Tabloul de Bord

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de ,,tablou de bord" a aparut in Franta inca din perioada interbelica. Acesta este un instrument de pilotaj al intreprinderii deoarece permite managerilor sa dispuna in timp real de o viziune sintetica asupra principalilor indicatori privind intreprinderea si mediul de afaceri, in vederea luirii deciziilor aflate in cadrul competentei lor. Utilizarea tabloului de bord in gestiunea imtreprinderilor a ramas o politica mai dezvoltata in Franta decat in tarile anglo-saxone, situatie explibabila prin mai multe variabile, cum sunt:
- modelul de gestiune ,,a la francaise", pana la o anumita data cu o baza importanta de intreprinderi publice, cu o finantare bazata in primul rand pe imprumutul bancar si o prezenta relativ slaba a bursei, in comparatie cu modelul de gestiune a firmelor din tarile anglo-saxone, mai financiar, cu un reporting trimestrial al rezultatelor contabile si o finantare predominant bursiera;
- nevoia puternica de a completa instrumentul contabil, in Franta destinat mai mult fiscalitatii decat nevoilor de decizie si reporting, asa cum cere traditia anglo-saxona, cel putin in ce priveste societatile cotate la bursa;
- o puternica cultura ,,a inginerilor" in managementul firmelor din Franta, ingineri care au fost la originea tabloului de bord, in special in mediul industrial. 
Managerii doresc sa cunoasca procedurile ce le permit definirea actiunilor necesare atingerii obiectivelor orientarii deciziilor si comportamentelor in functie de aceste obiective si asigurarea utilizarii resurselor disponibile in mod eficace si eficient in raport de aceste obiective. In acest scop apeleaza la diverse instante, printre care si tabloul de bord.
Tabloul de bord reprezinta un ansamblu de indicatori urmarit de o echipa sau de un responsabil si este destinat controlului si pilotajului activ la nivelul centrelor de responsabilitate, proiectelor, proceselor. 
Tabloul de bord este un instrument menit sa sintetizeze informatia necesara conducerii. Cu ajutorul acestuia se realizeaza o permanenta si intensa informare a decidentilor asupra modului in care evolueaza fenomenele specifice activitatilor conduse.
Prin intermediul tabloului de bord se stabilesc obiective imediate, se urmaresc si se valideaza realizarile fata de previziuni. Sunt prezentate, de asemenea, intr-o forma precisa si rapida incidentele care pot pune in pericol atingerea obiectivelor propuse.
Tabloul de bord constituie un sistem de informatii care orienteaza atentia responsabililor asupra punctelor cheie de urmarit in vederea indeplinirii obiectivelor fixate. El ajuta conducerea intreprinderii, oferindu-i posibilitatea masurarii drumului parcurs (si a celui ramas) pentru atingerea obiectivelor si permite luarea deciziilor, punerea in aplicare a planurilor de actiuni si luarea masurilor corective. 
Tabloul de bord reprezinta un instrument de actiune pe termen scurt , care cuprinde un numar limitat de indicatori legati de deciziile importante si de obiectivele intreprinderii, avand ca scop evidentierea deferentelor existente dintre previzional si realizat.
Tabloul de bord reprezinta nu numai unul din instrumentele controlului de gestiune, ci si un mod eficient de verificare a realizarii unei activitati, cu scopul luarii deciziilor necesare in timp util. Controlul si verificarea modului de desfasurare a unei activitati nu reprezinta altceva decat o traducere a rationalitatii economice.
E. Cohen (1994) considera ca tabloul de bord compara realitatea observabila intr-o anumita perioada a unei intreprinderi cu oniectivele fixate anterior. Punerea in evidenta a abaterilor pentru indicatorii semnificativi si analiza acestora permite identificarea derapajelor, a erorilor si reprezinta o conditie prealabila a corectiei traiectoriei intreprinderii si a modificarii proiectelor sale - instrument de informare si de semnalizare.
H. Bouquin (2001) este de parere ca tabloul de bord reprezinta un instrument de pilotaj. Instrument suport in luarea deciziilor si in previzionare, tabloul de bord reprezinta un ansamblu de indicatori, construiti pentru a permite gestionarilor sa cunoasca stadiul de evolutie al sistemelor pe care le piloteaza si sa identifice tendintele viitoare. Pentru a-ti indeplini rolul de instrument de diagnostic si de progres, tabloul de bord trebuie sa scoata in evidenta abaterile semnificative.
I. Kerviller si L. Kerviller (2000) spun ca tabloul de bord este un instrument de dialog intre managerii diferitelor niveluri ierarhice si un suport de apreciere obiectiva a performantelor, deoarece permite sa se observe, in functie de evolutie rezultatelor, daca au fost luate actiuni corective si daca acestea au fost aportune. In acelasi timp, el este un instrument de lucru, deoarece permite autocorectia. 
CARACTERISTICI ALE TABLOULUI DE BORD
Tabloul de bord poate fi considerat un raspuns la insufucienta contabilitatii generale pentru fundamentarea deciziilor curente de gestiune luate de manageri. Intr-o maniera generala, el se compune dintr-un ansamblu de indicatori, mai putin numerosi, care dau responsabililor de gestiune o informatie semnificativa in pilotajul activitatilor lor. Ca instrument de pilotaj al actiunilor managerilor, tabloul de bord prezinta urmatorele caracteristici:
- este destinat fiecarui responsabil operational;
- contine un numar relativ redus de indicatori (10-25);
- informatiile nu sunt numai de natura financiara, fiind prezentati si indicatori in etalon natural sau de calitate;
- se obtine rapid, existand posibilitatea identificarii originii informatiei;
- este usor de intele si simplu de interpretat, indicatorii fiind prezentati intr-o maniera ,,vizuala", cu ajutorul tabelelor, graficelor, in valori absolute si rate.
Natura nefinanciara a unor indicatori este o caracteristica specifica tabloului de bord, care le permite responsabililor de gestiune sa dispuna si de alte date decat cele financiar-contabile. Informatiile nefinanciare permit o reactie rapida a decidentilor la modificarile neasteptate sau importante ale mediului de afaceri, dat fiind caresponsabilii operationali vehiculeaza mai curand date cantitative si calitative decat monetare. In felul acesta, prin intermediul tabloului de bord se realizeaza o legatura mai buna intre responsabilii operationali, care ,,judeca" in termeni cantitativi, si controlorul de gestiune, care lucreaza in termeni valorici. 
Tabloului de bord ii sunt asociate urmatoarele caracteristici:
- reprezinta un instrument de informare dinamica: rezulta obtinerea in raport cu obiectivele prevazute sau rezulta obtinerea intr-o perioada precedenta de unitatea la care se refera;
- ofera informatii exhaustive cu privire la starea si evolutia sistemului; realizeaza o informare semnificativa asupra anumitor puncte cheie in functionarea acestuia si este un inctrument de conducere alaturi de buget;
- realizeaza o informare operationala asupra activitatii intreprinderii. 
La nivel operational, tabloul de bord prezinta interes pentru:
- orientarea responsabililor catre obiectivul prioritar;
- orientarea actiunii catre realizarea obiectivelor propuse;
- cautarea actiunilor corective, strangerea de informatii despre rezultatele obtinute, identificarea si intelegerea abaterilor rezultatelor fata de obiective.
La nivelul conducerii, tabloul de bord este utilizat pentru:
- pilotarea activitatii intreprinderii;
- animarea consiliului de conducere pentru: urmarirea programelor de actiune, supravegherea derularii activitatilor importante ale intreprinderii, corectarea abaterilor aparute cu scopul redresarii activitatii inainte ca rezultatele sa devina ireversibile.
In concluzie, tabloul de bord serveste pentru informare si actiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tabloul de Bord.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!