Studiu cumparativ Romania-Canada in ceea ce priveste agroturismul

Extras din referat Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Agroturismul este definit prin deplasarea unor persoane intr-o localitate rurala nepoluata, asezata intr-o zona pitoreasca, finalizata prin sederea a cel putin 24 ore si prin consumul de produse alimentare si nealimentare specifice, completata cu coabitarea si integrarea in societatea rurala privita in toata complexitatea sa. Aceasta forma de turism cuprinde doua mari componente: activitatea turistica propriu-zisa, concretizata in cazare, servicii de masa, agrement (calatorie, pescuit, echitatie), alte servicii curente, iar pe de alta parte, activitatea economica, (agricola) prestata de proprietarul fermei (pensiunii) agroturistice gazda, concretizata in producerea si prelucrarea primara a produselor agroalimentare in gospodarie si comercializarea lor direct la turisti sau prin alte retele comerciale.
Agroturismul joaca, fara indoiala, un rol important in metamorfoza de ansamblu a spatiului rural, cu deosebire a satelor si a oraselor mici cu grad sporit de ruralitate si un potential turistic valoros.
Agroturismul este o forma a turismului rural care utilizeaza pentru cazare si servirea mesei numai pensiunile si fermele agroturistice, beneficiind de un mediu nepoluat si pitoresc, de atractiile turistice naturale si de valorile cultural - istorice, de traditiile si obiceiurile prezente in mediul satesc.
Conceptul de agroturism se circumscrie la nivelul gospodariei, a fermei sau a exploatatiei agricole constind in organizarea activitatilor de primire a turistilor si a tuturor serviciilor turistice la nivelul unitatii agricole. Din aceasta cauza, in mod frecvent agroturismul este considerat ca o activitate complementara agricola, integrata in mod organic in economia exploatatiei agricole.
Agroturismul este plasat spatial in mediul rural, motiv pentru care se integreaza in intregime in turismul rural. Ca atare conceptul de turism rural are o sfera de cuprindere mai larga decat cea de agroturism, a carei sfera este mai restransa.
Atat turismul rural cat si agroturismul urmaresc o forma de turism fundamental bazat pe turismul clasic, comercial. Turistul care vine in mediul rural (localitate, exploatatie agricola) intra in mod direct in contact cu aceasta lume, cu valorile ei materiale, culturale, naturale, economice, sociale etc. Turismul rural si agroturismul nu reprezinta numai o alternativa turistica, ci si un factor esential de dezvoltare economica a mediului rural in ansamblu si al exploatatiilor agricole in special.
Activitatile de turism rural si agroturism se impletesc, se completeaza si se sustin reciproc, constituind un domeniu cu o organizare specifica. Aceasta organizare tine seama atat de specificitatea geografica, economica, sociala, etc., dar si de specificitatea produselor sale si de rolul pe care trebuie sa-l joace in dezvoltarea mediului rural.
Aceste noi forme de turism (turismul rural si agroturismul) nu pot inlocui turismul de masa, ci ele trebuie sa se dezvolte paralel, ca forme alternative ale acestora, fiind activitati complementare turismului de masa, prin care se valorifica un numar sporit de atractii.
Agroturismul este reprezentat de o imbinare a activitatilor agricole cu serviciile turistice din interiorul exploatatiei agricole, fiind considerat o solutie complementara, de sprijinire directa a dezvoltarii agriculturii, cu efecte pozitive atat de natura economica, cat si sociala. Agroturismul prezinta unele trasaturi care il diferentiaza de turismul traditional.
Din cele prezentate rezulta ca agroturismul poate fi numai o componenta a turismului rural, dar cu cele mai mici implicatii in valorificarea resurselor turistice locale si in ridicarea nivelului de viata al locuitorilor, in dezvoltarea socio-economica a localitatii rurale si a comunitatii, in general si nu in ultimul rand, in protejarea si conservarea mediului natural si construit, in contextul unei activitati economice pe principii ecologice.
Agroturismul este un mijloc de valorificare integrala a mediului rural cu potentialul sau agricol, turistic, uman si tehnico-economic. Se poate arata ca agroturismul prezinta unele trasaturi ce-l diferentiaza de turismul traditional, standard si anume:
- consumul turistic se petrece in mediul rural, unde esentiale sunt: calitatea pensiunii si serviciilor de primire la fermieri, cunoasterea mediului natural, uman si cultural, precum si originalitatea produselor turistice;
- oferta turistica este autentica, diferentiata, multipla in diversitatea sa, organizata si condusa de fermieri, deci de oamenii satului;
- este o activitate economica complementara exploatatiei agricole si nu o alternativa sau o substitutie a acesteia;
- ofera populatiei cu venituri reduse posibilitatea de odihna si reconfortare, de petrecere a timpului liber din vacante sau weekend-uri in peisajul pitoresc al mediului rural, cu valori cultural-educative si cu o ospitalitate specifica;
- nu necesita investitii foarte mari pentru amenajari de infrastructura si supra-structura turistica sau pentru alte dotari de profil;
- se evita marile aglomerari turistice de pe litoral sau din statiunile balneare sau montane;
- nu este compatibil cu turismul de masa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu cumparativ Romania-Canada in ceea ce priveste agroturismul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- https://www.infotour.ro/ghid-turistic/romania/
- http://www.creeaza.com/afaceri/turism/DEFINIREA-AGROTURISMULUI218.php
-http://www.scritub.com/geografie/turism/TURISMUL-RURAL-IN-ROMANIA222229319.php
-http://www.rasfoiesc.com/business/afaceri/turism/TURISM-RURAL-AGROTURISM-ECOTUR66.php
-http://www.uaiasi.ro/ro/files/doctorat/2009_feb_BUSUIOC_ro.pdf
-http://www.gal-orizonturi2012.ro/uploads/Studiu%20de%20zona%20II%20%20GAL%20Orizonturi%202012.pdf
-http://www.scritub.com/geografie/turism/Agroturismul-in-tarile-europen95125512.php
-http://www.scritub.com/geografie/turism/TURISMUL-RURAL-PE-PLAN-INTERNA242111094.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!