Tendinte in Dezvoltarea Cooperativelor de Credit

Extras din referat Cum descarc?

Cooperatia constituie o forma specifica de organizare a activitatii umane, care s-a manifestat si se manifesta inca si astazi in lume, in sfera productiei industriale si agricole, a creditului si consumului, a serviciilor si a altor sectoare. Desi radacinile ei sunt infipte adanc in secolele civilizatiei umane la aproape toate popoarele lumii, in sens modern, cooperatia ca sistem a aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in Europa Occidentala, cuprinzand cu timpul state de pe toate continentele.
Cooperativa de credit este o institutie de credit constituita ca o asociatie autonoma de persoane fizice, unite voluntar in scopul indeplinirii nevoilor si aspiratiilor lor comune de ordin economic, social si cultural, a carei activitate se desfasoara , cu precadere, pe principiul intrajutorarii membrilor cooperatori. Fara prezenta cooperativelor de credit peste tot in lume, nu se stie cum ar fi aratat lumea azi. Absenta cooperativelor de credit si a organizatiilor similare, tin oamenii in saracie , fara alternative pentru serviciile financiare. Microcreditele acordate de cooperativele de credit, permit oamenilor si familiilor lor sa-si poarte de grija din punct de vedere financiar si sa devina parte a economiei.
Anii 2000, 2001, au fost unii dintre cei mai buni ani pentru economia globala si acest lucru va continua si in anii urmatori. Noi traim acum intr-un mediu economic competitiv. Pentru ca procesul inflational s-a schimbat , s-a schimbat si flexibilitatea preturilor. Ciclurile economice au devenit mai scurte , iar preturile produselor si serviciilor nu pot fi schimbate la intamplare, iar uneori firmele i-si limiteaza costurile de productie doar pentru a ramane competitive. De asemenea , in anii care vor urma fuziunile si achizitiile vor continua la nivel global , nu numai in domeniul serviciilor financiare , dar si in alte ramuri , pentru unele companii asemenea solutii vor fi pentru depasirea momentelor critice , pentru intrarea pe alte piete , dar si pentru fructificarea avantajelor oferite de nivelul multinational. Cooperativele de credit vor trebui sa faca fata acestor provocari, prin oferta unor servicii si produse de un inalt nivel calitativ, dezvoltarea unor noi relatii de afaceri, implementarea efectiva a controlului si analiza resurselor, pentru a satisface cerintele clientilor.
Cooperativele de credit trebuie sa faca fata schimbarii atitudinii clientilor lor, pe masura ce acestia pot apela la tot mai multe servicii datorita internetului. Acesta deschide clientilor apetit pentru noi servicii si pentru cresterea vitezei de oferire a acestor servicii. Cooperativele de credit vor trebui sa-si puna cei mai buni oameni la telefoane pentru ca numarul de telefoane va creste in stransa legatura cu adaptarea la comertul electronic. Se preconizeaza ca in urmatorii 3 ani , datorita dezvoltarii puternice a telefoniei mobile si a comunicatiilor , se va trece de la comert electronic la o noua etapa numita comert mobil. Cooperativele de credit trebuie sa se adapteze la toate aceste schimbari tehnologice sau vor disparea.
Una dintre cele mai mari provocari pentru cooperativele de credit in viitor, va fi conducerea lor. Conducatorul cooperativei de credit de maine va fi lider puternic profesional, datorita puterii lui de a anticipa viitorul in acest domeniu. Calitatile necesare unui lider sunt: cinste, anticipare, inspiratie, competenta si, nu in ultimul rand, sa fie bine intentionat. De asemenea cooperativele de credit trebuie sa atraga tanara generatie. Daca nu se reuseste acest lucru , vor pierde aceasta generatie si potentialii membrii, care se vor indrepta spre alte institutii financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte in Dezvoltarea Cooperativelor de Credit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Dr. Paul Emanoil Barbu, ,,Istoria Cooperatiei de consum si de credit din Romania ,, Vol .II , Ed. UNIVERSUL , Bucuresti , 2000;
Regulament privind clasificarea creditelor si plasamentelor precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor de risc de credit. Monitorul Oficial nr. 626/23.08.2002;
Norme metodologice pentru aplicarea regulamentului B N R nr. 5/2002 privind clasificarea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit. Monitorul Oficial nr. 626/23.08.2006;
Norme privind fondurile proprii ale organizatiilor cooperatiste de credit si ale retelelor cooperatiste de credit. Monitorul Oficial nr. 672/10.09.2002;
Norme privind acordarea de credite membrilor cooperatori CREDITCOOP BUCURESTI - Martie 2005.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!