Studiul Aplicarii Strategiei Calitatii in Activitatea de Asigurare

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 3
CAPITOLUL 1. EVOLUTIA ASIGURARILOR IN ROMANIA 4
1.1 Evolutia asigurarilor in Romania intre anii 1871-1948 4
1.2 Evolutia asigurarilor in Romania intre anii 1949-1990 5
1.3 Evolutia asigurarilor in Romania incepand cu anul 1991 6
CAPITOLUL 2 PRINCIPII ESENTIALE PRIVIND MANAGEMENTUL CALITATII 9
2.1 Diagrama Pareto 16
2.2 Program de consultanta si instruire dedicat certificarii ISO 9001 a Sistemului de Management al Calitatii pentru o societate de asigurare-reasigurare 18
CAPITOLUL 3. CONCLUZII SI PROPUNERI 23
BIBLIOGRAFIE 25


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1.
EVOLUTIA ASIGURARILOR IN ROMANIA
Activitatea din domeniul asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila, desfasurate in tara noastra, se intinde pe o perioada de peste 126 ani, care poate fi impartita in trei etape distincte 13, pag 167 :
a) -intre anii 1871-1948 ;
b) -intre anii 1949-1990 ;
c) -incepind cu anul 1991 .
1.1 Evolutia asigurarilor in Romania intre anii 1871-1948
In perioada 1871-1949, activitatea de asigurare s-a desfasurat in cadrul economiei de piata, in conditii de concurenta .
Partea hotaratoare a segmentului pietei de asigurari iin aceasta perioada a revenit intreprinderilor private, organizate ca societati de asigurare pe actiuni .
In timp ce la Londra, dupa aproximativ 2 secole de la recunoasterea activitatii ei, Lloyd?s era atestata ca institutie de interes general pentru comertul maritim printr-un act al Parlamentului britanic din 1871, in Bucuresti, in acelasi an, prin Inaltul Decret Domnesc nr. 699 din 13 martie, a fost autorizata infiintarea primei societati romanesti de asigurare ,,DACIA", atunci existand in tara noastra agentii ale unor societati de asigurare austriece, italiene, engleze si maghiare. 
Treptat au luat fiinta si alte societati de asigurare romanesti astfel :
-1873-societatea de asigurare ,,ROMANIA"(capital de 2 mil. lei) ;
-1881-societatea ,,DACIA"si ,,ROMANIA"au fuzionat, rezultand societatea.,,DACIA-ROMANIA",devenind una dintre cele mai puternice soc. de asigurare din tara noastra ;
-1882-societatea de asigurare ,,NATIONALA"(infiintarea acesteia a avut ca urmare retragerea ultimei reprezentante straine din Romania: ,,Azienda Assiguratrice" din Triest)
-1897-societatea. ,,GENERALA"-la Braila (1935- capital de 50 mil. lei, situate in fruntea soc. de asigurare din Romania) 
Alaturi de societatile pe actiuni, au coexistat si societati cooperative , care aveau o reglementare proprie, dar care ocupau un loc modest in aceasta ramura a economiei nationale .
De-a lungul anilor, au fiintat in mod sporadic si asociatii de asigurari mutuale, dar acestea aveau o sfera restransa de cuprindere, limitandu-se la vitele unor crescatori de animale din cateva comune( Ex:1909-,,Reuniunea proprietarilor de vite din Orastie".
Dupa apartenenta capitalului societatilor de asigurare -reasigurare private, societatile erau cu capital romanesc si cu capital strain, cele dintai fiind preponderente.
Sfera de activitati a societatilor de asigurare s-a largit continuu; de la asigurari de incendiu si viata, la transporturi, accidente, anumite riscuri agricole.
De remarcat faptul ca asigurarile de viata ocupau de departe primul loc in cadrul activitatilor desfasurate de societatile de asigurare, urmate de asigurarile de incendiu iar pe ultimul loc se aflau asigurarile impotriva grindinei. 
In anii 1930, activitatea de asigurare din Romania a cunoscut cea mai mare dezvoltare, imbratisand toate ramurile si formele de asigurare care se practicau in lume, iar numarul societatilor de asigurare a oscilat intre 20 si 24.
O statistica a Oficiului de control, infiintat prin Legea asigurarilor a stabilit urmatoarele:
-17 societati nationale si 2 straine au primit autorizatia de functionare ; 
-11 societati au primit termene sa se puna in ordine, sa inlature lacunele existente in organizarea lor si in plasamente ;
-16 societati au fost lichidate .
In concluzie se poate spune ca asigurarile au atins stadiul cel mai inalt al dezvoltarii lor in perioada interbelica. 
1.2 Evolutia asigurarilor in Romania intre anii 1949-1990
In urma nationalizarii mijloacelor de productie, a bancilor si a societatilor de asigurari din iunie 1948, activitatea de asigurare a fost organizata pe noi baze -societatile de asigurare au trecut in proprietatea statului.
In aceasta perioada a intervenit un element de noutate :capitalul sovietic s-a infiltrat in diverse ramuri ale economiei romanesti, inclusiv in asigurari; astfel a fost creata societatea ,,Sovrom-asigurare".
In 1952 a fost organizata Administratia Asigurarilor de Stat-ADAS-cu capital integral roman, specializata in operatiuni de asigurari, reasigurari si comisariat de avarie.
Crearea ADAS marcheaza instituirea monopolului de stat in domeniul asigurarilor.
ADAS isi desfasura activitatea sub conducerea generala a Ministerului Finantelor, efectuand asigurari de bunuri , de persoane si de raspundere civila sub 2 forme:
o - prin efectul legii(obligatorii) ;
o - pe baze contractuale(facultative) .
Indicatorul care caracterizeaza cel mai bine dimensiunile activitatii unei societati de asigurare - cifra de afaceri constituie volumul primelor de asigurare incasate.
Daca pana in anii 1960, primele incasate proveneau in proportie de 78.5% de la asigurarile prin efectul legii, in 1970 si 1980 asigurarile facultative reprezentau partea covarsitoare a primelor(75.3% din total in 1990).


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Aplicarii Strategiei Calitatii in Activitatea de Asigurare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!