Strategii manageriale - Agilitate organizațională factori de eșec ai companiilor

Extras din referat Cum descarc?

STRATEGII MANAGERIALE
Managementul strategic este disciplina care se ocupa de gestionarea strategiei. O astfel de definitie la limita simplismului n-ar fi relevanta decat in contextul unei definiri a ceea ce inseamna strategia. Strategia este un set integrat de optiuni care pozitioneaza organizatia, intr-un anumit domeniu, pentru a obtine rezultate superioare pe termen lung.
Conceptul de management strategic a aparut in vocabularul managementului, in 1973, in cadrul primei conferinte asupra managementului strategic organizata de I. Ansoff (SUA) la Universitatea Vanderbilt. Esenta modelului de management strategic al lui I. Ansoff consta in conceperea unui plan strategic care sa contina strategia globala a organizatiei, defalcata pe strategii administrative, financiare, strategia bazata pe piete/produse, strategii exprimate sub forma unor obiective, realizand astfel o legatura stransa intre strategie si productie. Conform Business Dictionary, "managementul strategic implica analiza sistematica a factorilor asociati cu clientii si concurentii (mediul extern) si organizatia insasi (mediul intern) pentru a asigura baza pentru sustinerea unor practici de management optim." Una dintre principalele neintelegeri cu privire la strategie o reprezinta diferentierea intre concepte (caramizi constitutive) si procese (fluxuri de activitati) care privesc strategia.
Considerand strategia un concept fundamental, procesul care-l gestioneaza este "Managementul Strategic", care este format, la randul lui, din doua sub-procese:
-  Formularea Strategiei (numita uneori si dezvoltarea strategiei);
-  Executia Strategiei (numita uneori si implementarea strategiei), care include planificarea strategica si executia planului strategic.
Managementul Strategic vizeaza gestionarea unui ansamblu de procese destinate modificarii deliberate a activitatilor operationale, derulate in baza unui ciclu periodic de tip PDCA (Plan, Do, Check, Act), adica Planifica, Executa, Verifica, Adapteaza. Aceste procese includ, in principal:
-  Identificarea Orizontului Strategic
-  Definirea Scenariilor Strategice
-  Definirea Obiectivelor Globale
Alegerea optiunilor strategice pe cele doua dimensiuni ale strategiei: 
-  Piete targetate si nevoile specifice ale acestora ("where to play"); 
-  Solutii pentru adresarea nevoilor specifice ("how to win");
-  Definirea indicatorilor de rezultat;
-  Definirea arborelui tintelor;
-  Revizuirea periodica (de obicei, trimestriala) a componentelor strategiei (a modelului strategic).
Adaptarea strategiei in cazul in care ipoteze privind factori din mediul extern al organizatiei sunt invalidate, ducand fie la scurtarea ciclului de executie a strategiei, fie la trecerea in alt scenariu strategic.
Fig. 1. Matricea strategiilor generice.
Pentru managementul portofoliului si precizarea alternativelor strategice de urmat de unitatile organizationale s-au elaborat diferite instrumente si tehnici de analiza, dintre care se pot mentiona:
o Matricea Ansoff;
o Modelul Delta;
o Matricea BCG;
o Analiza Swot;
o Modelul celor cinci forte al lui Porter; 
o Modelul curbei consolidarii, descrie etapele de evolutie a unei industrii, prin prisma caracteristicilor competitorilor din industria respectiva. Este utilizata in definirea strategiei unei organizatii. A fost elaborata de firma A.T. Kearney, in anul 2000.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii manageriale - Agilitate organizationala factori de esec ai companiilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Allaine Y, Farsitoru M, Managementul strategic, Editura Economica, Bucuresti, 1998;
2. Ansoff I.H, Strategic Management, Editura Palgrave Macmillan, 2007 (11 mai 2007);
3. Arnoldo C.H, Modelul Delta: Reinventarea strategiei dvs. de afaceri, Springer, Editia 2010 (14 decembrie 2009);
4. Augustine, N. R, Gestionarea crizei pe care ati incercat sa o preveniti. In revista Harvard Business Review privind gestionarea crizelor, 1- 32, Boston, 2000;
5. Bacanu, B, Management strategic, Bucuresti, Editura Teora, 1998;
6. Barnett, C. K. si M. G. Pratt. . De la rigiditatea amenintarilor la flexibilitate: Spre un model de invatare a crizei autogene in organizatii. Journal of Organizational Change Management 13 (1): 74- 88, 2000;
7. Barsan-Pipu N., Popescu I, Managementul riscului, Editura Universitatii Transilvania, Brasov, 2003;
8. Bibeault, D. B. Revolutia corporativa: modul in care managerii transforma invingatori in castigatori. New York: McGraw-Hill, 1982;
9. Bogdan B, Strategia organizatiei in abordari practice, Editura InfoMarket, Brasov, 2001;
10. Moldoveanu G. Analiza organizationala, Editura Economica, Bucuresti, 2000
11. Russu C. Management Strategic, Editura All Beck, Bucuresti, 2001 
- Business Dictionary www.businessdictionary.com/definition/strategic-management.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!