Structura Societatii Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

1. Date de identificare a societatii
Firma "CTrust" constituie o societate comerciala avand forma juridica de societate pe actiuni. Firma functioneaza in baza legii 31/1990 privind societatile comerciale, fiind inregistrata la Registrul Comertului sub numarul J04/71/1991. Sediul societatii este in localitatea Bacau, judetul Bacau, strada Izvoare. 
Activitatea de baza a societatii se incadreaza conform codului CAEN in alte lucrari speciale de constructii. Societatea are ca obiect de activitate prestari servicii cu utilaje de constructii, prestari servicii cu mijloace de transport, reparatii utilaje si mijloace de transport, confectii metal - lemn, intretinere autocamioane Volvo si distributie autoutilitare Isuzu.
Productia firmei este compusa din: constrctiile de drumuri si canalizari, inchirierea de utilaje si mijloace de transport, reparatiile si intretinerea autocamioanelor Volvo si distributia autoutilitarelor Isuzu. Societatea "CTrust" S.A. Bacau deserveste cu utilaje societatile de constructii din judetul Bacau, precum si din unele judete limitrofe, iar atelierul de reparatii Volvo are ca scop acoperirea pietei la nivelul Moldovei.
2. Structura organizatorica
Structura organizatorica este considerata scheletul organizatiei (intreprindere, societate comerciala, institutie publica etc.), buna functionare a acestora fiind independenta de modul in care sunt plasate si utilizate resursele umane de care dispune intr-o anumita etapa. Structura organizatorica este definita ca fiind ansamblul persoanelor, subdiviziunilor organizatorice si a relatiilor dintre acestea, constituite in asa fel incat sa asigure premisele organizatorice adecvate indeplinirii obiectivelor stabilite.
Structura organizatorica este o componenta a structurii generale a intreprinderii si reflecta ,,anatomia intreprinderii". Ea se proiecteaza pe baza unor norme, reguli, principii si documente oficiale.
Din perspectiva manageriala scopurile structurii sunt: 
- clarifica compartimentele si sarcinile posturilor, precum si responsabilii acestora; 
- clarifica ierarhia organizationala; 
- clarifica canalele de comunicare; 
- permite managerilor sa aloce resurse pentru obiectivele definite prin plan. 
Structura unei organizatii prezinta trei caracteristici principale: 
- specializarea - arata gradul de divizare si omogenitate a muncii in compartimente; 
- coordonarea - se refera la modul de asigurare a cooperarii intre compartimente si indivizi; 
- formalizarea - marcheaza gradul de precizie in definirea functiilor si relatiilor.
Structura organizatorica este influentata de anumiti factori (strategia dezvoltarii intreprinderii, tipul si complexitatea productiei, dimensiunea intreprinderii, calitatea resurselor umane), influente ce trebuie tratate pe fondul dinamismului accelerat al mutatiilor de amploare care au loc in economia contemporana, luandu-se in consideratie urmatoarele elemente: 
- evaluarea corecta a resurselor de materii prime si a modului cum acestea se exploateaza; 
- cresterea competitivitatii economice, stiintifico-tehnice si educationale; 
- ,,explozia" informationala; 
- adancirea cooperarii economice si tehnico-stiintifice; 
- cresterea exigentei calitatii produselor si serviciilor; 
- sporirea cerintelor de protectie ecologica. 
O structura organizationala optima trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: 
a) sa reflecte obiectivele si planul de actiune; 
b) sa oglindeasca autoritatea in masura sa administreze intreprinderea; 
c) sa evidentieze cadrul de desfasurare al activitatilor; 
d) sa fie alcatuita din persoane foarte bine pregatite.
Structura organizatorica privita in ansamblul ei are doua parti distincte: structura de conducere sau functionala si structura de productie sau operationala.
Structura de conducere sau functionala cuprinde ansamblul persoanelor, compartimentelor si relatiilor organizationale constituite si plasate astfel incat sa asigure conditiile economice, tehnice si de personal necesare desfasurarii procesului managerial si a proceselor de executie.
Structura de productie sau operationala este formata din ansamblul persoanelor, compartimentelor si relatiilor organizationale constituite in scopul realizarii directe a obiectului de activitate al intreprinderii.
Atat la nivelul structurii de conducere cat si la al celei de productie se regasesc elementele primare si anume: postul, functia, compartimentul, nivelul ierarhic si relatiile organizatorice.
Postul este alcatuit din ansamblul obiectivelor, sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor desemnate pe un interval de timp fiecarui membru al intreprinderii.
Asadar, elementele de definire ale unui post sunt:
- sarcinile, care reprezinta procese de munca simple sau parti ale unui proces de munca complex;
- competentele (autoritatea), care reprezinta limitele in cadrul carora titularii de posturi (salariatii) pot sa actioneze in vederea realizarii obiectivelor individuale;
- responsabilitatile, care reprezinta raspunderile materiale, disciplinare etc. ce revin titularului postului pentru rezultatele obtinute.
In societatea prezentata exista aproximativ 226 repartizate pe urmatoarele posturi: 
POSTUL NR.
ANGAJATI POSTUL NR.
ANGAJATI POSTUL NR.
ANGAJATI
Inginer 13 Rectificator 1 Tamplar 4
Subingineri 6 Strungar 3 Zugrav 1
Economist 3 Frezor 1 Tractorist 2
Contabil 3 Sudor 6 Tinichigiu 1
Maistru 5 Instalator 1 Paznic 4
Secretar 1 Sofer 12 Impiegat de miscare 1
Mecanic reparatii 20 Macaragiu 4 Zidar 1
Mecanic utilaje 46 Automacaragiu 6 Dulgher 10
Electrician auto 2 Lacatus mecanic 6 Betonisti 29
Functia reprezinta totalitatea posturilor avand aceleasi caracteristici generale privind obiectivele, sarcinile, autoritatea si responsabilitatea.
Tinand seama de natura si amploarea proceselor de munca, functiile sunt de doua tipuri:
1. de management (de conducere), la nivelul carora sunt luate decizii referitoare la procesele de munca efectuate de alte personae. Functiile de management sunt:
- de nivel superior, in cazul managerului general si managerilor executivi;
- de nivel mediu, in cazul sefilor de compartimente functionale si al sefilor sectiilor de productie;


Fisiere in arhiva (2):

  • Structura Societatii Comerciale
    • Organigrama.doc
    • Structura.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!