza sa le promoveze in comun.
- Valorile care se gasesc la baza Uniunii sunt: respectarea deminitatii umane, libertatea, democratia, egalitatea, statul de drept, precum si respectarea drepturilor omului.
- Uniunea isi propune ca obiectiv promovarea pacii, a valorilor si bunastarii popoarelor sale. 
- Aceasta ofera cetatenilor un spatiu de libertate, securitate si justitie si o Piata unica in care concurenta este libera.
- Uniunea Europeana combate excluderea si discriminarea, oferind, in schimb, justitie si protectie sociala, egalitatea intre barbati si femei, soloidaritatea intre generatii si protejarea drepturilor copiilor.
- Pentru a-si atinge obiectivele inscrise in Constitutie, Uniunea dispune de competente care ii sunt atribuite, prin Constitutie, de catre statele membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana - Evolutie si Perspective de Extindere ale Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!