Teorii despre Organizații Moderne

Extras din referat

Introducere
Problema eficientei actiunilor militare a constituit dintotdeauna o provocare pentru planificatori. Din motive de eficienta, in actiunile militare s-au folosit intotdeauna cele mai moderne instrumente pe care stiinta le-a putut oferi. De aceea, razboiul a constituit oglinda epocii in care s-a desfasurat. Era informationala ofera resurse nebanuite pentru marirea eficienteituturor tipurilor de actiuni umane. Ea releva ceea ce este comun actiunilor, indiferent de domeniul in care acestea se desfasoara. Lumea afacerilor a demonstrat ca o sursa eficienta poate fi informationala si ca deficientele organizatorice, limitarea resurselor etc. pot fi compensate prin informatii. Probabil, pentru prima data in istorie, nu actiunea militara a constituit un model de urmat pentru lumea afacerilor, ci invers. Conceptul de Razboi bazat pe Retea (RBR) este o incercare de extrapolare in domeniul militar a principiilor, procedurilor, subtilitatilor, mijloacelor folosite in competitia economica, la fel de intensa, activa si densa in neprevazut ca o actiune militara dinamica. Conceptul se bazeaza pe exploatarea imprevizibilitatii informationale, care va permite cunoasterea aprofundata a spatiului luptei, ca premisa hotaratoare pentru a-l modela in folos propriu. 
In esenta, RBR exprima modul in care, pe aceste temeiuri, se poate organiza si desfasura actiunea militara moderna in era informationala. Pornind de la actiune, se pot intui astfel modificarile care se vor produce in structuri, inzestrare, pregatire. 
RAZBOIUL BAZAT PE RETEA
Conceptul de RBR a aparut si evolueaza ca o componenta a revolutiei in problemele militare, initiate in teoria si practica militara a SUA dupa sfarsitul razboiului rece. In literatura de specialitate este denumit "Network Centric Warfare (NCW)". De aceea studiul se bazeaza preponderent pe analize efectuate in aceasta tara. Din studiul bibliografiei reiese ca problema RBR se studiaza si se aplica si in alte armate, atat din NATO, cat si din alte state. Premisa de la care s-a pornit in fundamentarea conceptului este aceea ca societatea s-a schimbat profund datorita informatiei, iar domeniul militar nu trebuie sa ramana in urma. Schimbarile au fost generate de evolutia integrata a proceselor si organizatiilor economice, tehnologiei informationale si de afaceri pentru a realiza noi standarde ale eficientei. Operatiile militare trebuie sa se desfasoare dupa regulile unei afaceri economice profitabile si practic urmeazasa se supuna acelorasi modele actionale caracterizate prin:
-focalizare dinspre platforma, cu limitele ei specifice pentru senzori si elementele de lovire, catre retea, ceea ce ofera posibilitati cvasinelimitate; 
-tratarea actorilor (entitatilor luptatoare) nu ca elemente independente, ci ca facand parte dintr-un mediu in adaptare permanenta; 
-deschidere la optiuni strategice rapide pentru a se asigura adaptarea sau chiar supravietuirea in asemenea medii in schimbare.
Senzori. Oameni, aparatura, echipamente si dispozitive complexe destinate detectarii, inregistrarii si transmiterii unor realitati fizice ale spatiului luptei sub forma de date. Analizate si procesate, acestea capata semnificatii contribuind la cunoasterea spatiului luptei, adica la omniscienta fortei.
Retea. Modalitate de dispunere sistemica, interconectata, dispersata in spatiul luptei, in functie de criterii de operationalizare, a principalelor entitati (noduri) care genereaza putere de lupta. In conceptul RBR se considera ca in spatiul luptei exista 3 retele conectate la fluxul informational: reteaua de senzori, reteaua de decizie si reteaua de executie.
Platforma. Modalitate de a combina senzorii si elementele de lovire, interconectate prin intermediul comenzii-controlului, in structuri capabile sa actioneze independent, ori cu un grad ridicat de independenta. In cadrul RBR, prin realizarea infostructurii destinate gestionarii fluxului informational, acest dezavantaj dispare, iar limitele spatiului luptei vor fi determinate doar de considerente politice, ratiuni strategice etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii despre Organizatii Moderne.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!