Subsistemul Informational - Componenta a Sistemului de Management

Cuprins referat Cum descarc?

Managemenrul .1
Sistemul de management .2
Subsistemul informational .3
Integrarea sistemului informational in managementul unitatii economice . 3
Elemente constitutive in definirea sistemului informational .4
Principalele cerinte fata de sistemul informational managerial.4
Elemente componente ale sistemului informational managerial.5
-resursele informationale.6
-informatia-definitie si clasificare.7
-fluxurile si circuitele informationale.9
-proceduri informationale.10
-mijloace de tratare a informatiilor.10
Necesitatea si metodologia perfectionarii sistemului informational managerial .12
-necesitatea perfectionarii sistemului informational managerial.12
-deficiente ale sistemului informational managerial.12
-metode si etape in procesul de perfectionare a sistemului informational managerial.14 
Dimensiunea calitativa in procesul de dezvoltare a sistemului informational.15


Extras din referat Cum descarc?

MANAGEMENTUL
Definitia managementului nu trebuie sa inceapa ca o enumerare de diverse concepte, cu atat mai mult cu cat originile sale sunt extrem de de indepartate. Problema managementului se pune atunci cand acesta devine un mijloc prin care se pune in balanta aspectele tehnice si cele umane, care constituie o relatie intre manager(conducator) si subordonat(condus), relatie care este de cele mai multe ori una imperfecta. Daca pana la sfarsitul anilor 80 existau cele doua tipuri de sisteme politice opuse, in care cel de tip communist era asa-zis orientat catre apectul uman, iata ca dupa anii 90 in tari ca Rusia si China orientarea in management devine cea occidentala.
In prezent managementul este influentat de o serie de factori ce se interconditioneaza. Astfel exista un numar ridicat de probleme de rezolvat, unii autori avand in vedere schimbarile din structura organizatorica si din zona autoritatii si responsabilitatii, altii spera sa impulsioneze calitatea deciziei prin mijloace tehnice de calcul si utilizarea prelucrarii datelor
SISTEMUL DE MANAGEMENT
Pentru a pune in evidenta locul deosebit pe care il detine procesele manageriale in sistemul managementului intreprinderii este necesara sublinierea ca spre deosebire de mecanismul care caracterizeaza osatura fundamentala a sistemului managementului unitatii economice, si structura care concretizeaza elementele componente ale acestui sistem si relatiile lor comune, procesele manageriale caracterizeaza sistemul managerial in mod complet si complex. In viata oricarei unitati economice intalnim doua feluri de procese:
-procese de executie
-procese manageriale
Spre deosebire de procesele de executie, in care forta de munca si unitatea economica actioneaza asupra obiectelor muncii prin intermediul mijloacelor muncii, procesul managerial este definit in principal de faptul ca o parte din forta de munca actioneaza asupra celeilalte parti majoritare cu scopul de a o atrage , in mod organizat , la realizarea obiectivelor. In legatura cu aceasta subliniere, procesul managerial ne apare ca un ansamblu de interventii prin care managerul prevede, organizeaza, coordoneaza, ia decizii si controleaza activitatea salariatilor sai, in scopul realizarii obiectivelor unitatii economice in conditii de profitabilite ridicata si de utilitate sociala. 
In consecinta se impune sa retinem ca procesul managerial este dat de
totalitatea fazelor si proceselor de munca prin care se stabileste obiectivul unitatii si ale subsistemelor sale organizatorice.
Exercitarea functiilor si relatiilor de management la nivelul fiecarei unitati economice se realizeaza prin sistemul de management. Sistemul de management al unitatiin economice reprezinta totalitatea elementelor cu caracter decizional, organizatoric, informational, motivational din cadrul unitatii economice , prin intermediul caruia se exercita ansamblul proceselor si relatiilor de management in vederea obtinerii unei eficiente cat mai mari.
Sistemul de management cuprinde mai multe componente ce se deosebesc in functie de natura si caracteristicile metodelor si tehnicilor folosite si anume:
- subsistemul organizatoric
- subsistemul informational
- subsistemul decisional
- metode si tehnici de management 
SUBSISTEMUL INFORMATIONAL
Integrarea sistemului informational in managementul unitatii economice
Tratarea sistemica a organizarii managementului intreprinderii implica o analiza complexa a aspectului sau informational. Studiul organizarii managementului sub acest aspect permite sa se constate si evidentieze o problematica specifica, ce se refera si la tehnologia managementului unitatii economice. Aceste probleme atrag atentia managerilor care trebuie sa fie pregatiti sa le solutioneze in conditii concrete
In orice intreprindere, intregul process managerial ne apare ca un proces de insusire si transmitere a informatiei. Momentul central al acestui proces il reprezinta actul de adoptare al deciziei, care consta in alegerea unuia din numeroasele mijloace de actiune. Adoptarea deciziei genereaza informatia decizionala, care se transmite la executanti sub forma de planuri, sarcini , normative, comenzi si le serveste ca impuls spre actiuni coordonate si orientate spre scopuri manageriale precise
In sistemul managementului unitatii economice, toti managerii si salariatii sunt legati intre ei prin informatii, care furnizeaza o retea comunicationala unica. In aceasta retea, o iesire informationala de la un organ reprezinta o intrare informationala pentru altele
In acest cadru informational, fiecare manager reprezinta un nod al retelei comunicationale , in care se intrepatrund o multitudine de informatii. Sursele informationale se caracterizeaza prin continut, intensitate si regim temporal. Organizarea managementului societatii comerciale se gaseste in stransa dependenta cu aceste caracteristici. 
In intreprindere, in managementul unitatii, informarea are un rol deosebit reprezentand un instrument indispensabil in elaborarea procesului de dezvoltare a societatii comerciale, in urmarirea realizarii acestuia, in valorificarea resurselor si, in special, a realizarii si depasirii profitului prevazut de catre manager.


Fisiere in arhiva (1):

  • Subsistemul Informational - Componenta a Sistemului de Management.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!