Tendinte si Notiuni Introductive despre Societatea Informationala in Secolul XXI

Extras din referat Cum descarc?

Motto: 
"Este atat de greu sa construiesti un calculator
pentru ca sa fie foarte simplu sa-l folosim."
Inainte, calculatoarele erau folosite de oamenii de stiinta sau de persoane oficiale. Acestia purtau halate albe de laborator si vorbeau o limba care nu prea semana cu limba folosita astazi. In timpurile acelea un calculator era ceva care inspira chiar teama, de aceea "trebuia" respectat. Oamenii de rand nu erau nevoiti sa le utilizeze si nu trebuia sa-i intereseze cum functioneaza.
Dar vremurile s-au schimbat. In zilele noastre la ora actuala calculatoarele se gasesc pe biroul nostru si chiar in automobilele pe care le conducem. Nu le mai putem evita. 
Daca ar fi sa facem un istoric al calculatoarelor, atunci ar trebui sa incepem cu istoria memorarii datelor, care incep cu crestaturile pe lemn, (rabojul) metoda folosita in timpuri stravechi, iar istoria prelucrarii datelor cu instrumente, ar trebui sa inceapa cu abacul, existent inca in Babilonul antic.
Prima masina de adunat numere, poate fi considerata cea creata in 1642 de catre Blouise Pascal, imbunatatita cateva decenii mai tarziu de catre Leibniz ,astfel incit sa fie capabila sa efectueze cele patru operatii aritmetice .Mecanismul in sine se mai foloseste si astazi in casele mecanice de marcaj si in vitezometrele automobilelor.
In anul 1804 tasatorul Jacquard, a avut ideea cartelelor perforate folosite la masina de tesut. Aceasta idee a fost preluata de statisticianul american Holleriht pentru a permite prelucrarea rapida a rezultatelor recensamantului (SUA) din 1890, succesul obtinut de acesta i-a permis sa puna bazele unei mici intreprinderi de prelucrare a datelor statistice, care a fuzionat in timp cu altele iar astazi se cheama IBM.
Istoria efectiva a calculatoarelor incepe la mijlocul secolului trecut, cand Charles Babbage a proiectat si incercat (fara sanse de reusita), o "masina analitica", ce poate fi considerata prototipul calculatorului de astazi. In aceeasi perioada, matematicianul George Boole a avut alte idei excentrice: sa faca adunari si inmultiri cu propozitii, nu cu numere si sa faca o algebra a rationamentelor logice. Si acestea au fost sortite esecului.
In secolul nostru, inceput printr-o dezvoltare exploziva a tehnicii bazate pe fenomenele electromagnetice, in 1937, Aiken a inceput un prim proiect la Universitatea Harvard, de a crea o masina de calcul ce s-a finalizat in 1944 prin realizarea masinii Mark I, ce functiona pe baza releelor electromagnetice. 
In 1949 a fost creat primul calculator ce putea fi "programat" de catre o echipa condusa de John Von Neumann,care avut ideea de a introduce si programul de lucru nu numai datele initiale, ceea ce a fost fundamental pentru evolutia tuturor masinilor de calcul ulterioare. O parte din aceasta echipa, s-a desprins si a inceput sa construiasca asa numitul: UNIVAC (Universal Automatic Computer). In 1951, conducerea firmei IBM s-a decis sa intre in competitia calculatoarelor electronice iar in 1954 a intrat in exploatare primul calculator a-l acestei firme care a fost adaptat pe scara larga. Astfel in 1955 firma IBM a preluat conducerea in productia de calculatoare. Pentru stocarea informatiei au inceput sa fie folosite benzile magnetice, iar in 1959 au inceput sa fie folosite calculatoare din a doua generatie. In acestea tuburile electronice au fost inlocuite cu tranzistoare, iar in plus, au inceput sa fie folosite programe scrise in limbaje mai usor de inteles de catre oameni.
Firma IBM a lansat incepand cu anul 1964 calculatoarele din generatia a treia, in care memoriile aveau o capacitate mult mai mare decat inainte, iar componenta de prelucrare era formata din C.I. miniaturizate, iar dupa cativa ani, au fost aruncate pe piata calculatoare din seria 370 avand in componenta cipuri (chips) de siliciu super miniaturale despre care se spune ca ar face parte din generatia a patra.
Generatia a cincia specifica zilelor noastre este dotata in plus, cu C.I. tridimensionale, cu retele neuronale, si foloseste alte tehnologii speciale, astfel ca are posibilitatea de analiza si "gandire" ce se asemana cu cele ale omului, atat in viteza de reactie, cit si in acuratete.
Evident, suntem martorii unei explozii de diverse sisteme de calcul create de o puzderie de companii, mai mari sau mai mici din diferite tari. Evolutia calitatii calculatoarelor este exploziva , reducerea dimensiunilor este spectaculoasa, de peste un milion de ori in ultimii 40 de ani, timpul de executie a scazut si el in aceeasi perioada de un milion de ori, capacitatea de memorare si programele au atins nivele de neimaginat acum 40 de ani.
Putem spune cu convingere ca suntem in epoca revolutiei informatice.
In prezent calculatoarele nu mai reprezinta un lux. Le folosim cu totii intr-un fel sau altul, acasa sau la birou. Dupa parerea multora, calculatoarele sunt indispensabile pentru stocarea si folosirea de informatii chiar si pentru jocuri.
Cu siguranta cele mai des folosite dintre toate tipurile de calculatoare sunt cele de birou (desktop)pe care le vedem de obicei stand pe un birou. Exista insa si alte tipuri de calculatoare care lucreaza in mod similar cum ar fi:
-calculatoarele "laptop"- cantaresc in jur de 4,5 kg iar in ciuda greutatii lor mici, ele includ o tastatura completa (uneori, insa ceva mai mica), o unitate de hard disk, unitate de dischete si un ecran incorporat
-calculatoarele "notebook" - sunt foarte asemanatoare calculatoarelor de tip ,,laptop" dar sunt si mai mici, cantarind numai aproximativ 3 kg. La fel ca un ,,laptop", un calculator ,,notebook" se livreaza cu tastatura completa, unitate de dischete, ecran si hard disk; 
-calculatoarele de mana "palmtop"- sunt cele mai mici din serie dar, in mod surprinzator, ofera aplicatii incorporate, cum ar fi, programe de redactare de text simple, programe de baze de date si foi de calcul. Micutele lor tastaturi, insa, fac ca tastarea sa fie la fel de simpla ca si construirea unei nave intr-o sticla.
In ciuda tehnologiei de varf folosite, firmele producatoare de calculatoare sunt constiente ca trebuie sa reduca impactul lor asupra mediului inconjurator. Companiile cu adevarat serioase au grija ca ambalajul si materialele folosite sa fie reciclabile. Calculatoarele cu placa de baza ecologica au fost astfel concepute tocmai pentru a proteja mediul. Nici operarea calculatoarelor nu a fost ocolita de asemenea preocupari. Calculatoarele si monitoarele ecologice inchid automat o parte din sistem atunci cand computerul nu este folosit, economisind astfel o mare cantitate de energie. Asemenea ecranului tv, monitorul emite o mare cantitate de radiatii, nivel care este mult mai scazut decat cel al radiatiilor solare.
Tendinta actuala in randul producatorilor de computere este de a vinde produse cat mai compacte, care cuprind principalele componente electronice intr-o singura carcasa. In viitorul apropiat se vor produce din ce in ce mai multe calculatoare cu fax, modem, multimedia, tv ,telefon - ca produs "all-in-one"(totul in unul).
In prezent calculatoarele desktop au cel mai bun raport calitate pret, deoarece upgradarea lor se poate face cu usurinta si pot fi folosite atat la birou cat si acasa iar toate aceste calculatoare au un standard comun si piesele lor componente sunt interschimbabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte si Notiuni Introductive despre Societatea Informationala in Secolul XXI.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!