Structura de Productie a Unei Societati Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Structura de productie a unei societati comerciale 
Structura de productie reprezinta un element foarte important in cadrul structurii firmei.Aceasta nu este compusa doar din ansamblul de instalatii de productie si utilaje de care dispune intreprinderea, ci si din pregatirea personalului care se ocupa de aspectele de productie, de procedurile si sistemele de productie.
Pe plan organizatoric structura de productie reflecta locul de desfasurare a activitatii de productie, de control tehnic, de calitate si cercetare pentru anumite verigi structurale.
Aceasta se poate defini in felul urmator: reprezinta numarul si componenta unitatilor de productie, de control si cercetare, marimea si amplasarea lor pe teritoriul intreprinderii, modul de organizare interna a acestora, pe subunitati si locuri de munca, precum si legaturile functionale care se stabilesc intre ele, pe linia realizarii procesului de productie.
Structura de productie a unei societati comerciale poate cuprinde urmatoarele verigi de productie:
a. sectii de productie, montaj, service si pentru alte activitati productive;
b. ateliere de productie, montaj, service, proiectare si alte activitati proiective;
c. laboratoare de control si cercetare;
d. uzine, fabrici, exploatari.
In cadrul structurii de productie a societatilor comerciale foarte mari, intalnim ca verigi structurale de productie: fabricile si uzinele, care au in subordine mai multe sectii de productie, acestea la randul lor avand in subordine atelierele de productie.
Tipuri de structuri de productie 
Exista trei tipuri principale:
1. Structura de productie de tip tehnologic;
2. Structura de productie pe produse;
3. Structura de productie mixta.
Structura de productie tehnologica se bazeaza pe modul organizarii sectiilor de productie de baza dupa principiul tehnologic. Acest tip de structura la care unitatile de productie sunt specializate pentru executarea unui anumit stadiu sau a unei anumite faze a procesului tehnologic pentru toate produsele intreprinderii care necesita acest lucru, se adopta la intreprinderile cu productie individuala sau de serie mica. 
Avantaje:
a. asigura fabricarea unei nomenclaturi variate de produse;
b. permite o folosire rationala a utilajelor printr-o incarcare completa;
c. creeaza conditii pentru folosirea optima a muncitorilor din intreprindere, care au o astfel de participare incoata executa un tip de operatie la o diversitate de produse.
Dezavantaje:
a. necesita un volum sporit de transporturi interne, ca urmare a amplasarii utilajelor pe grupe omogene de masini;
b. cresc intreruperile in functionare a utilajelor, datorita timpilor de reglare necesitati de trecerea de la fabricarea unui produs la altul;
c. se micsoreaza raspunderea colectivitatii sectiilor pentru calitatea produsului final, ca urmare a trecerii produselor pentru prelucrare la mai multe sectii;
d. nu permite folosirea organizarii productiei in flux, cu avantajele pe care prezinta aceasta.
Structura de productie pe produse se caracterizeaza prin faptul ca organizarea sectiilor de productie este facuta dupa principiul obiectului de fabricatie, fiecare sectie fiind astfel organizata incat sa asigure fabricarea unui produs sau a unei parti a acestuia. Acest tip de structura este recomandata la intreprinderile organizate pe productia in masa sau in serie mare.
Avantaje:
a. asigura organizarea productiei in flux in cazul sectiilor de productie;
b. permite o specializare continua a productiei cu toate avantajele ce decurg din aceasta;
c. creeaza conditii necesare pentru introducerea de tehnologii noi;
d. permite specializarea cadrelor si cresterea calificarii lor;
e. asigura cresterea productivitatii muncii, reducerea ciclului de productie si a costului de productie;
f. reduce volumul de transport ca urmare a asigurarii continuitatii productiei in cadrul organizarii productiei in flux.
Dezavantaje:
a. are o flexibilitate redusa, schimbarea sortimentului sau structurii acestuia necesitand reorganizarea sectiilor de productie, ceea ce determina in prelucrarea folosirii utilajelor, a fortei de munca si aparitia unor costuri suplimentare;
b. schimbarea structurii sortimentelor poate duce la folosirea incompleta a unor utilaje.
Acest tip de structura poate fi folosit in conditiile productiei de serie mare sau de masa.
Structura de productie mixta se caracterizeaza prin faptul ca organizarea sectiilor de productie se face dupa principiul mixt (o parte dupa principiul tehnologic si o parte dupa principiul pe produse).


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura de Productie a Unei Societati Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!