Trăsături definitorii ale abordărilor federaliste

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric al Uniunii Europene
De-a lungul timpului, din dorinta de unificare pe diferite planuri au luat nastere diverse organizatii care au incercat sa indeplineasca aceste aspiratii. Asadar, la baza Uniunii Europene de astazi sta initiativa instituirii Pietei Comune de la data de 25 martie 1957 odata cu semnarea Tratatului de la Roma de catre cele sase state fondatoare (Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg), "inteleasa ca o comunitate a tarilor vest-europene independente din punct de vedere politic, care si-au unit, prin acorduri formale, pietele nationale intr-un sistem comercial, agricol si industrial unic" . Incepand cu compunerea celor trei comunitati de baza, si anume Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (C.E.C.O.) in anul 1951, Comunitatea Economica Europena (C.E.E.) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (EUROATOM) in 1958, a inceput cursa spre o Europa unificata. Denumirea de "Uniune Europeana" a fost definitivata abia cu ocazia semnarii Tratatului privind Uniunea Europeana din decembrie 1991, de la Maastricht, intrat in vigoare cu doi ani mai tarziu, in noiembrie 1993. Acest tratat adauga Uniunii noi domenii de activitate, printre care si cel de cooperare intre structurile comunitare integrate existente.
Istoria U.E nu se limiteaza numai la cele sase tari fondatoare, caci, in trecutul ei, au existat mai multe valuri de integrare a statelor doritoare de unitate. Asa ca, pana in prezent, Uniunea Europeana cuprinde 27 de state, iar inca trei sunt acum pe lista de asteptare.
Ca si forma de organizare, Uniunea Europeana este caracterizata de o viziune unica asupra conceptiilor de organizare statala. Conform site-ului oficial, www.europa.eu , aceasta nu este nici federatie, dar nici nu are la baza reglementari exclusive ale interguvernamentalismului, caci ,,tarile care formeaza UE (statele membre) raman natiuni independente si suverane care isi exercita insa in comun o parte din suveranitate pentru a dobandi, la nivel mondial, o putere si o influenta pe care nu le-ar obtine daca ar actiona pe cont propriu". 
Federalismul - definitie si concept
In vederea parcurgerii etapelor premergatoare realizarii acestui eseu, consider ca este necesara, mai intai de toate, definirea si incadrarea termenului de federalism. Astfel, un stat care adopta reglementari federale are la baza mai multe state, sub diverse denumiri, intre care sa existe cooperare in ceea ce priveste impartirea competentelor. ,,Statul federal depaseste deci descentralizarea sau regionalizarea, trecand intr-o faza a divizarii verticale a puterii superioare, caci ea priveste acum nu competenta administrativa, ca in statul unitar descentralizat sau competenta legislativa limitata a statului regional, ci competenta generala de a crea dreptul, de a crea ordine juridica integrala, bazata pe o Constitutie proprie, deci pe o putere constituanta" .
Ca si trasaturi proprii se are in vedere acoperirea a cel putin trei aspecte: unitate pe plan international, diversitate in domenii precum cel constitutional si cel juridic privite din plan intern si, nu in ultimul rand, grija pentru raporturile ce se stabilesc intre federatie si statele care ii sunt membre. De asemenea, trebuie sa amintesc de cele trei principii la fel de importante. Ele sunt: principiul suprapunerii a doua nivele statale, dar si a doua ordini juridice din care rezulta o relatie a ordinilor constitutionale si a celor legislative; principiul autonomiei, conform caruia statele membre sunt libere strict in a-si decide relatiile dintre ele si in stabilirea structurii de guvernare proprii fara a rupe contactul cu statul federal; principiul participarii statelor componente la procesul general de guvernare.
Federalismul in lume
Tema de baza a acestui eseu dezbate insasi problema extinderii alarmante a Uniunii Europene, esentialmente privita ca un fenomen benefic ei, avand in vedere faptul ca statele noi integrate in componenta sa vor da dovada de dezvoltare si evolutie. Acest lucru fiind deosebit de necesar gandindu-ne la prosperitatea Comunitatii Europene. Insa ce ne facem cu schimbarile ce nu vor intarzia sa apara? Aici fac referire la ceea ce sta la baza caracteristicii initiale a structurii Uniunii, caci la inceputurile sale, adoptand interguvernamentalismul, acesta, datorita aparitiei continue a multiplelor si, mai ales, diversificatelor puncte de vedere si interese ale noilor membrii, va ceda, deci, sub greutatea gradului ridicat de eterogenitate. 
De aceea federalismul apare ca solutie alternativa a problemelor actuale pe care le intampina Uniunea Europeana. Pentru a vedea foloasele acestui tip de sistem putem face o scurta incursiune asupra federalismului din Statele Unite ale Americii. Acesta iese in evidenta prin duplicarea puterii. Astfel, organismul bicameral este reprezentat, pe de-o parte, de cei ce aduc interesele si problemele cetatenilor tuturor statelor spre a fi dezbatute printr-un numar de reprezentanti raportat la populatia din fiecare stat, si, pe de alta parte, de senatorii desemnati de fiecare stat in parte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Trasaturi Definitorii ale Abordarilor Federaliste.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!