Studiu de Caz - S-95 Metal SRL

Extras din referat Cum descarc?

Studiul de caz: S-95 Metal SRL
In urma sedintei operative de dispecerizare a productiei, dispecerul coordonator se declara nemultumit in legatura cu activitatea programatorilor sai, care stabilesc termene de executie in mod global, fara calcule detaliate, fapt ce conduce la incalcarea termenelor finale de executie si a celor de livrare.
In cabinetul managerului general, contabilul-sef al unitatii prezinta penalitatile platite de unitate, generate de nerespectarea livrarilor catre noul partener al companiei.
Dupa luarea la cunostinta a situatiei existente, managerul general dispune ca dispecerul coordonator sa intocmeasca pentru prima intalnire a Comitetului directorial, un proiect de reprogramare cu obiectivul zero penalitati si imobilizari minime pe flux de fabricatie.
Sectia cu pricina este organizata pe baza obiectului de fabricatie si dispune de urmatoarele utilaje-cheie si locuri de munca manuale:
- Utilajele de tip 1 (U1) = doua buc.
- Utilajele de tip 2 (U2) = trei buc.
- Utilajele de tip 3 (U3) = patru buc.
- Locuri de montaj = 12 locuri individuale
Toate utilajele sunt relativ noi si performante. 
Se lucreaza in regim de doua schimburi, numai zilele lucratoare, cu un singur muncitor la fiecare utilaj si loc de munca manual.
Documentatia tehnica pentru cele doua produse A si B este stapanita, dar arborescenta constructiva este simpla.
r2 2r1
a r3 b r2
A B
r1 r3
Fig. 7.1. Diagramele de structura ale produselor
Locurile ciclice de marime standard pe care le-am adoptat, de comun acord cu clientul, sunt formate din cinci produse A si trei produse B. S-a propus si s-a acceptat ca livrarea sa fie facuta in loturi alternative 5A, 3B, 5A si asa mai departe.
Timpii de prelucrare din documentatia tehnologica au fost respectati si s-au prezentat astfel:
Tabelul 7.1
Reper Operatia Timpul de procesare (ore) Reper Operatia Timpul de procesare (ore)
r2 U2
U3 5
3 r1 U1
!U2 4
2
r3 U1
U3 2
1 r2 U2
U3 4
3
r1 U1
!U2 4
3 r3 U1
U3 4
3
a Loc de munca manual 5 b Loc de munca manual 7
A Loc de munca manual 9 B Loc de munca manual 27
La nivelul sectorului mecanic s-a utilizat imbinarea succesiva a operatiilor tehnologice, iar in cel de asamblare, montajele s-au facut in paralel la toate produsele dintr-un lot ciclic.
Prima livrare ceruta de beneficiar a fost pe data de 23 noiembrie din perioada programata.
Dupa aceasta revedere a subunitatii de fabricatie, Dobre I., dispecerul coordonator, este deci sa gaseasca raspunsul la urmatoarele intrebari:
1. Termenele pretinse de beneficiar se pot respecta?
2. Ce momente de lansare in fabricatie a produselor si componentelor acestora trebuie sa propuna pentru elaborarea problemelor operative?
3. Este mai eficienta ordonantarea produselor (determinarea prioritatilor succesiunilor) sau determinarea momentelor calendaristice de executie ale fiecarui component al lotului de produse?
Rezolvare
Subactivitatea de reprogramare a productiei
Din documentatia de fabricatie, programatorul foloseste nomenclatorul de repere si consumul de materii prime si materiale pe produs, graficul de analiza generala a procesului, gama de operatii, fisa de operatii etc., in vederea stabilirii ciclurilor de fabricatie pe repere si operatii. Astfel, pentru un lot de cinci produse A s-au stabilit urmatoarele devansari, calculate pe baza ciclurilor de fabricatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - S-95 Metal SRL.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!