Stresul si Cariera Profesionala

Extras din referat Cum descarc?

Mihai Golu in Dictionar de Psihologie Sociala, Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 1981, defineste stresul psihic ca: ... o stare de tensiune, incordare si discomfort determinata de agenti afectogeni cu semnificatie negativa, de frustrare sau reprimarea unor stari de motivatie (trebuinte, dorinte, aspiratii) de dificultatea sau imposibilitatea rezolvarii unor probleme. 
Stresul si oboseala profesionala, numite si bolile secolului, sunt cele mai grave disfunctionalitati care apar in munca de birou. Din aceasta cauza a aparut necesitatea organizarii ergonomice a muncii in birouri.
Reactia la stres se instaleaza treptat atunci cand individul este supus un timp indelungat unor conditii de tensiune psihica, mai ales atunci cand este atinsa imaginea sa, situatia maritala, profesionala sau materiala. De obicei individul isi revine cand situatia stresanta a fost inlaturata, desi uneori pot ramane unele sechele sau o vulnerabilitate crescuta fata de anumiti factori de stres.
Reactiile la stres sunt consecinte comportamentale, psihologice si fiziologice ale stresului. Unele dintre aceste reactii sunt raspunsuri pasive ( adica individul are un control direct scazut asupra lor - ex tensiunea arteriala), in timp ce altele reprezinta incercari de a face fata situatiei, evenimentului si sunt directionate fie spre infruntarea directa cu factorul stresor, fie spre reducerea anxietatii generate de acesta.
Reactiile pe care le pot avea oamenii supusi stresului profesional sunt variate :
- Reactii comportamentale - care sunt o serie de activitati la care recurgem
in incercarea de a face fata stresului si includ: rezolvarea problemei, retragerea si implicarea in comportamente de risc. Rezolvarea problemei are ca scop eliminarea, desfiintarea factorului de stres sau reducerea intensitatii lui.
Cele mai nesatisfacatoare reactii comportamentale la stres sunt fumatul, abuzul de alcool, utilizarea drogurilor, adica implicarea in comportamente de risc. Toate aceste activitati sunt insa incapabile sa rezolve situatia de stres si in plus angajatii vor fi mai putin pregatiti fizic si psihic sa-si faca munca.
- Reactii psihologice - cele mai cunoscute sunt mecanismele de aparare, adica
eforturi psihologice de reducere a anxietatii asociate cu stresul. Aceste mecanisme sunt evidentiate de vorbele si actiunile persoanei. 
? Rationalizarea - inseamna sa atribuim motive acceptate social actiunilor
unei persoane. De exemplu, un angajat care nu-si prea face treaba spune ca si-ar indeplini sarcinile de serviciu daca seful nu l-ar incarca suplimentar, mereu cu alte responsabilitati.
? Proiectia - se refera la atribuirea propriilor idei, caracteristici indezirabile
altor persoane astfel incat sa para mai putin negative. Un negociator care primeste mita oferita de partenerul de negociere poate argumenta ca acela este corupt. 
? Reprimarea - adica prevenirea constientizarii ideilor amenintatoare,
"impingerea" in inconstient a unei idei, amintiri neplacute. Un muncitor stresat de munca sa pe baza de norma poate uita sa puna ceasul sa sune si astfel se trezeste prea tarziu pantru a mai merge la serviciu.
? Compensarea - randamentul scazut intr-o anumita activitate este
compensate prin incercarea de a obtine rezultate mai bune in alte activitati. Un manager care nu reuseste sa fie un negociator bun poate decide sa se ocupe de partea reorganizare, restructurare a unui departament.
Toate aceste mecanisme se dovedesc a fi reactii utile daca sunt folosite ocazional intrucat ele determina o reducere temporara a anxietatii . Dar utilizarea lor ca reactie cronica la stres este ineficienta pentru ca ele nu schimba caracterul obiectiv al factorilor de stres, adica problema ramane nerezolvata. In aceste conditii stresul se accentueaza, apararea fiind ineficienta.
- Reactii fiziologice - multe reactii fiziologice la stres se leaga de sistemul
cardiovascular. Exista studii care sustin ca stresul generat de munca se asociaza cu hipertensiune, accelerarea pulsului, colesterol, batai neregulate ale inimii etc. Dar stresul este asociat si cu boli respiratorii, cu infectii bacteriene etc.
Stresul este deci raspunsul nespecific al organismului la solicitarile externe fiind definit ca un dezechilibru perceput subiectiv dintre cerintele impuse de mediul extern si intern si capacitatea personala de raspuns.
Un element esential al vietii este interactiunea dintre organism si mediul ce impune o continua adaptare a organismului atat pe linie filogenetica cat si cea ontogenetica.
1. Ce este stresul profesional?
Stresul profesional este definit ca un fenomen pluricauzal si multidimensional reflectat in raspunsurile psihofiziologice ale individului, intr-o anumita situatie de munca, manifestat prin dezechilibrul dintre solicitarile impuse de munca si capacitatea obiectiva sau doar subiectiva a omului de a face fata.
Stresul profesional este unul dintre cele mai serioase amenintari ale vietii moderne. El denota stresul generat de situatia de munca: muncile de mare raspundere, cu risc inalt, activitate care suprasolicita sau subsolicita disponibilitatile individului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stresul si Cariera Profesionala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!