Tendinte in Evolutia Comertului cu Amanuntul

Extras din referat Cum descarc?

Evolutia de ansamblu a economiei mondiale, scoate in evidenta ca, peste tot in lume, comertul, in general, si comertul cu amanuntul, in special, a devenit, in mod progresiv, un sector economic foarte dinamic, aparatul comercial cunoscand profunde mutatii pe toate planurile: metode de vanzare, forme de distributie, repartitie geografica a managementului intreprinderilor. De asemenea, se constata ca respectiva activitate - comertul cu amanuntul - ca ultima veriga a lantului care duce pe producator spre consumatori, este foarte sensibil si vulnerabil la evolutia mediului ambiant, dovedind insa o mare capacitate de a se adapta la noile conditii ale pietei.
In cadrul circuitului comercial al produselor, un rol important revine comertului cu amanuntul, ca veriga intermediara in fluxul relatiilor producator - consumator. Cunoasterea multiplelor aspecte pe care le ridica ansamblul proceselor ce dau profilul acestei activitati, ofera atat orientarea , cat si instrumentul de actiune de care au nevoie intreprinderile din domeniul circulatiei marfurilor.
Comertul cu amanuntul reprezinta o forma a circulatiei marfurilor a carei functie consta in a cumpara marfuri pentru a le revinde consumatorilor sau utilizatorilor finali, in cantitati mici si in stare de a fi intrebuintate.
Economia moderna a generat insa noi exigente fata de comertul cu amanuntul, determinandu-l ca fata si alaturi de vanzarea propriu-zisa, sa includa in preocuparile sale ti realizarea unor servicii care sa conduca la imbunatatirea sistemului de satisfacere a nevoilor consumatorilor sau utilizatorilor finali si implicit la cresterea gradului de satisfactie a acestora. Este vorba atat de servicii pe care le pot realiza insasi comerciantii cu amanuntul, cum ar fi cele de consulting, ajustajul unor produse, cat si de o serie de servicii ce sunt asigurate impreuna cu alte unitati de specialitate cum sunt cele privind asigurarea transportului marfurilor la domiciliul consumatorului, instalarea si garantie postcumparare, asistenta sociala, diverse servicii personale.

II. FACTORII DE INFLUENTA A EVOLUTIEI COMERTULUI CU AMANUNTUL PE PLAN MONDIAL

Un studiu realizat in anul 1987, de catre o comisie de specialitate a ONU, preciza, cu privire la activitatile de comert, cateva aspecte deosebit de importante care pot reprezenta adevaratele elemente cadru pentru urmarirea evolutiei comertului cu amanuntul in preajma anilor 2000. Dintre acestea, un interes deosebit, prezinta:
* recunoastere rolului comertului ca determinant in evolutia economica a diferitelor tari;
* dinamizarea puternica a comertului de catre tehnica electronica si indeosebi de cea informativa, ce va favoriza modalitati rapide de informare si plata, in raporturile sale cu cumparatorii;
* penetrarea informaticii va modifica gestiunea functiilor vanzarii;
* cartile de credit vor modifica sistemul de raporturi atat cu cumparatorii cat si cu sistemele bancare;
* comertul cu amanuntul va cunoaste puternice influente din partea unor revolutii geografice atat de ordin tehnologic cat si de ordin politic;
* influente care vor modifica concomitent, circuitele economice si fluxurile de cumparatori;
* formele de organizare ale ansamblului de activitati ce dau profilul de organizare ale comertului cu amanuntul se vor caracteriza prin ritmuri rapide, atat sub aspectul evolutiei, cat si sub aspectul conducerii acestora;
* atributiile asa-zise "generaliste" vor cunoaste un ritm mai slab de dezvoltare.
Comertul cu amanuntul a fost puternic influentat, in ceea ce priveste evolutia sa, de o multitudine de fenomene, fiecare dintre acestea punandu-si amprenta pe anumite laturi ale acestuia. Asemenea fenomene impartite in doua categorii:
* unele care tin de cumparator;
* altele generate de insasi activitatea comerciala.

In ceea ce priveste influentele care vin din partea cumparatorilor, ele sunt generate de mutatiile intervenite in structura pe varste a populatiei, in cresterea puterii de cumparare si in transformarile continue care intervin in modul de viata.
Modificarea structurii pe varste a populatiei genereaza, indeosebi, prin gusturile si inovatiile fiecarei categorii de consumatori, in mod continuu, noi exigente cu privire la evolutia comertului, in sensul modernizarii sale sub toate formele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte in Evolutia Comertului cu Amanuntul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!