Tipuri de SA în diferite țări

Extras din referat Cum descarc?

1.Definia si trasaturile societatii pe actiuni
Societatea pe actiuni este forma cea mai complexa si, totodata, cea mai evoluata a societatilor comerciale.
In aceasta forma de societate conteaza mai mult aporturile asociatilor decat calitatile persoanele ale acestora. In general, asociatii contribuie cu aporturile lor la formarea capitalului social, fara sa desfasoare o activitate in societate. Aceste aporturi prezinta interes si pentru terti, deoarece raspunderea asociatilor pentru obligatiile sociale se limiteaza la aceste aporturi.
Datorita importantei aporturilor la formarea capitalului social si a estomparii calitatilor personale ale asociatilor, societatea pe actiuni mai este cunoscuta si sub denumirea de ,,societate anonima".
In dreptul francez, societatea pe actiuni este o notiune generica si are trei forme: societate anonima, societate in comandita pe actiuni si societate pe actiuni simplificata.
Definitia . Codul civil al R.M. (art. 156 alin (1)) defineste societatea pe actiuni ca fiind acea societate comerciala al carei capital social este divizat in actiuni si ale carei obligatii sunt garantate cu patrimoniul societatii.
Personalitatea juridica ii confera societatii pe actiuni calitatea de a fi titulara de drepturi si obligatii. Ea are o vointa proprie care exprima vointele individuale ale asociatilor, precum si o capacitate care ii permite sa dobandeasca drepturi si sa-si asume obligatii.
Trasaturi specifice ale societatilor pe actiuni :
-societatea pe actiuni este persoana juridica;
-societatea pe actiuni este intotdeauna comerciala, precum este si obiectul sau;
-capitalul social este divizat in actiuni, care sunt titluri negociabile si transmisibile;
-raspunderea asociatilor pentru obligatiile sociale este limitata, ei raspunzand numai pana la concurenta capitalului social subscris.
Organele de conducere ale societatii sint: 
a) adunarea generala a actionarilor;
b) consiliul societatii; 
c) organul executiv; 
d) comisia de cenzori.
Adunarea Generala - organul suprem de conducere al Societatii pe Actiuni
Adunarea generala a actionarilor este depozitarea vointei sociale si, in consecinta, organul suprem de conducere al societatii. Ea este aceea care numeste celelalte organe, stabileste limitele in care ele urmeaza sa-si desfatoare activitatea si exercita controlul asupra acestora. 
Atributiile si importanta Consiliului Societatii pe Actiuni
art.65 alin.2 din Legea nr.1134/1997 privind societatile pe actiuni, consiliul societatii are urmatoarele atributii exclusive: decide cu privire la convocarea adunarii generale a actionarilor; aproba valoarea de piata a bunurilor care constituie obiectul unei tranzactii de proportii; incheie contracte cu organizatia gestionara a societatii; aproba prospectul ofertei publice de valori mobiliare; aproba darea de seama asupra rezultatelor emisiunii si modifica in legatura cu aceasta statutul societatii; etc.
Organul executiv al Societatii pe Actiuni 
Organul executiv al societatii asigura indeplinirea hotaririlor adunarii generale a actionarilor, deciziilor consiliului societatii si este subordonat: 
a) consiliului societatii; 
b) adunarii generale a actionarilor, daca aceasta este prevazut de statutul societatii. 
Comisia de cenzori a Societatii pe Actiuni
Cenzorii nu sunt un organ de decizie. Ei verifica numai daca cei abilitati sa faca acte juridice respecta legea. Verificarile lor nu sunt pur contemplative. Ele se finalizeaza in rapoarte prin intermediul carora cenzorii informeaza pe actionari in adunarile generale sau pe membrii consiliului societatii cu cele constatate. Potrivit art.71 alin.5 din Legea nr. 1134-XIII privind societatile pe actiuni, comisia de cenzori se alege pe un termen de la 2 la 5 ani.
Membri ai comisiei de cenzori pot fi atat actionarii societatii, cat si alte persoane. Nu pot fi alesi ca membri ai comisiei de cenzori a societatii: membrii consiliului societatii; lucratorii organului executiv sau ai contabilitatii societatii; gestionarul societatii; persoanele necalificate in contabilitate, finante sau economie.
2.Tipurile de Societati pe Actiuni
S.A. sunt delimitate de alte tipuri de organizatii in functie de urmatoarele criterii (potrivit legislatiei R.Moldova):
a) are capital social in marime de cel putin 500 000 lei si un numar de 50 si mai multi actionari, impreuna
cu actionarii reprezentati de detinatorul nominal;
b) valorile mobiliare ale societatii se coteaza pe piata bursiera;
c) este banca comerciala, companie de asigurare, fond de investitii, fond nestatal de pensii, societate pe
actiuni in proces de privatizare sau societate pe actiuni care a plasat public valori mobiliare in perioada
de circulatie a acestora;
d) este o societate pe actiuni alta decat cele enumerate si, in conformitate cu legislatia in vigoare, este
calificata ca entitate de interes public.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de SA in Diferite Tari.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!