Transportul Maritim

Cuprins referat Cum descarc?

I. TRANSPORTUL MARFURILOR 3
II. TRANSPORTUL NAVAL 5
III. LOGISTICA IN TRANSPORTUL MARITIM 15
IV. TRANSPORTUL INTERMODAL MARITIM IN ZILELE NOASTRE 17
V. TRANSPORTUL PE CAILE NAVIGABILE INTERIOARE 18
VI. CONCEPTE NOI IN TRANSPORTUL MARITIM ABSTRACT 20


Extras din referat Cum descarc?

I. TRANSPORTUL MARFURILOR
Considerata sub aspectul continutului sau economic, activitatea de transport constituie mijlocul prin care se inlesneste schimbul de bunuri si deplasarea oamenilor. Avand in vedere necesitatea realizarii legaturilor dintre productie si consum, transporturile sunt acelea care deplaseaza bunurile obtinute in celelalte ramuri ale productiei materiale din locul in care au fost produse la cel in care urmeaza a fi consumate in cadrul pietei interne si internationale.
Un rol important il are transportul in sfera productiei unde, printr-o mai buna organizare, poate contribui la: reducerea ciclului de productie, accelerarea vitezei de rotatie a mijloacelor circulante, imbunatatirea indicatorilor economico-financiari. Productia unei intreprinderi este deservita nu numai de transportul intern, ci si de transportul care realizeaza legaturile externe ale acesteia cu celelalte intreprinderi si cu intreaga economie nationala. De aici decurge functia importanta a transporturilor de a sustine legaturile de productie intre intreprinderi, comunicatiile intre marile centre industriale, intre cele industriale si agricole etc.
Transportul marfurilor reprezinta o componenta esentiala a procesului de productie si presupune deplasarea componentelor si a produselor atat in incinta fabricii, cat si de la o unitate la alta. Sistemul de transport reprezinta unul din elementele de baza pentru o crestere economica fundamentala. Transportul creaza valoare si un anumit grad de utilitate (de loc si de timp). Costul transporturilor poate atinge 40 % din costurile totale de productie. Practic, nu exista nici o activitate de productie materiala care sa nu fie legata si conditionata, intr-un fel sau altul, de transport. Rapiditatea cu care se diversifica productia de bunuri materiale determina modificari structurale in schimburile interne si internationale.
Transporturile contribuie la:
o stimularea specializarii regionale prin faptul ca transportul permite ca zonele sa se poata specializa in productia pe care o fac cel mai bine;
o amplasarea activitatilor productive prin considerarea costului operatiilor de transport;
o stabilirea costurilor productiei prin considerarea cheltuielilor cu transportul.
Principalele tipuri de transport sunt:
o feroviar (locomotive, vagoane);
o rutier (auto propulsate sau remorcate);
o naval (cargouri, remorchere);
o aerian (avioane cargo sau mixte);
o neconventionale (prin conducte, prin sisteme de retele de transport de inalta si joasa tensiune, dar si transport informatic).
o combinate (cale auto-feroviara, auto-naval etc).
Alegerea modului de transport se face cu ajutorul indicelui agregat ce diferentiaza sistemele de transport si care se poate calcula tinand cont de anumite criterii de apreciere cum ar fi cele specificate in tabelul 4:
Tabel 4 - Analiza comparativa a mijloacelor de transport [108]
Clasament Criterii de apreciere a mijlocului de transport
1.Cost 2.Timp 3.Fiabilitate 4.Capacitate 5.Accesibili-tate 6.Siguranta 7.Urmarire
Bun
Rau 1 Naval Aerian Aerian Naval Rutier Conducte Aerian
2 Conducte Rutier Conducte Feroviar Feroviar Aerian Rutier
3 Feroviar Feroviar Naval Conducte Aerian Fero-viar Conducte
4 Rutier Conducte Feroviar Rutier Naval Rutier Feroviar
5 Aerian Naval Rutier Aerian Conducte Naval Naval
Valoarea indicelui agregat plaseaza transportul aerian si prin conducte, in acest caz, pe primele locuri, fapt ce poate fi infirmat de anumite conditii restrictive generale sau particulare specifice fiecarui tip de transport. Din acest motiv este necesara cunoasterea detaliata a avantajelor si dezavantajelor utilizarii oricarui tip de transport.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul Maritim.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!